ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Απόψεις » Για την εμπορευματοποίηση του Άλσους στην Ακαδημία Πλάτωνος

Για την εμπορευματοποίηση του Άλσους στην Ακαδημία Πλάτωνος

Τα περί… ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα

Η τοποθέτηση του Παναγιώτη Κεφαλληνού, επικεφαλής της παράταξης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

Ξεκινώντας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω οτι εμείς ως Ατικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα,

1. είμαστε ΥΠΕΡ Της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Της ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ & βεβαίως της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ και του αρχαιολογικού πάρκου-άλσους.

Και δεν χωρά καμμιά αμφιβολία, γιατί ως παράταξη, είμαστε αυτοί που συνεχώς αναδεικνύουμε τα υπαρκτά προβλήματα ζωτικής σημασίας , στην περιοχή,

  • Όπως την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου για τα ομβρια στην περιοχή (γιατί ΔΕΝ έχει εφαρμοστεί το σχέδιο Πόλης από το 1968!!!!!, μετρήστε πόσοι δήμαρχοι πέρασαν και πόσοι απο αυτους ήταν και ομοιδεάτες σας), γι΄αυτό και με τις πρώτες ψιχάλες η περιοχή πάντα πλημμυρίζει αλλά και οι ‘ιδιοι οι χώροι του αρχαιολογικού πάρκου,
  • Όπως την έλλειψη σχολείων , βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων,
  • Όπως την εγκληματική έλλειψη πεζοδρομίων σε βασικές οδους διέλευσης παιδιών και εργαζόμενων είτε για να πάνε σχολείο(ΑΙΜΩΝΟΣ είτε για να πάνε στις δουλιές τους, πεζοδρόμια 0,5 μέτρα στην Πλάτωνος , ΑΜΦΙΑΡΑΟΥ,ΚΡΕΟΝΤΟΣ, ΑΛΚΜΑΙΟΝΟΣ,ΑΙΜΩΝΟΣ,ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ κλπ. αδιάνοικτους δρόμους ,ανεξέλεγκτες χωματερές 100 μόλις μέτρα γυρω απο το πάρκο και χώροι- αποθήκευσης -επεξεργασίας διάφορων υλικών,
  • Όπως η έλλειψη αθλητικών χώρων και η εγκατάλειψη όσων υπάρχουν

2.Ειμαστε υπερ της φροντιδας- αναδειξης των ευρημάτων που υπάρχουν, σ΄ενα σύχρονο-όμορφο και επισκέψιμο χώρο, επόμενα και υπερ της ανέγερσης του Μουσείου της πόλης των Αθηνών.

3.Ειμαστε υπερ της ανάπτυξης του πράσινου , νέων φυτεύσεων εντός και εκτός του αρχαιολογικού πάρκου,την συνεχή φροντιδα του, γιάυτο και αναδείξαμε-καταγγείλαμε και φέραμε στο Δημοτικό συμβούλιο το κουτσουρεμα εκατοντάδων δένδρων, που υλοποιείτε μεσω της εταιρείας-Δήμο UNISON, σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ΠΟΛΗ.

Ειμαστε ΥΠΕΡ μιας αναπλασης που υπηρετεί την βελτίωση της ζωής των κατοίκων, που επιδιώκει να αυξήσει το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους, τις αναγκαίες υποδομές, σε μια ανάπλαση που δημιουργεί χωρους ανοιχτούς-ελεύθερους δημόσιους, χωρίς να παραδίδει σε ιδιώτες τις λειτουργίες τους και τη χρήση τους. Δεν έχουμε ανάγκη απο μια εντονη τουριστικοποίηση της περιοχής, ούτε θέλουμε οι ανάγκες μας να αποτελούν αξιοθέατο.

Αρκετά μεχρι σήμερα με τα Airbnb. Δεν θέλουμε να μετατραπούν οι γειτονιές μας σε ΠΛΑΚΑ, ΨΥΡΡΗ, ΓΚΑΖΟΧΩΡΙ, ΘΗΣΕΙΟ, ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ. Θέλουμε να ερχεται ο κόσμος(όπως κάνει μεχρι σήμερα) με τα παιδιά του, τους φίλους του απο όλη την Αθήνα και να απολαμβάνει εναν ανοιχτό-δημόσιο-ελευθερο χώρο αναψυχής, εναν χώρο που αναπτύσσει τις δραστηριότητες του, παιγχνίδι-τρέξιμο-περπάτημα κλπ.

Ας δούμε λοιπόν κατα πόσον η υποτιθέμενη ΑΝΑΠΛΑΣΗ που προτείνετε υπηρετεί αυτές τις αρχές.

  1. Η ανάπλαση σας θέλει 580 δένδρα εκριζωμένα και κομμένα απο τους χώρους του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, της ΠΑΛΑΙΣΤΡΑΣ του ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟΥ και οχι μόνο, και αυτό είναι πασιφανές, με έγγραφα σας που έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί 2 φορές στην Οικονομική επιτροπή του Δήμου(όργανο με πλαστή πλειοψηφία). Πουθενά δεν λέτε αν , ποσα και που θα φυτευθούν νεα ή και απο αυτά που θα εκριζωθούν που θα τοποθετηθούν.Πουθενά δεν αναφέρονται οι λόγοι εξαφάνισης τους.
  2. Η ανάπλαση που προτείνετε υφαρπάζει το 30% του χώρου για την δημιουργία-κατασκευή του ΜΟΥΣΕΙΟΥ της πόλης των Αθηνών( απαραίτητου) αλλά οχι εντός του χωροθετημένου σήμερα πάρκου καταργώντας με μια μονοκονδυλιά τα 2 γήπεδα( μπασκετάκι & ποδοσφαίρου), εξαφανίζοντας τα απο προσώπου γης, κόβοντας μάλιστα δεκάδες δένδρα και απο εκείνο τον χώρο.

Οταν μάλιστα πλουσιοπάροχα διαθετεται 120 εκατ. για το λεγόμενο project του γηπέδου του ΠΑΟ στον ΕΛΑΙΩΝΑ, ενω για τις ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής τ κόβεται και την ανάσα.

-Δεν απαιτείτε απο το κεντρικό κράτος να δοθούν και νεοι χώροι, να επεκταθεεί το πάρκο Δυτικά και Βόρεια προς τον Κηφισσό και τους Λαχανόκηπους, ενοποιώντας το σημερινό παρκο με τον Κηφισσό @ τους Λαχανόκηπους.

-Δεν απαιτείτε απο το ΥΠΠΟ την επαναχωροθέτηση του ΜΟΥΣΕΙΟΥ, όπου σας έχουν προταθεί συγκεκριμμένοι χώροι και υπάρχουν και άλλοι που βρίσκονται σε επαφή με οδικούς άξονες που δεν θα δημιουργήσουν προβήματα στον δομημένο αστικό ιστό(κυκλοφοριακή συμφόρηση, επιβάρυνση, αφαίρεση θέσεων στάθμευσης κλπ.

Η «ανάπλαση» σας αφαιρεί ζωτικο χώρο για τους κατοίκους και τις καθημερινές δραστηριότητες τους, περιπάτου, παιγχνιδιού κλπ., με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις ενοποίησης των «λακούβων», αλλαγή στα πρανή και άλλες επιδαπέδιες διαμμορφώσεις( χάρτης 56τ,μ απο πέτρα κλπ.). Οι όποιες διαμμορφώσεις γίνουν χρειάζεται να αυξάνουν το χώμα και τα δένδρα, απο όλα τα άλλα έχουμε μπόλικα.

Εμείς εν συντομία,υιοθετώντας τα αιτήματα των κατοίκων προτείνουμε:

  • Να πραγματοποιηθεί πλήρης ανασκαφικός έλεγχος και καθαρισμός για την αποκάλυψη και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών καταλοίπων εντός των σκαμμάτων και στους δύο τομείς (Γυμνάσιο και Περιστύλιο). Υπάρχουν επιστημονικές μέθοδοι, που εφαρμόζονται σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, χωρίς την ανάγκη εκτεταμένων ανασκαφών. Σε αυτή τη βάση, εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι στην κοπή δέντρων, εκτός κι αν κάτω από κάποια από αυτά υπάρχουν αρχαία κατάλοιπα, που όμως η ύπαρξή τους θα αποδειχθεί πριν την όποια καταστροφή δέντρου.
  • Να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της αποκάλυψης και ανάδειξης της Ιεράς Οικίας, σε ενιαίο σύνολο με την «Οικία Ακάδημου» και ενδεχομένως με τον Περίβολο.

Δεν περιλαμβάνεται καν στην Προγραμματική Σύμβαση.

  • Να ενοποιηθούν τα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου με την κατάργηση (και πεζοδρόμηση) των οδών Κρατύλου και Μοναστηρίου, στο πλαίσιο της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή..

Στην Προγραμματική Σύμβαση, στέλνεται στο αόριστο μέλλον.

  • Να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου. Παρουσιάστηκε ζήτημα αποσαφήνισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Δεν είχαμε αντιληφθεί την ύπαρξη τέτοιου ζητήματος( κ. Ζερεφός εκ μέρους της Ακαδημίας).

Παράλληλα ο δήμος έχει την υποχρέωση για τα παρακάτω:

-Να εκπονησεί μελέτη απορροής ομβρίων από το σύνολο του τομέα του Γυμνασίου, του όλου πάρκου και του εκτεταμμένου περιβάλλοντος χώρου.

– Να κατατεθεί μελέτη φωτισμού ανάδειξης του μνημείου με προδιαγραφές που θα συνταχθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

-Η όποια ΄ακρως απαραίτητη απομάκρυνση δέντρων να πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των αρχαίων καταλοίπων τμηματικά και κατά περίπτωση, που όμως η ύπαρξή τους θα αποδειχθεί πριν την όποια καταστροφή δέντρου.

Επειδή πρόκειται για χώρο διαμορφωμένου πρασίνου, που ουσιαστικά αποτελεί Άλσος(άνω των 10 στρεμμάτων, όπως προβλέπεται), απαιτείται η έγκριση των όποιων εργασιών βάσει μελέτης από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία.

Τελευταίο ζήτημα που θέτουμε , ειναι το θέμα της μεθόδευσης της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και των όποιων αποφάσεων παίρνονται.

Σας έχουμε ενημερώσει εδώ και έναμιση χρόνο για την ανοιχτή αντίθεσή μας στα σχέδια του δήμου Αθηναίων και του ΥΠΠΟΑ σχετικά με το αρχαιολογικό άλσος-πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Οι συλλογικότητες της περιοχής είχαν καταθέσει αίτημα για έγκαιρη συζήτηση του θέματος, με υπογραφές κατοίκων και πάνω από 25 φορέων, από την άνοιξη του 2021 και το επαναφέραμε τον Οκτώβρη του 2021. Κατά παράβαση του Κανονισμού λειτουργίας, το θέμα δεν ήρθε ποτέ ως εντός Η.Δ.

Γενικά ως πλειοψηφία ακολουθείτε μια τακτική αποσπασματικών εγκρίσεων, ειδικών μενονωμενων αποφάσεων, δημόσιων δηλώσεων του κ. Δημάρχου χωρις να έχουν καν συζητηθεί στο Δημοτικό συμβούλιο( οχι οτι ο κ. Δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις), συνεργασίες, εθελοντισμοί, δωρεές με διαφορες εταιρείες κλπ.

Για παρά πολλα δεν γινονται ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ και περνάνε στο ντούκου(πχ, ΠΛ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Λ. ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ, που κατά τη γνώμη μας απαιτουν δημόσιο ανοικτο διαγωνισμό), πρόβλημα γενικότερο στην χρηστή διοίκηση και λειτουργία του Δήμου.

  • Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι κι οι Διαδικασίες εκπόνησης και εγκρίσεων δωρηθείσας μελέτης από το ίδρυμα Λεβέντη.

Απαιτείται απόφαση του αρμόδιου υπουργού ή του οργάνου διοίκησης άλλης αρμόδιας αρχής ώστε να μπορεί να εγκρίνεται η εκπόνηση μελέτης … προς το σκοπό δωρεάς … σε φορείς του δημοσίου.

  • Θα θέλαμε να μάθουμε με ποια εγκριτική απόφαση του αρμόδιου ΥΠΠΟΑ επετράπη η εκπόνηση μελέτης προς σκοπό δωρεάς εντός αρχαιολογικού χώρου;
  • Ο χώρος αποτελεί ταυτόχρονα Άλσος, Επόμενα: 1. Διέπεται από τη νομοθεσία και περιβαλλοντικής αδειοδότησης και αδειοδότησης από την αρμόδια ΕΦΑ. 2. Απαιτείται διαχειριστική μελέτη απο την αρμόδια υπηρεσία.
  • Επιπλέον θεωρούμε σκόπιμο, οτι η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ πρέπει να πάρει απόφαση έγκρισης ή μη για:
  • Την παρέμβαση στο χώρο της εισόδου από την οδό Τιμαίου. Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε ότι το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΗΜΑ βρίσκεται στον Κεραμεικό, μεταξύ των οδών Σαλαμίνος και Πλαταιών. Σε σχέδιο της μελέτης, με ημερομηνία Σεπτέμβριος 2021, το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΗΜΑ εμφανίζεται μεταξύ των οδών Μοναστηρίου – Αλεξανδρείας – Πλάτωνος.

Να αποφανθεί η ΕΦΑ αν ισχύει η διατύπωση της τεχνικής περιγραφής ότι η οδός Τιμαίου ενώνει την Αρχαία Οδό με τον Αρχαιολογικό χώρο.

Να αποφανθεί η ΕΦΑ καθώς και περιβαλλοντική μελέτη αν η έννοια της “ανάδειξης” της εισόδου συνάδει με την “απομάκρυνση της υφιστάμενης φύτευσης”.

Το υπαίθριο αμφιθέατρο. Παράλληλα με το εύρος της οριοθέτησης να εγκριθεί ο επανασχεδιασμός και η ανακατασκευή ενός πραγματικού αμφιθεάτρου για εκδηλώσεις, παραστάσεις, κλπ, με υλικά φιλικά και ενσωματωμένα στο περιβάλλον.

  • Απαιτούμε, η μελέτη για την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Άλσους να προκηρυχθεί με δημόσιο διαγωνισμό, σοβαρές προδιαγραφές, συμπερίληψη όλων των απαραίτητων μελετών από αντίστοιχης ειδικότητας μελετητές και όχι από εταιρείες που πουλάνε εξοπλισμό, όπως για το φωτισμό.
  • Απαιτούμε την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής που επεκτείνεται απο την Λενορμαν εως την Λ. Αθηνών και απο την Τριπόλεως εως τον παράδρομο του Κηφισού.

( Από την παρέμβαση της ΑΑΑθηνας, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16/5/22)


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: