Θεματικό μουσείο στη Λένορμαν από τη Βουλή στο Καπνεργοστάσιο

Θεματικό μουσείο και ανάπτυξη της Βιβλιοθήκης σχεδιάζει η Βουλή των Ελλήνων, μετά την παράδοση του εμβληματικού κτηρίου στη Λένορμαν από την ΝΕΟΝ πίσω στο Κοινοβούλιο. Όπως έγραψε σε ρεπορτάζ της η “Καθημερινή” πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, το έργο θα αποδοθεί στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξης και αξιοποίησης του. Το έργο, όπως μας ανέφεραν οι ιθύνοντες, «βλέπει συνολικά το κτίριο ως μία ενότητα» και ο προϋπολογισμός του, περίπου 97 εκατομμύρια ευρώ, αφορά κτιριακές επεμβάσεις και εξοπλισμό και πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.Στο μεταξύ, οι υπάρχοντες εκθεσιακοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί, ενώ η νέα χρονιά θα ξεκινήσει τον Μάρτιο με τη συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων με το Εικαστικό Επιμελητήριο και μια έκθεση με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το κόστος της εκτέλεσης εργασιών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπολογίζεται στα 85 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 6,8 εκατομμύρια ευρώ κοστολογούνται οι μελέτες εφαρμογής και 3,5 εκατομμύρια ευρώ ο τεχνικός σύμβουλος εκτέλεσης και η κατασκευή νέου υποσταθμού ΔΕΗ στο πρώην Καπνεργοστάσιο. Από την ημερομηνία της δημοπράτησης των μελετών και την ανάδειξη αναδόχου θα χρειαστούν 8 χρόνια, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, για την ολοκλήρωση του έργου.

Το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο σχετίζεται με τη δεύτερη φάση της επιτάχυνσης της εκβιομηχάνισης στην Ελλάδα. Η ανέγερσή του στο τέλος της δεκαετίας 1920 –την ίδια περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη και το σχέδιο αποκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων–, με σκοπό τη φιλοξενία μικρών καπνοβιομηχανιών, διευκόλυνε επιχειρήσεις που δεν διέθεταν τα απαραίτητα κεφάλαια να μπουν στην παραγωγή τυποποιημένων σιγαρέτων.

Το 1989 το ΥΠΠΟ χαρακτήρισε το Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό του, με τη λογική ότι «αποτελεί σημαντικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και μαρτυρία που συμβάλλει στην ολοκληρωμένη μελέτη και παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα ως προς τις συνθήκες παραγωγής, τον τρόπο παραγωγής και επιχειρηματικής οργάνωσης».

Η σύνδεση του οικοδομήματος με τη Βουλή των Ελλήνων ξεκίνησε το 1989, όταν η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου παραχώρησε τη χρήση τμήματος 4.700 τετρ. μέτρων για την κάλυψη των άμεσων στεγαστικών αναγκών της Βιβλιοθήκης της Βουλής, ενώ το 2000 παραχωρήθηκε στη Βουλή η χρήση όλου του κτιρίου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της.

Μέσα στα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν λίγοι όσοι περνούσαν την είσοδο του πρώην Καπνεργοστασίου για να επισκεφθούν τη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Ωστόσο, η προσέλευση του κοινού στο κτίριο απογειώθηκε κατά το 2021 και το 2022. Τότε, το αναμορφωμένο Καπνεργοστάσιο, που προέκυψε αφού ολοκληρώθηκαν –με χρηματοδότηση του Οργανισμού ΝΕΟΝ– οι εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης συνολικής έκτασης 6.500 τ.μ., φιλοξένησε το πολιτιστικό πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης του Οργανισμού. Περίπου 50.000 ήταν οι επισκέπτες στη διεθνή εικαστική έκθεση «Portals» κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και 46.000 όσοι είδαν την έκθεση «Dream On» από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Καθημερινής εδώ

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...