ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Απόψεις » Πότε λέει αλήθεια για τα κομμένα δέντρα στην Ακαδημία Πλάτωνα ο δήμαρχος; Όταν αποφασίζει στην Οικονομική επιτροπή ή όταν μιλάει στο δημοτικό συμβούλιο;

Πότε λέει αλήθεια για τα κομμένα δέντρα στην Ακαδημία Πλάτωνα ο δήμαρχος; Όταν αποφασίζει στην Οικονομική επιτροπή ή όταν μιλάει στο δημοτικό συμβούλιο;

Σχόλιο από τη “Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων” στα όσα υποστήριξε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο δημοτικό συμβούλιο της 4ης Μαίου.

Επιλέξαμε να βάλουμε δυο ερωτήματα στον τίτλο του κειμένου αυτού. Γιατί ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε πως από τα “ψέμματα κάποιων ότι θα κοπούν δέντρα στο αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα, η μύτη τους θα φθάσει απέναντι”. Να το δεχθούμε, εξάλλου δήμαρχος είναι, πολιτεύεται με φιλοδοξίες και ξέρει πολύ καλά τι δηλώνει μπροστά στην κάμερα και το μικρόφωνο. Αν όμως λέει αλήθεια ό,τι δεν θα κοπούν δέντρα στο αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα των 140 και πλέον στρεμμάτων με την εφαρμογή της Προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε υπουργείο Πολιτισμού και Περιφέρεια Αττικής, οφείλει να απαντήσει και αυτός και τα στελέχη αντιδήμαρχοι που επιμένουν ότι δεν θα κοπούν δέντρα στους ψηφοφόρους τους-στο μικρόφωνο και την κάμερα πάλι- αν έχουν καταργηθεί στην πράξη οι ΔΥΟ αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Η πρώτη στις 27 Απριλίου 2021 με την ένδειξη “εξαιρετικά επείγον” στην οποία υπό τη δική του προεδρία, εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μαζί με το κοστολόγιο των εργασιών. Θυμίζουμε μόνο πως το δημοτικό συμβούλιο και οι παρατάξεις ΔΕΝ είχαν ενημερωθεί στη συνεδρίαση της προηγούμενης ημέρας 26 Απριλίου! Να απαντήσει αν ισχύει η απόφαση της 2ης Οικονομικής Επιτροπής στις 4 Οκτωβρίου 2021, μετά από διόρθωση ποσών του υπ. Πολιτισμού, στην οποία επίσης κοστολογείται η κοπή-εκρίζωση-μεταφορά 580 δέντρων από τους χώρους του Γυμνασίου-Παλαίστρας και του Περιστυλίου. Να απαντήσει αν ισχύει ή έχει καταργηθεί η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής στις 18 Μαϊου 2021 με την οποία επίσης εγκρίθηκε με την Προγραμματική η κοστολόγηση της κοπής της δέντρων. Εάν όλες οι παραπάνω αποφάσεις ΔΕΝ ισχύουν πλέον και ο δήμαρχος ή οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι ξέρουν πως έχουν καταργηθεί με Πρωτόκολλο, τότε θα τους πιστέψουμε. Γιατί σε όλες τις παραπάνω αποφάσεις, τα στοιχεία είναι καταγεγραμμένα και δεν σχετίζονται με πολιτικάντικες δηλώσεις ή με αντιδράσεις κατοίκων. Οι πίνακες είναι σαφείς:

Στην “Πρόταση ενοποίησης Φάση Ι”, θα χρειαστεί να κοπούν συνολικά 516 δέντρα, μερικά εξ΄ αυτών άνω των 4 μέτρων! Το κόστος για την “κοπή ή εκρίζωση” των δέντρων αποτυπώνεται στο “Παράρτημα Β, Προϋπολογισμοί-Τεχνικές εκθέσεις” όπου δίνεται ο αναλυτικός προϋπολογισμός των υποέργων κατά ομάδες εργασιών. Αν προσθέσει κανείς τις εργασίες των “Ζ.36, Ζ.40, Z.41,Ζ.24, Ζ.26, Z.27” για “κοπές και εκριζώσεις”, βγαίνει το σύνολο των 580 δέντρων!

Ας μας πει επίσης αν ισχύει ή δεν ισχύει η προμελέτη του γραφείου Δοξιάδη η οποία παραδόθηκε πριν ανατεθεί και πριν γίνει κάποια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, στην οποία υπάρχουν οι φωτογραφίες-σκίτσα για το ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Μετά ο χώρος όπου προβλέπεται η “ενοποίηση των σκαμμάτων” (Προσοχή όχι η αρχαιολογική ανασκαφή γιατί δεν πρόκειται να υπάρξει αρχαιολογική ανασκαφή) δεν έχει δέντρα.

Ας μας πει τι εννοεί το υπουργείο Πολιτισμού στην απόφαση-έγκριση του στις 21 Ιουνίου 2021 στην οποία τονίζεται: ” 5. Η προβλεπόμενη απομάκρυνση δέντρων να πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των αρχαίων καταλοίπων τμηματικά και κατά περίπτωση, ταυτόχρονα με την αποκάλυψη αυτών”.

Και αφού δώσει σαφείς απαντήσεις για το αν ισχύουν ή δεν ισχύουν όλες οι παραπάνω επίσημες αποφάσεις των οργάνων της δημοτικής, περιφερειακής αρχής και του υπουργείου Πολιτισμού, ας δώσει απάντηση για το που ακριβώς προβλέπει να βάλει τα δέντρα που θα απομακρυνθούν.

Μήπως στη μπαζοχωματερή που έχει δημιουργηθεί πέριξ του αρχαιολογικού Άλσους με την ανοχή της δημοτικής αρχής;

Υπάρχει κάθε καλή διάθεση να πιστέψουμε τον δήμαρχο όταν μιλά μπροστά στο μικρόφωνο στο δημοτικό συμβούλιο. Αρκεί βέβαια να παρουσιάσει στοιχεία ότι όλες οι παραπάνω αποφάσεις δεν ισχύουν!

Εκτός αν μιλάει μόνο για τους δυο μοναδικούς χώρους που θα παραμείνουν για λαϊκή χρήση από τους κατοίκους, τους χώρους του θεάτρου και της παιδικής χαράς, ένα χώρο περί τα 10 στρέμματα, εκεί που επέλεξε να οργανώσει τη φιέστα του πικ-νικ της Πρωτομαγιάς. Γιατί όλο το άλλο Πάρκο με τα έργα υπουργείου πολιτισμού (ενοποίηση σκαμμάτων και Μουσείο της Πόλης), υφαρπάζεται, αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του μοναδικού στην Ελλάδα και την πόλη της Αθήνας Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα, στρώνεται με τσιμέντο και μάρμαρα προς όφελος των πολύ μεγάλων συμφερόντων -χορηγών της πολιτικής τους. Αυτά προβλέπουν τα στοιχεία της Προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψαν. Όλα τα άλλα είναι ανέξοδα λόγια χωρίς αποδείξεις μπροστά στα φιλικά προς τον δήμαρχο, μικρόφωνα


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: