Ενέκρινε ο δήμος Αθηναίων τις συμβάσεις της “διπλής ανάθεσης”, οι θέσεις των παρατάξεων

Στην έγκριση των συμβάσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στο πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, το οποίο περιλαμβάνει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, ενέκρινε κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική συνεδρίαση και είναι ενδεικτική της σπουδαιότητας της απόφασης. Όπως ξέρετε την προηγουμένη Τετάρτη ενημερώσαμε αναλυτικά τις τέσσερις μεγάλες παρατάξεις. Το κάναμε γιατί θέλαμε να είναι ενήμεροι έγκαιρα. Προσπαθούμε να πετύχουμε την ευρύτερη συναίνεση. Έργα όπως αυτό της Δ.Α. είναι πάνω από χρώματα. Αν είναι η Δ.Α. έχει χρώμα ας είναι το πράσινο ( του Παναθηναϊκού, του πρασίνου, της ελπίδας). Από την αρχή της θητείας μας βάλαμε ψηλά την Δ.Α.. Η Διπλή Ανάπλαση γίνεται πραγματικότητα. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Μαλακατέ, στον κ. Αλαφούζο, στον κ. Γεωργίαδη, στον κ. Γεραπετρίτη και στον πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητα. Επίσης θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μας. Με την Δ.Α. μεγαλώνει η πόλη, μεγαλώνει και ο Παναθηναϊκός.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε πιστοί στην αρχή της απόλυτης διαφάνειας. Η Διπλή Ανάπλαση είναι μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δύο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων.

Η Διπλή Ανάπλαση είναι μια ιστορία που συζητιέται πολλά χρόνια και πλέον γίνεται πράξη. Έχουμε θωρακίσει όλη τη διαδικασία. Μέχρι το Νοέμβριο του 2020 όταν και υπογράψαμε το συμβόλαιο συνταντίληψης.

Αξίζει να τονιστεί ότι με το μετρό που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να φτάσει σε 30 λεπτά από οποιαδήποτε σημείο της Αθήνας. Είναι ένα έργο που αξίζει στον Παναθηναϊκό, αλλά και στην Αθήνα μας. Νιώθω περηφάνια γι΄αυτό το έργο. Είναι μια ενηλικίωση της αυτοδιοίκησης. Ένα έργο… ναυαρχίδα. Θέλω να τονίσω ότι έχουμε πολλή δουλειά, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η ομάδα θα τα καταφέρει».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:

«Να ξεκινήσω από το χρονοδιάγραμμα. Εκεί υπάρχει ένας κίνδυνος να μετατραπεί σε μονή ανάπλαση. Νομίζω ότι αυτή συζήτηση πρέπει να έχει μεγάλο βάρος. Μιλάμε για την ιστορικότερη ομάδα της Αθήνας, αλλά επειδή είμαστε σε Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να σταθούμε και στην ανάπλαση στην Αλεξάνδρας. Φυσικά, και συμφωνώ στο να ξεκινήσουν τα έργα αφότου ολοκληρωθεί το γήπεδο στο Βοτανικό, καθώς έχουμε δει τι έχει τύχει σε άλλες ομάδες. Ωστόσο πρέπει να δούμε και το… πράσινο στην περιοχή εκεί. Ο Ερασιτέχνης νομίζω δεν παίρνει αυτά που του αξίζει. Δεν ξέρω αν τα 12 εκατ. ευρώ μπορεί να ικανοποιήσουν αυτά που θέλει ο Ερασιτέχνης. Πρέπει να δούμε σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα το πως προχωράει το έργο. Θα περιμένουμε να δούμε και συνολικά τον φάκελο με όλα τα οικονομικά στοιχεία, όταν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή. Μας φαίνεται μάλιστα υψηλό το νούμερο των 115 εκατ. ευρώ. Η Δ.Α. πρέπει να προχωρήσει στην πόλη. Δεν είναι ζήτημα του Παναθηναϊκού, αλλά και της πόλης. Δεν πρέπει να συνεχίσει ο Βοτανικός να είναι μια μαύρη τρύπα. Αυτό είναι ένα και πάρα πολύ κρίσιμο. Ο σύλλογος έχει ταλαιπωρηθεί από ανθρώπους που βάζοντας μπροστά το προσωπικό τους συμφέρον ταλαιπώρησαν το σύλλογο».

Από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος της δημοτικής παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» (ΚΙΝΑΛ) είπε:

«Θα στηρίξουμε το σχέδιο για την Δ. Α. Το κάναμε παλιότερα και θα το κάνουμε και τώρα. Επιτέλους ο Βοτανικός αποκτάει μια προοπτική. Θα αποκτήσει πολύ βασικά πράγματα. Την ίδια στιγμή αναβαθμίζονται και τα Κουντουριώτικα. Ο τρίτος λόγος είναι ο ίδιος ο Παναθηναϊκός, του οποίου η σημασία για την πόλη είναι μεγάλη. Δεν μπορεί να παίζει σε ένα τσαντίρι η ομάδα και είναι θαύμα που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα σε αυτό το γήπεδο. Είναι σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι ο χώρος θα έχει ζωή, πέρα από τις μέρες που θα έχει αγώνες. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ως ομάδα της πόλης, πρέπει να βοηθηθεί ο Παναθηναϊκός. Σωστά γίνεται αυτή η επένδυση όπως έχουμε κάνει για άλλες ομάδες. Το θέμα είναι ο Παναθηναϊκός θα επενδύσει στον Παναθηναϊκό; Θα δημιουργήσει φυτώρια στην ομάδα και άλλα; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Ο Δήμος από την άλλη πρέπει να θέσει ένα βέτο με την ονοματοδοσία. Επίσης τι ρήτρα θα πληρώσει ο Δήμος αν δεν κάνει τα πράγματα για τα οποία έχει δεσμευτεί; Αυτό πρέπει να μας το ξεκαθαρίσετε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσει η Δημοτική Αρχή ότι το έργο δεν είναι μόνο του Δημάρχου, αλλά όλων. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση. Εμείς στηρίζουμε γιατί κατά βάση συμφωνούμε με το έργο αυτό».

Η κα. Παναγή από την «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας» (ΚΚΕ) εξέφρασε την αντίθεση της προς όλο αυτό το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης και ανέφερε ότι κράτος και Δήμος θέλουν να ικανοποιήσουν τα θέλω των επιχειρηματιών. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να φτιάξει γήπεδο στην ιστορική του έδρα, στην Λεωφόρο. Η παράταξή της καταψήφισε τις συμβάσεις.

Ο κ .Βουλγαράκης εξέφρασε καχυποψία, λόγω των όσων έχουν γίνει στο παρελθόν. Επίσης ανέφερε ότι είναι Παναθηναϊκός και πρέπει η πόλη να βοηθήσει τον σύλλογο. Κατέληξε λέγοντας ότι υπερψηφίζει το πρότζεκτ.

O Π.Κεφαλληνός από την “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα” έβαλε το θέμα της “δωρεάν παραχώρησης ” δημόσιας γης, εκατοντάδων εκατ. από το κράτος για να εκτιμούν πως θα έχει κέρδη εκατοντάδων εκατ. η ποδοσφαιρική ΠΑΕ. Όσο για τους κατοίκους της Αθήνας δεν παίρνουν κανένα αντάλλαγμα αφού η περίφημη “διπλή ανάπλαση” είναι ουσιαστικά μονή παραχώρηση στα μεγάλα συμφέροντα. Η παράταξη καταψήφισε τις συμβάσεις

Ο κ. Κωνσταντίνου από την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές» ήταν τελείως αντίθετος και καταψήφισε. Ο κ. Κεφαλληνός από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» χαρακτήρισε εγκληματική την επιλογή και τόνισε ότι δεν θα στηρίξε το πρότζεκτ.

Ο κ. Τοπούζης από τον τοπικό σύλλογο του Βοτανικού τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι πολύ καλή για τους κατοίκους της περιοχής του και τάχθηκε υπέρ της διπλής ανάπλασης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων και υπεύθυνος για το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης ανέφερε:

«Η διασφάλιση της χρηματοδότησης δεν αμφισβητείται. Όλοι έχουν εγκρίνει το έργο. Όλα αυτά είναι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης.Το ποσό που αναφέρεται στις συμβάσεις για τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που εισπράττει ο Δήμος ετησίως σε κάθε περίπτωση. Διασφαλίσαμε ένα ποσό σταθερό ανεξάρτητα με τις συνθήκες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και ήθελα να πω ότι βάζουμε ένα γκολ. Βάζουμε ένα γκολ για τη στέγαση του Παναθηναϊκού σήμερα».

Επίσης, αρκετοί κατά την ομιλία τους χαρακτήρισαν την Δ.Α. ως μονή Ανάπλαση. Πρέπει να δούμε το Προεδρικό Διάταγμα. Είναι ρητό αυτό που λέγεται ότι για να ξεκινήσει το γκρέμισμα της Λεωφόρου, θα πρέπει να έχουν παραδοθεί στον Παναθηναϊκό όλες οι εγκαταστάσεις. Δεν θα πάμε να στήσουμε στη Λεωφόρο εργοτάξια, όταν θα τα στήσουμε και στο Βοτανικό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στις ταινίες. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.

Όσον αφορά το πράσινο που θα έχει ο Ελαιώνας, θα είναι το περισσότερο που θα υπάρχει στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή παίρνει ανάσα ένας χώρος μέσα στην Αθήνα. Αυτό το πρόγραμμα όπως έχει σχεδιαστεί, εγγυάται την βιωσιμότητα των εγκαταστάσεων για 99 χρόνια. Ο Δήμος Αθηναίων από την άλλη έχει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο διηνεκές. Κλείνοντας θα ήθελα να ενημερώσω ότι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...