ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Απόψεις » Τα πικ νικ γίνονται κάτω από τα δέντρα, όσο αυτά υπάρχουν

Τα πικ νικ γίνονται κάτω από τα δέντρα, όσο αυτά υπάρχουν


Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Αποτίμηση της Πρωτομαγιάς στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Το urban πικ νικ της δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη, που έλαβε χώρα στο πάρκο της της Ακαδημίας Πλάτωνα την Πρωτομαγιά, αποτελεί μια πρώτη απόπειρα να αποκτήσει ο δήμος έρεισμα για αντικοινωνικές και αντιπεριβαντολογικές παρεμβάσεις στο χώρο. Η διαφήμιση που επιχείρησε η δημοτική αρχή για τα προγραμματιζόμενα έργα ανάπλασης σε ένα από τα ελάχιστα πάρκα της Αθήνας με φυσικό ανάγλυφο και ευρεία δημόσια χρήση ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία αντιπληροφόρησης από τα κάτω. Γιατί όσο δήμαρχος και αντιδήμαρχος ποζάρουν χαρούμενοι στο πάρκο, προγραμματίζουν:

  • την αποκοπή πάνω από το 30/100 από την απρόσκοπτη ελεύθερη χρήση του, με τη χωροθέτηση ενός μουσείου εντός του και ενοποίηση των αρχαιολογικών σκαμμάτων
  • την κοπή 580 δέντρων
  • την κατάργηση δύο γηπέδων
  • ενώ αντίστροφα δεν δίνεται κανένα αντισταθμιστικό στην υποβαθμισμένη γειτονιά της Ακ. Πλ., δεν συζητάται κανένα λαϊκό αίτημα και διαχωρίζεται με απολυτότητα το επιχειρηματικό σχέδιο τουριστικοποίησης του πάρκου, από τις ουσιαστικές ανάγκες των κατοίκων.

Από τη μεριά μας φροντίσαμε να πλαισιώσουμε από το πρωί το πικ νικ , τη δημοτική αρχή και τους μπράβους τους με πανό και φυλλάδια. Επόμενα υπήρχαν και λεκτικοί διαπληκτισμοί. Το μεσημέρι συλλογικότητες και άτομα ήμασταν εκεί σε μια δράση αντιπληροφόρησης και γιορτινής συντροφικότητας. Με τον Χάρη, έναν υπερμεγέθη καπιταλιστή Χάρο, να κυνηγάει τη Γη περιηγηθήκαμε στο οργανωμένο πικ νικ, μοιράσαμε έντυπο υλικό και ενημερώσαμε από το μικρόφωνο για την επίθεση που δέχονται οι λιγοστοί δημόσιοι χώροι της Αθήνας, από το πάρκο και το Στρέφη, μέχρι το Εμπρός και το Φιλοπάππου. Η παρέμβαση έκλεισε με απεργιακό γλέντι όπου συμμετείχαν εκατοντάδες κόσμου.

Η ενόχληση της δημοτικής αρχής, ανάλογη της επιτυχίας της δράσης, εκφράστηκε μέσω ακροδεξιών ομάδων που εμφανίστηκαν στο κλείσιμο της βραδιάς. Νεαρά άτομα σε μηχανάκια προσέγγισαν το σημείο με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια. Επιτέθηκαν βίαια εναντίον ενός ατόμου, έφυγαν όταν ο κόσμος του πάρκου έτρεξε προς το μέρος τους, μόνο για να επιστρέψουν λίγο αργότερα στοχεύοντας με πιστόλι φωτοβολίδας και απειλώντας για μελλοντικά αντίποινα.

Για εμάς είναι ξεκάθαρη η σύνδεση της εμπορευματικής ανάπλασης του αρχαιολογικού άλσους με τις φασιστικές πρακτικές στις οποίες κατέφυγαν οι εμπνευστές της. Θα είμαστε εδώ να καταγγέλουμε τα σχέδια τους και καλούμε κατοίκους και συλλογικότητες να βάλουν φραγμό στις φασιστικές πρακτικές και ενέργειες της δημοτικής αρχής που έχει βάλει στο στόχαστρο τους ελεύθερους δημόσιους χώρους.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: