Απάντηση Λίνας Μενδώνη για την Ακαδημία Πλάτωνα που δεν δίνει απαντήσεις

H απάντησή της η υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην ερώτηση της Βουλευτού του ΜΕΡΑ 25 Αγγελικής Αδαμοπούλου με θέμα: «Η Ακαδημία Αθηνών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ακαδημίας Πλάτωνος», σύμφωνα με τα non paper του γραφείου Τύπου του υπουργείου ήταν “σαφής”. Εμείς πάλι διαβάζοντας την απάντησή της όπως δίνεται από τα φίλα προσκείμενα στην υπουργό, δημοσιεύματα, απαντήσεις δεν πήραμε. Την απάντηση της τη διαβάζεται παρακάτω. Ερωτήματα όπως:

Τι ακριβώς σημαίνει “οι ενέργειες του οποίου σχετίζονται με την ίδια την υπόσταση των μνημείων ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και φυσικά δεν θίγουν ούτε αμφισβητούν δικαιώματα κυριότητας”; Αναγνωρίζει η υπουργός ότι υφίσταται ζήτημα ιδιοκτησίας. Τι προτίθεται να κάνει; Να υπογράψει ένα ακόμη Μνημόνιο συνεργασίας, αυτή τη φορά με την Ακαδημία Αθηνών για τα υπαρκτά σοβαρά θέματα ιδιοκτησίας του αρχαιολογικού χώρου και της δημόσιας γης; Η υπουργός ισχυρίζεται δημόσια και επίσημα πως το οικόπεδο της Reds είναι “6,5 στρέμματα”, όταν η Reds που αναμένει την αποζημίωση απαλλοτρίωσης του οικοπέδου μιλά για “8.094 τετραγωνικά μέτρα”. Τι εννοεί με την “γεωτεχνική μελέτη” για το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, όταν είναι γνωστό η η αυτή η μελέτη ήταν ενταγμένη στο ΠΕΠ Αττικής αλλά απεντάχθηκε; Ανέλαβε κάποιος άλλος φορέας τη μελέτη και ποιός;

Και από αυτή την απάντηση της υπουργού γίνεται κατανοητό πως το ελεύθερο αρχαιολογικό Πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνα έγινε στόχος των μεγαλεπήβολων σχεδίων υπέρ της κερδοσκοπικής τουριστικής ανάπτυξης. Για αυτό το στόχο έχουν σκοπό και να συρρικνώσουν το ελεύθερο πράσινο Πάρκο και να κόψουν δέντρα και να μειώσουν τους ελεύθερους δημόσιους χώρους.

Οι απαντήσεις της Λίνας Μενδώνη σύμφωνα με την πληροφόρηση του υπουργείου… 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η Αρχαιολογική Υπηρεσία προστατεύει και αναδεικνύει τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους χωρίς να θίγει, ούτε να αμφισβητεί το δικαίωμα κυριότητας του ιδιοκτήτη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας τα δικαιώματα κυριότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος ουδόλως θίγονται από την εκτέλεση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που έχει υπογραφεί, μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δήμου Αθηναίων με αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη του κηρυγμένου από το 1937 αρχαιολογικού χώρου, που έχει, επίσης, χαρακτηριστεί και ως άλσος το 1979. 

Η Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε ανυπόστατα τα περί μη σεβασμού των δικαιωμάτων κυριότητας της Ακαδημίας Αθηνών, ξεκαθαρίζοντας ως προς τις ιδιοκτησίες ότι: «Η έκταση της Ακαδημίας Πλάτωνος αποτελεί, ήδη από το 1937, χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο και περιλαμβάνει ακίνητα με διαφορετική προέλευση και δύο –σήμερα- ιδιοκτησίες. Κάποια προέρχονται από εκτάσεις που είχε αγοράσει ο Παναγιώτης Αριστόφρων το 1929 και κατέλειπε με διαθήκη  στη σύζυγό του και, μετά το θάνατό της, στην Ακαδημία Αθηνών, τα οποία αποτελούν ιδιοκτησία της, η οποία ούτε αμφισβητείται ούτε θίγεται. Αυτά είναι 56 ακίνητα. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει απαλλοτριώσει επιπλέον 157, το Υπουργείο Υποδομών παλαιότερα, το Υπουργείο Πολιτισμού στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, λοιπόν, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι προστατεύονται και αναδεικνύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι ενέργειες του οποίου σχετίζονται με την ίδια την υπόσταση των μνημείων ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και φυσικά δεν θίγουν ούτε αμφισβητούν δικαιώματα κυριότητας».

Ως προς τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, το οποίο αποτελεί όραμα δεκαετιών των υπηρεσιών του Υπουργείου με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης μέσα από χιλιάδες εξαιρετικά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτεθούν αλλού, η Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα επαναχωροθέτησης του Μουσείου.

«Το Μουσείο χωροθετήθηκε το 2002 δια νόμου και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κατά νόμον διαδικασίες. Το 2011, μετά την έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος και των μουσειολογικών αρχών, εκπονήθηκε η αναγκαία γεωτεχνική μελέτη στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου. Το 2012 εγκρίθηκαν το τροποποιημένο κτηριολογικό πρόγραμμα και οι τεχνικές προδιαγραφές για το κτήριο. Η εκπόνηση των μελετών προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση. Επομένως, δεν τίθεται θέμα επαναχωροθέτησης του Μουσείου». 

Απαντώντας σχετικά με το οικόπεδο ιδιοκτησίας της REDS Α.Ε του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Λίνα Μενδώνη διευκρίνισε ότι πρόκειται για 6,5 στρέμματα και όχι 60, όπως αναφέρεται στην ερώτηση. Το ακίνητο κηρύχθηκε απαλλοτριωτέο τo 2011, με σκοπό όχι τη χωροθέτηση του Μουσείου Αθηνών, αλλά τη δημιουργία υποστηρικτικών δομών του Μουσείου (π.χ. υπόγειο πάρκινγκ).

Ως προς τις προσπάθειες του Υπουργείου για την ανάδειξη και προστασία της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι είναι σταθερές και επίπονες με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.

«Σήμερα, οι προσπάθειές μας, μετά τις ενέργειες της περιόδου 1999-2005 και 2010-2015, και την απραξία του ΣΥΡΙΖΑ, προσανατολίζονται σε τρεις βασικούς άξονες: Την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης ακινήτων εντός του σημερινού Αρχαιολογικού Χώρου, την οποία κάνουμε. Την κατάργηση της ισχύουσας χρήσης «Βιοτεχνικό Πάρκο» (ΒΙΟ.ΠΑ.), την οποία προσπαθούμε. Την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, που υλοποιούμε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης» ανέφερε.

1 Comment

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...