Φθάνει πια με την ακρίβεια: Ως εδώ με την κυβερνητική κοροϊδία

Πανελλαδική Ημέρα δράσης ενάντια στον πόλεμο και την ακρίβεια για αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις

Καλέσματα ~ Αττική ~
12:00, πλ.Βικτωρίας, Αθήνα- 12:00, πλ.Δαβάκη, Καλλιθέα
12:00, ΣΤ.ΗΣΑΠ, Μαρούσι (στήριξη στο κάλεσμα της Κοινότητας Αλληλεγγύης Αμαρουσίου)

~ Θεσσαλονίκη ~
12:00, Άγαλμα Βενιζέλου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από την τραγική διάσταση που έχει κάθε πόλεμος σε θανάτους στρατιωτών και αμάχων, καταστροφές και προσφυγιά στην εμπόλεμη ζώνη, έχει και δραματικές συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε όλες τις χώρες. Έτσι και στην Ελλάδα, όπου ήδη εδώ και μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση και τη βενζίνη, τώρα οι τιμές εκτοξεύονται και στη διατροφή και στα είδη καθημερινής διαβίωσης, θέτοντας ζήτημα ακόμα και επιβίωσης σε πολλά νοικοκυριά. Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι, καθώς το 30% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού προέρχεται από τους σιτοβολώνες της Ρωσίας και της Ουκρανίας και μετά την έναρξη του πολέμου η τιμή του έφτασε σε ιστορικό υψηλό για την τελευταία δεκαετία. Αυξάνεται δραματικά το κόστος της αγροτικής παραγωγής και οι συνέπειες στις τιμές όλων των προϊόντων δεν θα είναι παροδικές. 

Όμως και αυτή η επισιτιστική κρίση, όπως και η ενεργειακή δεν οφείλεται κυρίως στον πόλεμο όπως προσπαθούν να μας πείσουν η κυβέρνηση και οι παπαγάλοι της. Ήδη τον Ιανουάριο, πριν την έναρξη του, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως είχαν σημειώσει άνοδο της τάξης του 7,5%. Η διαμόρφωση των τιμών από τα χρηματιστήρια, η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η φοροληστεία μέσω και της αύξησης τιμών σε ενέργεια, καύσιμα, βασικά αγαθά είναι η πραγματικότητα ακόμα και χωρίς τον πόλεμο. Οι αυξήσεις, που βιώνουμε όλο το τελευταίο διάστημα σε όλα τα βασικά αγαθά ζωής δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά πολιτική επιλογή κυβερνήσεων, Ε.Ε. και κεφαλαίου, ντόπιων και ξένων ολιγαρχών. Τώρα, “… ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους”.

Με τις αχαλίνωτες αυξήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) αλλά και βασικά προϊόντα και κοινωνικά αγαθά μαζί με την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, την ελαστική εργασία, την φτωχοποίηση των μικροεπαγγελματιών, μας έχουν στραγγίσει. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους εξωφρενικούς λογαριασμούς για θέρμανση, ηλεκτρισμό ούτε τα ενοίκια που ισούνται με ένα μισθό… Και τώρα, μας καλούν να πληρώσουμε και το «τίμημα» του πολέμου. Αυτό σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών σε σίτιση, στέγη, ενέργεια, παιδεία, υγεία κ.ά. και παράλληλα κατασπατάληση υπέρογκων ποσών για πολεμικούς εξοπλισμούς. Σημαίνει όξυνση του εθνικισμού αλλά και συνεχή απειλή πολέμου πάνω από το κεφάλι μας λόγω της σύμπλευσης της Ελλάδας με τα σχέδια ΕΕ-ΝΑΤΟ. 

Είναι σαφές ότι όλα αυτά δεν είναι παροδικά, ότι τα επιδόματα-ψίχουλα της κυβέρνησης είναι μια κοροϊδία και ότι καμία λύση δεν θα «έρθει από τα πάνω». Μόνο ο αγωνιζόμενος λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο και συνταξιούχο, τα Σωματεία και τις τοπικές, νεολαιίστικες και κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες να βροντοφωνάξουμε «ΟΧΙ στον ΠΟΛΕΜΟ – ΟΧΙ στην ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ στις συντάξεις και τους ΜΙΣΘΟΥΣ και ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ και τους ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ». Να αναδείξουμε τα αιτήματα που απαντούν στον πυρήνα των εργατικών-λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων για να περάσει ο πλούτος σ’ αυτούς που τον παράγουν, για μια ζωή αξιοβίωτη! 

Διεκδικούμε:
• Επιβολή διατίμησης στην ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής – Κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και ΦΠΑ στα είδη διατροφής και θέρμανση
• Αύξηση όλων των μισθών εδώ και τώρα, έτσι ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας – Ανάλογες αυξήσεις σε συντάξεις και επιδόματα ανεργίας – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες Φραγμός στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και τις αυξήσεις των ενοικίων Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, ΔΕΗ, κ.ά.
• Φορολογία στο κεφάλαιο και τον πλούτο και ειδικά στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται την ενεργειακή κρίση, την πανδημία και τον πόλεμο –Να σταματήσει η τιμολόγηση της ενέργειας από τα χρηματιστήρια και οι επιδοτήσεις του κεφαλαίου – Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των εταιρειών παροχής ενέργειας
• Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους πολέμους – Καμιά συμμετοχή στα σχέδια των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ε.Ε. – Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας – Κονδύλια για Υγεία-Παιδεία και όχι για τα εξοπλιστικά προγράμματα

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...