Αλήθειες και ψέματα για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Ανακοίνωση από την δημοτική παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα για το δημοτικό συμβούλιο της 8ης Μαίου 2023
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας της 8/5, ο δήμαρχος αποπειράθηκε να αντιμετωπίσει την κριτική από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή της Αθήνας, που μετέφερε την αγωνία και την οργή των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα για την προσπάθεια έναρξης των εργασιών στο αρχαιολογικό πάρκο. Και το έκανε αυτό αποκλειστικά με υποκρισία, κορώνες, ψέματα, λοιδορία και απαξίωση της δράσης τους.

Το ένα ψέμα διαδέχονταν το άλλο, όπως ο δήμαρχος διαδέχονταν τον αντιδήμαρχο Τεντόμα. Αποκορύφωμα ήταν η δήλωση του τελευταίου ότι ως «κάτοικος της περιοχής από παιδί είχε μεγαλώσει με το όνειρο να γίνει το Μουσείο».

Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι «συγκρούεται η αλήθεια (αυτός) με το ψέμα (εμάς)», και ότι «πριν μήνες άκουγε ότι θα κοπούν 520 δέντρα, σήμερα ακούει για 314 και σε λίγο θα γίνουν 0 που είναι η πραγματικότητα», και ότι «έχουν εξηγήσει τι θα γίνει με κάθε δένδρο και ότι στο τέλος το ισοζύγιο θα είναι θετικό, και όποιος/α λέει ότι τα δέντρα καταστρέφονται ψεύδεται».

Γεννιέται λοιπόν η απορία γιατί αναφέρεται σε ισοζύγιο πρασίνου στο πάρκο, αφού δηλώνει ότι δεν θα κοπεί κανένα δέντρο; Οφείλει επίσης να απαντήσει:

 • Ποιος υπέγραψε τη συμφωνία μεταξύ ΥΠΠΟ, Δήμου, Ανάπλασης ΑΕ και Περιφέρειας για την ανάγκη κοπής/εκρίζωσης συνολικά 580 δένδρων σε όλα τα σημεία παρεμβάσεων της ανάπλασης;
 • Ποιος αποφάσισε σε δύο συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου (στην οποία προεδρεύει), για την κοπή/εκρίζωση 580 δένδρων και αποτίμησε το κόστος για κάθε δέντρο ξεχωριστά;
 • Γιατί η συνεργάτης του, Λ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα κοπούν 400 δένδρα, απαντώντας σε επερώτηση στη Βουλή;

Ας δούμε όμως συγκεκριμένα τι έχει ειπωθεί τα δύο τελευταία χρόνια:

Καταρχάς, με την προγραμματική συμφωνία που υπεγράφη το 2021, αποφασίστηκε ότι χρειάζεται να εξαφανιστούν 580 δένδρα από το πάρκο, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από την κ. Μενδώνη. Αν, όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος, αυτό δεν ισχύει, οφείλει να απαντήσει αν έχουν καταργηθεί στην πράξη οι δύο αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής: η πρώτη στις 27/4/2021 όπου εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μαζί με το κοστολόγιο των εργασιών, και η δεύτερη στις 4/10/2021, όπου κοστολογείται η εκρίζωση και μεταφορά 580 δέντρων από τους χώρους του Γυμνασίου-Παλαίστρας και του Περιστυλίου. Παράλληλα οφείλει να απαντήσει αν ισχύει ή έχει καταργηθεί η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής στις 18/5/2021, με την οποία επίσης εγκρίθηκε η κοστολόγηση της κοπής/εκρίζωσης των δέντρων. 

Εάν όλες οι παρακάτω αποφάσεις παραμένουν σε ισχύ και δεν έχουν αλλάξει, τότε κάποιοι όντως ψεύδονται. Οι πίνακες που κατατίθενται στα παραπάνω έγγραφα, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση ή αλλοίωση: Στην «Πρόταση ενοποίησης Φάση Ι», θα χρειαστεί να απομακρυνθούν συνολικά 516 δέντρα, μερικά εξ΄ αυτών άνω των 4 μέτρων. Το κόστος για την «κοπή ή εκρίζωση» των δέντρων αποτυπώνεται στο «Παράρτημα Β, Προϋπολογισμοί-Τεχνικές εκθέσεις», όπου δίνεται ο αναλυτικός προϋπολογισμός των υποέργων κατά ομάδες εργασιών. Αν προσθέσει κανείς τις εργασίες των Ζ.36, Ζ.40, Z.41,Ζ.24, Ζ.26 και Z.27 για «κοπές και εκριζώσεις», βγαίνει το σύνολο των 580 δέντρων.

Επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να εξηγήσει τι εννοεί στην απόφαση-έγκριση του στις 21 Ιουνίου 2021 στην οποία τονίζεται ότι: «5. Η προβλεπόμενη απομάκρυνση δέντρων να πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των αρχαίων καταλοίπων τμηματικά και κατά περίπτωση, ταυτόχρονα με την αποκάλυψη αυτών».

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία και οι πίνακες που έχουν κατατεθεί είναι αμείλικτα. Είτε θα πρέπει να διαψευστούν είτε να αλλάξουν.

Προφανώς ο δήμαρχος και η υπουργός πολιτισμού, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, επιχειρούν να παίξουν την κολοκυθιά με τους όρους «κοπή», «εκρίζωση» και «απομάκρυνση» των δέντρων. Βεβαίως, όπως έχει γίνει ξεκάθαρο σε πάμπολλες περιπτώσεις μέχρι σήμερα, όλα αυτά σημαίνουν την καταστροφή τους. Παράλληλα τόσο η υπουργός, όσο και οι σχετικές υπηρεσίες δίνουν κάθε φορά άλλον αριθμό δέντρων που θα εκριζωθούν. Η κ. Μενδώνη μίλησε για 240, οι υπηρεσίες του δήμου μόλις πριν 20 μέρες απάντησαν επίσημα πως θα απομακρυνθούν συνολικά 314. Είτε ο δήμαρχος λέει ασύστολα ψέματα στο δημοτικό συμβούλιο, είτε δεν έχει ιδέα τι δηλώνουν οι σχετικές υπηρεσίες.  

Βεβαίως η δικιά μας πλευρά ήταν διαρκώς σαφής: το πάρκο δεν πρέπει να τσιμεντωθεί και από αυτό δεν θα πρέπει να μετακινηθεί ούτε φύλο. Τα δέντρα θα πρέπει να προστατευθούν και να φροντιστούν, και όχι να εξαφανιστούν.

Πριν ακόμα ξεκινήσει η όποια εργασία για τα έργα στο πάρκο, έγιναν κοπές δένδρων εντός του (2022), χωρίς να υπάρχει σχετική άδεια από την αρχαιολογία, ούτε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Είναι σαφές ότι επιδιώκεται η σταδιακή αλλοίωση του χαρακτήρα του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα, ούτως ώστε να ακολουθήσει ο σχεδιασμός για να στρωθεί με μπετό, «πατημένη γη» και μάρμαρα. Παράλληλα  καταργούνται τα δύο γήπεδα που υπάρχουν (ποδοσφαίρου και μπάσκετ), γιατί είναι εμπόδια στο να «φυτρώσουν» 15.000 τ.μ μπετό για το μουσείο, προς όφελος των πολύ μεγάλων συμφερόντων-χορηγών-επενδυτών. Και όλα αυτά ενώ υπάρχουν και έχουν προταθεί άλλοι χώροι εκτός του σημερινού πάρκου.

Σε κάθε περίπτωση ο δήμος έχει δηλώσει πρόσφατα, ότι τα έργα που ξεκινούν σε πρώτη φάση αφορούν την άμεση απομάκρυνση 314 δένδρων για την ενοποίηση των σκαμμάτων και τη χάραξη νέων μονοπατιών. Ας σκεφτούμε τι έχει να ακολουθήσει με την κατασκευή του μουσείου εντός του πάρκου.

Όσο για τις αναφορές του κ. δημάρχου, ότι οι κάτοικοι δεν αντιδρούν και θέλουν το έργο της τσιμεντοποίησης και κοπής τόσων δένδρων, η απάντηση έχει έρθει από τις εικόνες των μεγάλων συγκεντρώσεων της 1ης και 7ης Μάη. Από την άλλη, οι δηλώσεις περί «επαγγελματιών ακτιβιστών» και διάφορων επαναστατών από όλη την Αθήνα και την Ελλάδα, που κάνουν συγκεντρώσεις στην Ακαδημία Πλάτωνα, δείχνει απλά την ταραχή της δημοτικής παράταξης.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο δήμαρχος είναι ότι εμείς δεν είμαστε ανεπάγγελτοι πολιτικάντηδες, γόνοι ελέω θεού να διαφεντεύουμε τις τύχες του κόσμου και υπερασπιστές των μεγάλων συμφερόντων του κεφαλαίου. Οι κάτοικοι της περιοχής και όσοι/ες συναγωνιστές/ριες συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα για να μην αλλοιωθεί το αρχαιολογικό πάρκο, είμαστε άνθρωποι εργαζόμενοι και υπερασπιστές της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ας ξαναπούμε λοιπόν για μια ακόμα φορά,  τι λένε οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής:

 • Είμαστε υπέρ της ανάδειξης και φροντίδας των ευρημάτων αν υπάρχουν, σε ένα όμορφο και επισκέψιμο χώρο. Κατά συνέπεια είμαστε και υπέρ της ανέγερσης του μουσείου της πόλης των Αθηνών στην περιοχή, αλλά όχι μέσα στο πάρκο.
 • Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης του πρασίνου, και διεκδικούμε τη φροντίδα του και νέες φυτεύσεις εντός και εκτός του αρχαιολογικού πάρκου. Για αυτό και αντιδράσαμε και αναδείξαμε και στο δημοτικό συμβούλιο την τραγική μεταχείριση κοπή και εκατοντάδων δένδρων που έγινε το 2022 μέσω της εταιρείας UNISON, σε όλη την έκταση της πόλης.
 • Είμαστε υπέρ μιας ανάπλασης που υπηρετεί τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, που επιδιώκει να αυξήσει το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους και τις αναγκαίες υποδομές, σε μια ανάπλαση που δημιουργεί χώρους δημόσιους, ανοιχτούς και ελεύθερους, χωρίς να παραδίδει σε ιδιώτες τις λειτουργίες και τη χρήση τους.
 • Δεν έχουμε καμία ανάγκη από την έντονη τουριστικοποίηση της περιοχής, ούτε θέλουμε οι ανάγκες μας να αποτελούν αξιοθέατο.
 • Δεν θέλουμε να μετατραπούν και οι γειτονιές μας σε Πλάκα, Ψυρρή, Γκαζοχώρι ή Θησείο. Θέλουμε να  συνεχίσει να έρχεται ο κόσμος με τα παιδιά του και τους/ις φίλους/ες του απ΄ όλη την Αθήνα και να απολαμβάνει έναν ελεύθερο χώρο αναψυχής και περιπάτου.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα ξεκαθαρίζουμε, για μια ακόμη φορά, ότι είμαστε υπέρ μιας συνολικής ανάπλασης της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος και του αρχαιολογικού πάρκου, η οποία θα αντιμετωπίζει τα ζωτικής σημασίας, υπαρκτά και χρόνια προβλήματα της περιοχής, όπως:

 • Η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου για τα όμβρια, γιατί το σχέδιο πόλης από το 1968 δεν έχει εφαρμοστεί
 • Η έλλειψη σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων
 • Η εγκληματική έλλειψη πεζοδρομίων σε βασικές οδούς διέλευσης παιδιών, που πηγαινοέρχονται στα σχολεία τους, αλλά και εργαζόμενων
 • Η ύπαρξη αδιάνοικτων δρόμων και ανεξέλεγκτων χωματερών 100 μόλις μέτρα γύρω από το πάρκο, καθώς και χώρων αποθήκευσης ή επεξεργασίας διάφορων υλικών
 • Η έλλειψη αθλητικών χώρων και την εγκατάλειψη όσων υπάρχουν
 • Η άθλια κατάσταση και το οριστικό κλείσιμο πολλών παιδικών χαρών

Διεκδικούμε:

 • Όχι μπουλντόζες στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Ούτε σκέψη για καταστροφή του. Άμεση ακύρωση των σχεδιασμών για την κοπή των δέντρων και την τσιμεντοποίησή του.
 • Άμεση κατάργηση της χωροθέτησης μουσείου μέσα στο πάρκο και ακύρωση του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού καταστροφής του ελεύθερου δημόσιου χώρου του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος.
 • Δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών εκτός του άλσους, με αξιοποίηση του άμεσα γειτονικού απαλλοτριωμένου οικόπεδου της Reds SA και των όμορων οικοπέδων ιδιοκτησίας ΥΠΠΟΑ που λειτουργούν σαν αποθήκες ευρημάτων.
 • Απαλλοτρίωση των μεγάλης έκτασης αδόμητων χώρων, που είτε ακουμπάνε με τις λαμαρίνες τους στον αρχαιολογικό χώρο είτε έχουν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτες χωματερές.
 • Επέκταση του αρχαιολογικού άλσους, πλήρη μέριμνα για την διατήρηση και φροντίδα του, καθώς και φροντίδα και ενίσχυση του πράσινου του.
 • Άμεσα έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, οι ανάγκες των οποίων, εκτός από ελεύθερους χώρους πρασίνου, είναι επείγουσες και σε δίκτυα υποδομής, όπως αποχέτευση και διάνοιξη οδών, καθώς και σε κτηριακή κοινωνική υποδομή, όπως παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...