ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » "Academy Gardens" » Το non paper του υπ. Πολιτισμού που επιχειρεί να δικαιολογήσει το Academy Gardens

Το non paper του υπ. Πολιτισμού που επιχειρεί να δικαιολογήσει το Academy Gardens

ΜΠΑΛΤΑΣΔημοσιεύουμε το ενημερωτικό σημείωμα που έσπευσε να εκδώσει το υπουργείο Πολιτισμού υπερασπιζόμενη την απόφαση του ΚΑΣ που επιτρέπει την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens.  Είναι προφανές πως υπερασπίζεται την πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος των κυβέρνησεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που δημιούργησαν το καθεστώς εξαιρέσεων υπέρ της Artume.   Ο κ. Μπαλτάς υπέρασπίζεται, με άλλα λόγια τον κ. Μανιάτη. Για ποιο λόγο άραγε; Το κείμενο έχει ως εξής:

“Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη Γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και την απόφαση του Υπ. Πολιτισμού για το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στα οικοδομικά τετράγωνα 124, 126, 127 και 128 της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος

 

α) Με απόφαση του Υπ. Πολιτισμού [Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ): 6ΡΣΨ4653Π4-060), ύστερα από θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε από πλευράς του αρχαιολογικού νόμου η τροποποίηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψος κτηρίων στα οικοδομικά τετράγωνα 124, 126, 127 και 128 της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος, με βάση σχετική πρόταση του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

β) Η πρόταση του ΥΠΕΝ, η οποία έχει λάβει τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων στην υπ’ αρ. 5/27/23.7.2015 Συνεδρία του, είναι για μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 21 μ. Συνεπώς, σύμφωνα με την πρόταση του ΥΠΕΝ το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυξάνεται κατά 3,5 μ. σε σχέση με τα 17,5 μ. που επιτρέπονται σήμερα στο οικοδομικό τετράγωνο 124 αλλά μειώνεται 5 μ. σε σχέση με τα 26 μ. του οικοδομικού τετραγώνου 128 και 9 μ. σε σχέση με τα 30 μ. των οικοδομικών τετραγώνων 126 και 127.

 

γ) Όσον αφορά στον συντελεστή δόμησης, η πρόταση του ΥΠΕΝ είναι για μείωσή του σε 2,1, επιφέροντας σημαντική μείωση της μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης σε σχέση με τους υφιστάμενους συντελεστές, που είναι 2,4 για τα οικοδομικά τετράγωνα 124 και 128 και 3,0 για τα οικοδομικά τετράγωνα 126 και 127. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τεχνικά δεδομένα της πρότασης του ΥΠΕΝ προκύπτει μείωση της δομήσιμης επιφάνειας κατά 22.350 μ2 σε σχέση με τους συντελεστές που ισχύουν σήμερα.

 

δ) Επιπλέον, η πρόταση του ΥΠΕΝ είναι για μείωση του ποσοστού κάλυψης στο οικοδομικό τετράγωνο 124 από 70% που είναι σήμερα σε 60%, δηλαδή στα επίπεδα του ΝΟΚ. Συνεπώς, προκύπτει μείωση της επιφάνεια κάλυψης κατά 5.310 μ2 σε σχέση με το σημερινό ποσοστό.

 

ε) Η πρόταση του ΥΠΕΝ για το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος παραπέμφθηκε στο Υπ. Πολιτισμού από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την κατεύθυνση να συνεκτιμηθούν από το ΥΠΠΟΑ οι τεκμηριωμένες θέσεις του ΥΠΕΝ που έλαβαν τη θετική Γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, στο πλαίσιο της οφειλόμενης καλόπιστης συνεργασίας των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

 

στ) Τα εν λόγω οικοδομικά τετράγωνα βρίσκονται σε απόσταση της τάξης των 350 – 500 μ. από το όριο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και εκτός του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών.

 

ζ) Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και την απόφαση του Υπ. Πολιτισμού, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος θα πρέπει να είναι 21 μ. στην πλευρά επί της λεωφόρου Κηφισού, παράπλευρα της αερογέφυρας επί της οποίας διέρχεται η λεωφόρος, και να μειώνεται στα 18 μ. κατά μήκος της πλευράς προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

 

η) Επιπλέον της μείωσης του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους στην πλευρά προς τον αρχαιολογικό χώρο, γίνεται αναφορά και σε διάσπαση των όγκων των νέων κτηρίων που θα ανεγερθούν, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη ένταξή τους στην κλίμακα και τον χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.

 

θ) Σημειώνεται ότι σε σχέση με το παρελθόν έχουν υπάρξει νέα τεχνικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία τεκμηριώνεται ότι με τα παραπάνω ύψη τα νέα κτήρια δεν θα είναι ορατά από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, λόγω της παρεμβολής υψηλών κτηρίων, που ήδη υπάρχουν.

 

ι) Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η απόφαση του Υπ. Πολιτισμού αφορούν αποκλειστικά στο ζήτημα του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των νέων κτηρίων και όχι στις χρήσεις γης. Το ΥΠΕΝ με την υπ’ αρ. 7752/13.2.2014 Υπουργική Απόφαση ενέκρινε την τροποποίηση των χρήσεων για το οικοδομικό τετράγωνο 124 από Βιοτεχνικό Πάρκο σε Βιοτεχνικό Πάρκο προς εξυγίανση, με μη οχλούσες βιοτεχνικές χρήσεις και την πρόβλεψη νέων χρήσεων, όπως εμπορικών δραστηριοτήτων, γραφείων, συνάθροισης κοινού, αναψυχής, πολιτισμού, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας, περίθαλψης και αθλητισμού.”


2 σχόλια

 1. Ὁ/ἡ . γράφει:

  Ο Μπαλτάς τιμά και υπερασπίζεται τη φιλία του με τον Μανιάτη…..με τον Μανιάτη….( τι γέλιο ο επιστήμονας) και θα υπερασπιστεί μέχρι το τέλος τον επενδυτή που οφείλει στο δημόσιο και δεν δίνει ούτε ένα ευρώ…αφού τα οφειλόμενα του ψευτοεπενδυτή θα τα πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
  ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΟΥ Κε ΤΣΙΠΡΑ

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ . γράφει:

  Όσο διάβασε τις σελίδες του μνημονίου ο Μπαλντάς και υπέγραψε για 11 εκατ.Ελληνες άλλο τόσο νοιώθει τι υπέγραψε σαν υπουργός πολιτισμού…’Άκου Πολιτισμού..

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: