Υπογραφές ενάντια στην καρατόμηση δέντρων

Φέτος θα είναι ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι.

Συλλογή υπογραφών εδώ: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeoIKOb6Wz9s9…/viewform

Την Παρασκευή 1 Απρίλη ο δήμος Αθηναίων ετοίμασε μια φάρσα στην Ακαδημία Πλάτωνα. Για δεύτερη μέρα προχώρησε σε κλάδεμα των δέντρων του Περιστύλιου, τόσο αυστηρό που ήταν ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική τους κοπή.

Κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνα συγκεντρωθήκαμε και διαμαρτυρηθήκαμε για τον τρόπο που αποφασίζουν από τον δήμο να διαχειριστούν το πράσινο και τις ζωές μας. Υποδείξαμε τις τραγικές επιπτώσεις της μείωσης του φυτικού κεφαλαίου στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής μας και ξεκαθαρίσαμε πως δεν θα επιτρέψουμε να εξαφανίσουν το λιγοστό αστικό πράσινο.

Η πρακτική που ακολουθήθηκε, όπως παρατηρούμε με αγανάκτηση σε τόσες άλλες περιπτώσεις στο δήμο της Αθήνας, είναι η καρατόμηση (tree topping) με την οποία προκαλείται απώλεια 50-100% του πράσινου φυλλώματος του δέντρου, απαραίτητου για την ομαλή ανάπτυξή του, που οδηγεί σε άναρχη αναβλάστηση και διατάραξη της φυσιολογίας του φυτού. Το δέντρο μετά από αυτό το αυστηρό κλάδεμα μένει εν τέλει πιο αδύναμο, ασταθές και ευάλωτο σε φυτασθένειες. Αυτός ο τρόπος κλαδέματος είναι επιστημονικά λανθασμένος και, όπως παραδέχτηκε ο υπεύθυνος πρασίνου της 4ης κοινότητας, πραγματοποιείται λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Οι υπηρεσίες πρασίνου ανατέθηκαν από τον δήμο σε εργολάβο έναντι αμοιβής 35 εκ. ευρώ για 3 χρόνια και πραγματοποιούνταν από παντελώς ανειδίκευτο προσωπικό και χωρίς παρουσία γεωπόνου. Η δε τεχνολόγος γεωπόνος του δήμου, με τις υποδείξεις της, άφηνε νεκρά δέντρα στη θέση τους και έκοβε τα υγιή. Άκυρη είναι και η χρονική επιλογή για τις κοπές τόσο για δέντρα σε ανθοφορία, όπως οι πανέμορφες κουτσουπιές, όσο και για πουλιά και νεοσσούς. Φυσικά, πλήρης ήταν και η απουσία χρήσης πάστας που θα επέτρεπε μια πιο ασφαλή επούλωση των τομών στα δέντρα.

Τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχουν γίνει καθόλου φυτεύσεις, ούτε καν αντισταθμιστικά για τα δέντρα που κόβονται, εντός και περιφερειακά του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα. Εν μέσω κλιματικής κρίσης, σε μια πόλη με πολύ ψηλό θερμικό αποτύπωμα και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου παγκοσμίως, απαιτούμε την αύξηση του δένδρινου κεφαλαίου με γενναίες φυτεύσεις.

Η καρατόμηση δεν είναι κλάδεμα και δεν θα την επιτρέψουμε άλλο.

Οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη της ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών.

Όπου δούμε στη γειτονιά συνεργεία που προβαίνουν σε τέτοιου είδους καρατομησεις επικοινωνούμε για να αντιδράσουμε και να τις αποτρέψουμε επί τοπου όλοι και όλες μαζί.

Υπογράφουμε την παρακάτω φόρμα για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την περαιτέρω υποβάθμιση του πρασίνου στη γειτονιά μας.

Τηλ επικοινωνίας: 6985703879, 6982774998

Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού- Σεπολίων- Ακ. Πλάτωνος

3 Comments

  1. Η ζωή στην Αθήνα έχει γίνει δυσβάσταχτη με ολους τους τρόπους για τους κατοίκους. Όχι άλλη υποβάθμιση! Το πράσινο είναι ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια! Φτάνει πια με την εξαθλίωση, η ποιοτική ζωή πρέπει είναι δικαίωμα όλων._

    Μοῦ ἀρέσει

  2. Αυτό που είναι αδιανόητο είναι η εκ μέρους του Δήμου εμπρόθετη επιβλαβής πρακτική για τα δέντρα. Κατεστρέφουν κάτι τόσο πολύτιμο για τη δημόσια υγεία -ένα δημόσιο αγαθό υψηλής αισθητικής αξίας αν αναλογιστεί κανείς και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο με τον οποίο συνυπάρχουν τα δέντρα. Να ζητηθεί νομική συνδρομή και να παύσει άμεσα αυτό το αίσχος. Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

    Μοῦ ἀρέσει

  3. Επειδή αυτό γίνεται και ξαναγίνεται, σε διάφορα μέρη. Επειδή τα δέντρα στις πόλεις μας είναι πολύτιμα. Μπράβο για την πρωτοβουλία. Αξίζει να την κάνουμε πιο δυνατή, να γίνει ένα μεγάλο γεγονός, ώστε να βρεθεί μια λύση.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...