ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Απόψεις » Ανοιχτή επιστολή προς αρχαιολόγους: Στην Ακαδημία Πλάτωνα σχεδιάζουν την οικοπεδοποίηση αρχαιολογικού χώρου!

Ανοιχτή επιστολή προς αρχαιολόγους: Στην Ακαδημία Πλάτωνα σχεδιάζουν την οικοπεδοποίηση αρχαιολογικού χώρου!

Αθήνα, 9/02/2023

Προς Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ)

Όπως θα γνωρίζετε, στις 19/8/2022 δημοσιεύτηκε η περίληψη του «Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών» στο αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος από την “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”.Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε μετά από παράταση στις 7/11/2022. Μέχρι και σήμερα δεν ανακοινώθηκε κριτική επιτροπή, ούτε οι συμμετέχοντες. Στις 16 Ιανουαρίου ωστόσο το αρχιτεκτονικό γραφείο “Tsolakis Arcitects” ανακοίνωσε στην σελίδα του στο face book πως κέρδισε το “1ο Βραβείο” για το αρχαιολογικό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνα. Παρέθεσε μάλιστα πληθώρα από μακέτες που παρουσιάζουν ένα κατ’ επίφαση υπόσκαφο κτίριο με κτηριακό όγκο μεγάλου ύψους εντός του διακηρυγμένου αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα. Οι μακέτες παραλήφθηκαν από Μέσα ενημέρωσης που παντελώς αντιδεοντολογικά μετέτρεψαν τα επινίκια ενός αρχιτέκτονα σε πραγματικό γεγονός.

Πέρα από το παράτυπο κάθε νόμιμης διαδικασίας αφού ο φορέας που προκήρυξε το διαγωνισμό, η “Ανάπλαση ΑΕ” ή η λαλίστατη υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ή ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, δεν εξέδωσαν κάποια επίσημη ανακοίνωση, για εμάς τους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα υπάρχει μείζον ζήτημα.

Το ανακοινωθέν σχέδιο ήδη από την Άνοιξη του 2021 από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για την “ανάπλαση”- αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα, περιλαμβάνει δυο φάσεις. Η πρώτη αφορά στη μετατροπή του ανατολικού άκρου του αρχαιολογικού Άλσους (Γυμνάσιο- Παλαίστρα) σε “κλειστό” αρχαιολογικό χώρο με θάμνους που έχει ως αποτέλεσμα την κοπή-εκρίζωση 400 και πλέον μεγάλων δέντρων. Η δεύτερη αφορά στο δυτικό άκρο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, όπου η Λ. Μενδώνη ανακοίνωσε την κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών σε έκταση 30 στρεμμάτων με προβλεπόμενη δόμηση 17.000 τ.μ. Ως αποτέλεσμα είναι η οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση ενός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, μια παγκόσμια, θεωρούμε, πρωτοτυπία. Αντί να επεκτείνει το αρχαιολογικό Άλσος η υπουργός Πολιτισμού σκοπεύει να το παραδώσει για να τσιμεντοποιηθεί και να εξαφανιστεί ως αρχαιολογικό Άλσος ύψιστης σημασίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και κοινωνικής σημασίας για τους κατοίκους του 4ου δημοτικού διαμερίσματος. Μοναδικός σκοπός είναι η περαιτέρω καταστροφική τουριστικοποίηση και εκμετάλλευση των γύρω αδόμητων περιοχών από τα γνωστά συμφέροντα -χορηγούς της κυβέρνησής της.

Οι κάτοικοι και οι Συλλογικότητες που αντιτάχθηκαν στο παραπάνω καταστροφικό σχέδιο έχουν προτάσεις και σχέδια, ποτέ όμως η δημοτική αρχή δεν αποδέχθηκε το διάλογο μαζί τους, υποσχόμενη προεκλογικά σε δικούς της “πελάτες” ανάπτυξη τουρισμού.

Απευθυνόμαστε σε εσάς ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Συλλόγου σας τόσο για την καταπάτηση κάθε νόμιμης θεσμοθετημένης διαδικασίας σε ότι αφορά στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό όσο κυρίως για τη σχεδιαζόμενη οικοπεδοποίηση του αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα.

Με εκτίμηση,

Λαϊκή συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνος-Σεπολίων

Αμφιαράου 153, Σεπόλια, e-mail laikisineleusikolonou@gmail.com

Πρωτοβουλία αγώνα για την προστασία του Πάρκου Ακαδημίας Πλάτωνα


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: