Το κίνημα αλληλεγγύης δίπλα στη 12χρονη

Στις 23 Ιανουαρίου ξεκινά σε δεύτερο βαθμό η δίκη της δυσώδους υπόθεσης
παιδοβιασμού και εμπορίας της 12χρονης τότε, μαθήτριας από τον Κολωνό.

Πρωτόδικα, τον Μάρτιο του 2024, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ηλία Μίχο για βιασμό, μαστροπεία, κατάχρηση, πορνογραφία και εμπορία ανήλικου, παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, ενώ αθωώθηκε για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων. Ένοχοι κρίθηκαν οι 19 από τους 24 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο 57χρονος «Μιχάλης», για διακεκριμένη μαστροπεία και άλλα αδικήματα, καθώς προωθούσε σε τρίτους πορνογραφικό υλικό και διευκόλυνε την περαιτέρω επίδοση της 12 χρονης στην πορνεία. Περεταίρω έρευνα του κυκλώματος tra cking με αυτό της υπόθεσης της Ηλιούπολης, της Αμαρρυλίς και της Greek Police Mafia, όπως θα όριζαν οι συνδέσεις που προέκυψαν, δεν έγινε.

Η μητέρα κηρύχθηκε αθώα για τις βασικές κατηγορίες της διακεκριμένης μαστροπείας και της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας ανηλίκου με τις ψήφους των 4 ενόρκων, σε αντίθεση με τους 3 τακτικούς δικαστές, που συντάχθηκαν με την εισαγγελική πρόταση, και αποφυλακίστηκε μετά από ενάμιση χρόνο καταχρηστικής προφυλάκισης στον Κορυδαλλό.

Η επιζώσα, τα αδέρφια της και το κίνημα αλληλεγγύης από την αρχή φώναζαν την αθωότητά της.
Ενόψει του εφετείου που ξεκινάει, ο βασικός κατηγορούμενος Ηλίας Μίχος, με διασυνδέσεις με τη ΝΔ, την εκκλησία και το ΑΤ της περιοχής, και πολλοί από τους δράστες θα προσπαθήσουν να αποδείξουν την αθωότητά τους και να απαλλαγούν από τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, μετακυλίοντας και πάλι την ευθύνη στην οικογένεια και ειδικά στη μητέρα.


Γεγονός είναι πως όταν η μητέρα κατήγγειλε τη σεξουαλική εκμετάλλευση του παιδιού στο ΑΤ
Κολωνού εκδιώχθηκε αδικαιολόγητα, ενώ ο Μίχος συνελήφθη 40 μέρες μετά την καταγγελία.


Η απαλλαγή του Μίχου πρωτόδικα από την κατηγορία της εμπορίας, όπως και η εισαγγελική προσφυγή και η αμφισβήτηση της πρωτόδικης απόφασης που αθώωσε τη μάνα της 12χρονης, φανερώνουν πως η αστική δικαιοσύνη είναι βαθιά ταξική και πατριαρχική και πως το σύστημα συγκάλυψης δεν ανέχεται καμία παρέμβαση από το κίνημα αλληλεγγύης.

Απεναντίας, εξυπηρετώντας αταλάντευτα την αρχική γραμμή συγκάλυψης με σκοπό να αποκρυφτεί η εμπορία παιδιών και να αθωωθούν ο Μίχος και οι βιαστές-μαστροποί, χρειάζονται την ενοχή της μάνας ως αντίβαρο στο εφετείο. Ακόμα, δίνεται χώρος στον Μίχο και τους άλλους κατηγορούμενους να διεκδικήσουν την απαλλαγή τους από περισσότερες κατηγορίες ενώ κρατείται σε ομηρία η μάνα, η ανήλικη επιζώσα και η οικογένεια της. Το τρομοκρατικό μήνυμα επιβολής σιωπής και υποταγής στην κοινωνία προσπαθεί να επιβληθεί. Οι μηχανισμοί του κράτους τους μπορούν να τσακίσουν οποιαδήποτε τολμήσει να μιλήσει, να αποκαλύψει, να καταγγείλει βιασμούς και μαστροπούς.
Βιώνουμε σε όλο του το βάθος ένα ταξικό κράτος που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την κοινωνία. Απονομιμοποιημένο στις συνειδήσεις του κόσμου, που βλέπει να πεθαίνουν τα παιδιά του στα τρένα, να κινδυνεύουν να κακοποιηθούν στις γειτονιές που κατοικεί, να δολοφονούνται από γυναικοκτόνους κακοποιητές μπροστά σε αστυνομικά τμήματα, να μετατρέπεται το Αιγαίο σε υγρό νεκροταφείο.
Το κρατικό, αστυνομικό και δικαστικό σύστημα και τα κυκλώματα μαφίας ενεργοποιούνται
ξανά απέναντι στην κοινωνία.

Θέλουν να επαναφέρουν τη φρικτή πρόταση της εισαγγελέως που ανατράπηκε πρωτόδικα. Αν μάθαμε κάτι από την υπόθεση παιδοβιασμού και tra cking του Κολωνού και από την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου είναι ότι το ταξικό κράτος με όλους τους -εσμούς του ασκεί αμείλικτα την εξουσία του, χρησιμοποιώντας ακόμη και μαφιόζικες τακτικές, ενώ τα κυκλώματα κάθε είδους προστατεύονται και συγκαλύπτονται. Όμως από αυτή την υπόθεση μάθαμε και καταδείχθηκε τι συμβαίνει όταν η κοινωνία παίρνει θέση απέναντι στο ταξικό ανάλγητο και τιμωρητικό κράτος. Ήδη από το ξέσπασμα αυτής της υπόθεσης η γειτονιά του Κολωνού και ευρύτερα αλληλέγγυος κόσμος, φεμινιστικές συλλογικότητες, σωματεία και πολιτικές ομάδες έχτισαν βήμα το βήμα την προστασία της επιζώσας, τη θωράκιση της οικογένειας απέναντι στις απειλές, τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση.

Η επιζώσα, η οικογένειά της, η γειτονιά της και η αλληλέγγυα κοινωνία έδωσαν από κοινού έναν αταλάντευτο αγώνα για να μην εμπεδωθεί ότι σε αυτήν την κοινωνία είναι νόμιμο και ηθικό τα πιο ευάλωτα άτομα να ποδοπατούνται. Κι αυτός ο αγώνας κέρδισε την πρώτη φορά και θα κερδίσει πάλι.
Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας στη 12χρονη επιζώσα από τον Κολωνό και την οικογένειά της.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια προκειμένου να αποκαλυφθούν σε όλο το εύρος τους τα κυκλώματα των παιδοβιαστών και των εμπόρων ανθρώπων. Όπως και στην πρώτη δίκη έτσι και τώρα, χτίζουμε ασπίδα προστασίας γύρω από την οικογένεια. Ειδικά και μετά την πρόσφατη λεκτική επίθεση που δέχθηκαν νεαρά μέλη της, από καταδικασθέντες παιδοβιαστές (της 2ης δίκης τον Νοέμβριο του ’24) που λόγω της αναστολής κυκλοφορούν ελεύθεροι στη γειτονιά.
Καλούμε πολιτικές συλλογικότητες, φεμινιστικές ομάδες, εργατικά σωματεία και άτομα από τις όλες τις πόλεις της Ελλάδας να πλαισιώσουν για μια ακόμη φορά το κίνημα αλληλεγγύης στη 12χρονη και την οικογένειά της. Να ανοίξουμε ξανά το θέμα με ανακοινώσεις, μαζικά μοιράσματα σε πολυσύχναστα σημεία, δελτία τύπου, εκδηλώσεις αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης.

Να οργανώσουμε διαδηλώσεις και μικροφωνικές, παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Να μην αφήσουμε περιθώριο για ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης.
Να μην συνηθίσουμε στη φρίκη.

Κάλεσμα Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026 στις 9.00
Εφετείο Αθηνών, Κυρίλλου Λουκάρεως 14
Συγκέντρωση στις 24 Γενάρη στις 12.00
στο μετρό Σεπολίων

Σχολιάστε