ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Αρχαιολογία » Κουτοπονηριές και κατασκευές της Λίνας Μενδώνη για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Κουτοπονηριές και κατασκευές της Λίνας Μενδώνη για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Γράφει ο Φίλιππος Ααρονιάν στη σελίδα του στο fb

https://akadimia-platonos.com/…/%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce…/ Διαβάζοντας το δημοσίευμα και την απάντηση της Μενδώνη για την Ακαδημία Πλάτωνος σκέφτομα πως είναι τρομερό το πόσο υποτιμά τη νοημοσύνη του ακροατή της, του αντιπάλου της, του κόσμου εν γένει, η υπουργός αλλά κυρίως είναι τρομερό το πόσο φτηνά και εύκολα μέσα χρησιμοποιεί, επιχειρώντας να ξεγελάσει τον εκάστοτε ακροατή της. Οι απαντήσεις της όταν δεν περιορίζονται σε κουτοπονηριές και ψετομαγκιές αισχίστου είδους, εμπεριέχουν είτε ψεύτικα “πραγματικά γεγονότα” είτε κατασκευασμένες παραδοχές, πάνω στις οποίες χτίζει άλλα ψέμματα. Όμως όταν ένας υπουργός απαντά σε ερώτηση στη Βουλή, έχει λάβει προηγουμένως απαντήσεις από τις δικές του υπηρεσίες.. Παρατηρούμε ότι πέρα από τα παραπάνω, στην περίπτωση της Ακαδημίας Πλάτωνος αυτά που λέει η υπουργός αποδεικνύουν ότι δεν γνωρίζει καθόλου και τον αρχαιολογικό χώρο. Εάν όμως δεν γνωρίζει η υπουργός, θα έπρεπε η αρμόδια υπηρεσία να της έχει μεταφέρει πέντε πράγματα για το χώρο αυτό για να μην αποδομούνται τόσο εύκολα τα όσα υποστηρίζει.

Στην απάντησή της στη Βουλή για την Ακαδημία Πλάτωνος κατά το γνωστό μοντέλο που ακολουθεί πάντα, πληροφορεί ότι όλα είναι νομότυπα και ελεγμένα.

-Μας λέει ότι δεν απαιτείτο διαδικασία διαβούλευσης για την Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη (..την ίδια ώρα βέβαια που ο δήμαρχος έχει δηλώσει ότι έγινε διαβούλευση). Αυτό όμως που μας λέει, δεν δικαιολογεί το ότι δεν έγινε διαβούλευση, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαβούλευση, καθώς ο νόμος δεν το προϋποθέτει, αλλά και δεν το απαγορεύει.

-Μας λέει επίσης ότι η Προγραμματική Σύμβαση ελέγχθηκε από Ελεγκτικό Συνέδριο, ωστόσο το ελεγκτικό συνέδριο έχει αποκλειστικά δημοσιολογιστική αρμοδιότητα και μόνο υπό αυτό το πρίσμα ελέγχει. Δεν ελέγχει δηλαδή τη συμβατότητα της επέμβασης με τις αρχαιότητες, ούτε και τυχόν θεσμικά ή ηθικά ζητήματα που προκύπτουν στις ελεγχόμενες συμβάσεις.

-Για το ζήτημα του περίφημου νόμου της χωροθέτησης του 2002: Ο νόμος αυτός το 2002 ρυμοτομησε και έθεσε όρους δόμησης στην περιοχή της χωροθέτησης για να χτιστεί το τόσο “απαραίτητο” όπως λέει η υπουργός κτήριο του Μουσείου. Το 2002 ωστόσο, ο χώρος ήταν αποχαρακτηρισμένος, δεν ήταν αρχαιολογικός χώρος, ήταν θεσμικά Άλσος, ρυμοτομημένο μάλιστα στο σύνολό του με πράξη του 1979. Το 2011, η περιοχή επανακηρύχθηκε, μαζί και η περιοχή χωροθέτησης. Όταν κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος, σε ολόκληρη την έκταση εντός του ορίου του, το όποιο ισχύον ρυμοτομικό καταργείται.Έτσι θα έπρεπε να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση, εφόσον ο χώρος κηρύχθηκε. Το ΦΕΚ του 2002, θα έπρεπε αυτοδικαίως να καταργηθεί.

-Για το ζήτημα των τετραγωνικών: Πριν από 4-5 χρόνια, ο Έλληνας φορολογούμενος, πλήρωσε 1.000.000 ευρώ, για μιά “Μουσειακή Αποθήκη” στην Ακαδημία Πλάτωνος. Το κτήριο, έχει τελειώσει από χρόνια. Πώς έχει αξιοποιηθεί;

-Τα περί διασκοπήσεων: Θα τραβάνε τα μαλλιά τους οι “ειδικοί επιστήμονες” ούτε κι αυτή δεν ξέρει τι λέει περί μετάλλων κτλ. -Ωστόσο πράγματι, στην Ακαδημία Πλάτωνος δεν υπάρχει λόγος για διασκοπήσεις. Ο χώρος θέλει ανασκαφή. Γιατί ανασκαφή; Γιατί χρειάζεται τεκμηρίωση. Και ό,τι και να λένε, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει ανασκαφή δε μπορεί να γίνει.Για να σκαφτεί συνολικά και επιστημονικά αυτός ο χώρος θέλει τουλάχιστον 10 χρόνια. Τώρα πια, με την προγραμματική που υπέγραψαν, έχουν πιά δημιουργήσει ανειλημμένες υποχρεώσεις στο χώρο αυτό. Δεν μπορούν πιά να κάνουν επιστημονική αρχαιολογική ανασκαφή.Τελείωσε αυτό.

Εντέλει και για πολλοστή φορά: Στην Ακαδημία Πλάτωνος υπάρχουν άσκαφτα και άγνωστα μνημεία σε όλη την έκταση του αρχαιολογικού χώρου. Κανένα μνημείο δεν είναι καταχωμένο από το 1940, όπως ψευδώς αναφέρει η Μενδώνη. Τα αρχαία κτήρια που πρόλαβαν να σκαφτούν μέχρι το 1940, καλύφθηκαν μερικώς από χώμα, καθώς επί εξήντα χρόνια και κυρίως επί των ημερών της Μενδώνη, το υπουργείο πολιτισμού όχι μόνο δεν συνέχισε την ανασκαφή, αλλά άφησε και όσα είχαν αποκαλυφθεί μέχρι το 1940, να ρημάξουν. Για πρώτη φορά, ενδιαφέρεται το ΥΠΠΟΑ να “σκάψει” τα αρχαία τώρα που έχει ήδη δεσμευτεί μέσω της προγραμματικής με το Δήμο να γίνουν κατασκευές μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Κανένα λοιπόν μνημείο δεν είναι καταχωμένο από το 1940 . Το μόνο αρχαίο κτήριο που έχει καταχωθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος, καταχώθηκε με πρωτοβουλία και υπογραφή Μενδώνη το 2016, όταν ενταφιάστηκε η Ιερά Οικία, σπουδαίο κτήριο των πρώιμων ιστορικών χρόνων (σχεδόν σε επαφή με την περιοχή χωροθέτησης του Μουσείου) και ο λόγος της κατάχωσής της, παραμένει άγνωστος.

Τί να πεί κανείς για τις βλακείες περί “καλλίστου προαστίου” και περί Κικέρωνα, που χρησιμοποιεί για πολλοστή φορά στις απαντήσεις της για να διανθίσει το στεγνό της λόγο.. Επιτέλους, το “κάλλιστον προάστιον” είναι μιά φράση του Θουκυδίδη και δεν ξέρουμε κάν και σε ποιά περιοχή αναφέρεται όταν τη χρησιμοποιεί!


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: