Σκάβοντας για την Πολιτεία του Πλάτωνα
>>> Αν ο στόχος ήταν η ουσιαστική ανάπλαση, θα περιελάμβανε εφαρμογή της Πολεοδομικής Μελέτης του δήμου Αθήνας του 2013, όπου προβλέπεται εφαρμογή του σχεδίου πόλης στην περιοχή, κυκλοφοριακές μελέτες, κατασκευή δικτύου ομβρίων, διάνοιξη τυφλών δρόμων, κατασκευή γηπέδων και μεγάλης παιδικής χαράς, την ανολοκλήρωτη διαμόρφωση των γειτονικών ¨λαχανόκηπων”.
>>> Η υποβάθμιση και η διαρκής εγκατάλειψη της περιοχής πρώην ΒΙΟΠΑ αποδεικνύει πως η δημοτική αρχή Μπακογιάννη ουδόλως ενδιαφέρεται για τους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα.

Η ανάπλαση του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα, που υπεγράφη πριν από 2 χρόνια μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και δήμου Αθηναίων, εξελίσσεται σε ένα ακόμη φιάσκο για τη διαχείριση του δημόσιου χώρου και του πρασίνου, τον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση της περιοχής και της Αθήνας ευρύτερα.
Αρχές Μάη συνεργεία χορηγούμενα από το Ίδρυμα Ωνάση επιχείρησαν να ξεκινήσουν το καταστροφικό τους έργο, χωρίς άδειες και χωρίς γνωστοποίηση προς την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. Συνάντησαν την αυθόρμητη διαμαρτυρία των κατοίκων και απάντησαν με έπαρση αντίστοιχη του εντολέα τους. Ενός δημάρχου που αναφέρεται επίσημα στο «αρχαιολογικό άλσος» ως «χώρο» και ανακοινώνει μεταξύ άλλων πως θα πραγματοποιήσει «εκσκαφές για να αποκαλύψει την Πολιτεία του Πλάτωνα». Η αναφορά του στην “εκσκαφή της Πολιτείας του Πλάτωνα” δεν ήταν επική πολιτική γκάφα. Με τόσο πολλά ψέμματα που είπε τα δυο προηγούμενα χρόνια, μπέρδεψε την “Πολιτεία” του Πλάτωνα με την “οικοδομήσιμη πολιτεία” μπετόν και τσιμέντου που οραματίζεται μαζί με την Λίνα Μενδώνη εντός του αρχαιολογικού χώρου.
Η επίθεση στους δημόσιους χώρους και το πράσινο είναι συνολική και τα κινήματα υπεράσπισής τους που αναδύονται μέσα στην πόλη είναι πολλαπλά και συντάσσονται σε ένα ενιαίο μέτωπο. Στην Αθήνα με τα -κάτω των ορίων- 0,96τμ πρασίνου/κάτοικο, εν μέσω κλιματικής κρίσης, με την εκτεταμένη μόλυνση και τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν συνεχώς, δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο που να στοχεύει στην ευζωία των κατοίκων. Αντίθετα, εκτεταμένα σχέδια τουριστικοποίησης και εμπορευματοποίησης ολόκληρων γειτονιών προωθούνται συστηματικά, μαζί με προεκλογικά και εργολαβικά συμφέροντα. Ο εξευγενισμός του κέντρου της Αθήνας στοχεύει -κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Μπακογιάννη- σε ακόμη περισσότερους τουρίστες των δυο ωρών, αδιαφορώντας για τους κατοίκους και τις ανάγκες τους.
Απέναντι τους έχουν τους κατοίκους που βιώνουν και χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους το δημόσιο, ελεύθερο χώρο του αρχαιολογικού Άλσους της Ακ. Πλάτωνα, τους χιλιάδες επισκέπτες που το αναγνωρίζουν ως σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, μια όαση με φυσικό ανάγλυφο στην τσιμεντένια πόλη. Αν ο στόχος ήταν η ουσιαστική ανάπλαση, θα περιελάμβανε εφαρμογή της Πολεοδομικής Μελέτης του δήμου Αθήνας του 2013, όπου προβλέπεται εφαρμογή του σχεδίου πόλης στην περιοχή, κυκλοφοριακές μελέτες, κατασκευή δικτύου ομβρίων, διάνοιξη τυφλών δρόμων, κατασκευή γηπέδων και μεγάλης παιδικής χαράς, την ανολοκλήρωτη διαμόρφωση των γειτονικών “λαχανόκηπων”. Αν ο στόχος ήταν η ουσιαστική ανάπλαση και η ποιότητα ζωής στο 4ο δημοτικό διαμέρισμα, το αρχαιολογικό πάρκο θα διευρυνόταν, θα διασυνδεόταν με τον Λόφο του Ιππείου Κολωνού, θα πραγματοποιούνταν μαζικές δεντροφυτεύσεις που θα άλλαζαν την ποιότητα του αέρα και το φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Ο στόχος όμως δεν είναι αυτός.
Η υποβάθμιση και η διαρκής εγκατάλειψη της περιοχής πρώην ΒΙΟΠΑ αποδεικνύει πως η δημοτική αρχή Μπακογιάννη ουδόλως ενδιαφέρεται για τους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνα. Από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζουν την υφαρπαγή του ελεύθερου δημόσιου χώρου του Αρχαιολογικού Άλσους. Με πρόφαση το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, σχεδιάζουν την οικοπεδοποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Πλάτωνα, ενός Μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Η προεκλογική δράση της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη άρχισε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο με μπουλντόζες. Χωρίς καν να υλοποιηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού έθεσε πριν δυο χρόνια, την κατάργηση της οδού Δράκοντος, την κυκλοφοριακή μελέτη και την απομάκρυνση της περίφραξης της Ιεράς Οικίας που αποκόπηκε από τον ελεύθερο χώρο του Άλσους το 2014.
Η διάνοιξη των μονοπατιών στο χώρο της Παλαίστρας και του Γυμνασίου, εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών σκαμμάτων απ’ όπου προβλέπεται να γίνουν εκτεταμένες κοπές δέντρων και αποχωματώσεις. Ένας παρωχημένος και πρόχειρος σχεδιασμός που δεν λαμβάνει υπόψιν το αστικό πράσινο και τους κατοίκους, αλλά προσβλέπει σε έναν τουριστικό προορισμό γρήγορης κατανάλωσης. Σύμφωνα με το δήμο Αθηναίων, η ενοποίηση αυτή προβλέπει την απομάκρυνση 314 μεγάλων δέντρων σε πρώτη φάση και την κοπή άλλων 70 δέντρων στη δεύτερη φάση, και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε τις κοπές για την ανέγερση του νέου μουσείου και τη διαμόρφωση του χώρου του Περιστυλίου! Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που προβλέπεται να συντελεστεί στο κέντρο της πολύπαθης Αθήνας.
Ακαδημία Πλάτωνος, λόφος Στρέφη, πλατεία Εξαρχείων, μεγάλος Περίπατος, πάρκο Δρακόπουλου, λόφος Φιλοπάππου, πάρκο Τρίτση, Πλατεία Πρωτομαγιάς. Πόσους δημόσιους χώρους και πόσα δέντρα είμαστε διατεθειμένες και διατεθειμένοι να θυσιάσουμε; Και τι θα μας μείνει μετά; Στεκόμαστε ενωμένες-οι απέναντι στην δυστοπία τους.
Οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνα δεν αποδεχόμαστε αυτού του είδους την ανάπλαση.
Δεν χαρίζουμε το πράσινο, το οξυγόνο, τον ελεύθερο δημόσιο χώρο, τον αρχαιολογικό χώρο του Πλάτωνα χάριν του εξευγενισμού και της εμπορευματοποίησης της περιοχής μας.
Επιμένουμε και απαιτούμε πριν από οποιοδήποτε σχέδιο ανάπλασης:
- Εκτεταμένη δενδροφύτευση, καμία κοπή δέντρου στο Άλσος.
- Άμεση κατάργηση της χωροθέτησης μουσείου μέσα στο πάρκο και ακύρωση του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού οικοπεδοποίησης του αρχαιολογικού χώρου. Δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών εκτός άλσους, με αξιοποίηση του άμεσα γειτονικού απαλλοτριωμένου οικόπεδου της Reds SA και των όμορων οικοπέδων ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ.
- Απαλλοτρίωση των μεγάλης έκτασης αδόμητων χώρων, που εφάπτονται με τις λαμαρίνες τους στον αρχαιολογικό χώρο και έχουν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτες χωματερές και πηγές μόλυνσης και υποβάθμισης της περιοχής.
- Επέκταση του αρχαιολογικού άλσους, πλήρη μέριμνα για την διατήρηση και φροντίδα του, ενίσχυση του πρασίνου, της προσβασιμότητας και των υποδομών του.
- Άμεσα έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, δίκτυα υποδομής, όπως αποχέτευση και διάνοιξη οδών. Νέοι αθλητικοί χώροι και κοινωνικές υποδομές όπως παιδικές χαρές, παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία.
Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί το πάρκο μας και οι ζωές μας.
Στην Ακαδημία Πλάτωνα η ανάπλαση θα γίνει με όρους πραγματικής αειφορίας.
Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακ. Πλάτωνα-Σεπολίων
Πρωτοβουλία Αγώνα για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα