ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Απόψεις » ΌΧΙ στο όνομα των γειτονιών μας, το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών μέσα στο αρχαιολογικό Άλσος του Πλάτωνα

ΌΧΙ στο όνομα των γειτονιών μας, το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών μέσα στο αρχαιολογικό Άλσος του Πλάτωνα

Το γεγονός. Στις 19 Αυγούστου 2022 δημοσιεύθηκε περίληψη του “αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την κατασκευή του αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών» στο αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος από την “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”. Στις 7 Νοεμβρίου 2022 ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε. Χωρίς καμία ανακοίνωση από τον φορέα που προκήρυξε τον διαγωνισμό, την Ανάπλαση ΑΕ του δήμου Αθηναίων, ξαφνικά στις 19 Ιανουαρίου 2023 ένα αρχιτεκτονικό γραφείο ανακοίνωσε χαρμόσυνα στην προσωπική του σελίδα στο face book πως κέρδισε το πρώτο βραβείο του εν λόγω διαγωνισμού, παραθέτοντας τις μακέτες του, εκτός κάθε πλαισίου δεοντολογίας. Για τον διαγωνισμό δεν είχε ανακοινωθεί ούτε η κριτική επιτροπή!

Η ανακοίνωση του αρχιτεκτονικού γραφείου “Tsolakis Arcitects” στο face bokk αντιμετωπίστηκε από τα Μέσα ενημέρωσης ως “γεγονός” και ενημερώνουν μέσω της προσφιλούς μεθόδου ανθρώπων που αγνοούν το ρεπορτάζ, πως το Μουσείο σχεδόν …κατασκευάστηκε στον αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα. Η καταπάτηση δεοντολογίας των εν λόγω ΜΜΕ είναι πράγματι άθλος ακόμη και για τα απόλυτα υποταγμένα στην κυβέρνηση μίντια.

Οι δημοσιευμένες μακέτες σε πληθώρα media, πιθανώς και τα επινίκια του αρχιτεκτονικού γραφείου “Tsolakis Arcitects”, θεωρούμε πως λειτουργούν ως “προεκλογικός λαγός” της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη. Και οι δυο συνεχίζουν να τηρούν ύποπτη σιωπή για την παραβίαση των όρων του διαγωνισμού, κάτι που πρακτικά σημαίνει την λογική κατάπτωση του. Εκτός αν με τη σιωπή τους έχουν στόχο να διευκολύνουν τα φίλια μεγαλοσυμφερόντα των χορηγών τους στις υπεραξίες του real estate. Υπεραξίες που ήδη αναδύονται για την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα με πληθώρα προσκλήσεων για επενδύσεις γύρω από το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα.

Όπως μαθαίνουμε, παράλληλα με τον “προεκλογικό λαγό” της ιδιωτικής παράτυπης μακέτας του Μουσείου, η δημοτική αρχή Μπακογιάννη προετοιμάζει αποδοχή “δωρεάς” ύψους 900 χιλιάδων ευρώ από το Ίδρυμα Ωνάση για την κάλυψη του κόστους της Ανάπλασης στην Ακαδημία Πλάτωνα, εντός του πράσινου Άλσους, όπου η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να εξαφανίσει 400 δέντρα!

Ο “προεκλογικός λαγός” της μακέτας “Tsolakis Arcitects” αποδεικνύει για μια ακόμη φορά σε εμάς τους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα πως δήμος Αθηναίων και υπουργείο Πολιτισμού δεν ενδιαφέρονται για την πραγματική ανάπλαση και ανάπτυξη των γειτονιών μας. Θέλουν τα “τσιμεντώσουν” τον πράσινο πνεύμονα της υποβαθμισμένης περιοχής μας, να τσιμεντώσουν ένα κηρυγμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο αρχαιολογικό χώρο, την ώρα που αφήνουν σε εγκατάλειψη το παρατημένο ΒΙΟΠΑ- εγκατάλειψη εκτός ρυμοτόμησης και σχέδιο πόλης, χωρίς όμβρια ύδατα και κυκλοφοριακές μελέτες, με τεράστια οικόπεδα χωματερές και μπάζων.

Νοιάζονται και ενδιαφέρονται μόνο για τους χορηγούς τους που ήδη σχεδιάζουν τη μετατροπή των γειτονιών μας σε τουριστικό προϊόν με νέο τσιμέντο, νέα κτίρια, μετά την οικοπεδοποίηση του ελεύθερου χώρο στο Αρχαιολογικό Άλσος.

Έχουν μια ευκαιρία να πάρουν τις μακέτες τους και να τις τοποθετήσουν στα δεκάδες τεράστια οικόπεδα χωματερές δίπλα στο Πάρκο, στο πρώην οικόπεδο της Reds, όπως τους έχουμε καλέσει ή σε άλλες εκτάσεις, επεκτείνοντας έτσι τον αρχαιολογικό χώρο που συρρικνώθηκε διαχρονικά με πολύ συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών.

Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών δεν θα γίνει μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Δεν δεχόμαστε την οικοπεδοποίηση του αρχαιολογικού Άλσους, την τσιμεντοποίηση του που σχεδιάζει η υπουργός Πολιτισμού και ο δήμαρχος Αθηναίων. Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για την επέκταση του Άλσους, για περισσότερο πράσινο, για μεγαλύτερες ανάσες σε μια πόλη που υποφέρει ήδη από την κλιματική κρίση. Δεν σκοπεύουμε να γίνουμε τουρίστες στην πόλη μας.

Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού- Ακαδημίας Πλάτωνα- Σεπολίων


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: