ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » "Academy Gardens" » Μπαλταδιά στον Πλάτωνα και στον Κολωνό

Μπαλταδιά στον Πλάτωνα και στον Κολωνό

Ο συγγραφέας Θανάσης Σκρουμπέλος στα μάρμαρα της Ακαδημίας Πλάτωνος. Φώτο: Βασίλης Μαθιουδάκης

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΡΟΥΜΠΕΛΟΣ ΣΤΑ ΜΑΡΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΑΣ. ΦΩΤΟ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

του Θανάση Σκρουμπέλου από την http://www.efsyn.gr/

Κύριε Μπαλτά και κύριοι και κυρίες του ΚΑΣ, που διυλίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλον σε άλλες περιπτώσεις, σας παρακαλώ να τείνετε ευήκοον ους στις πλατείες, στα καφενεία, στους δρόμους, στις πιάτσες τι λέει ο κόσμος για το ανύπαρκτο κράτος, τη Δικαιοσύνη που δεν πείθει ότι αποδίδει δικαιοσύνη, την ασφάλεια που είναι ανασφάλεια για τους πολλούς και προσωπική φρουρά για τους λίγους κι εκλεκτούς και για τις τούμπες κλόουν τής για πρώτη φορά Αριστεράς, για τους ανυπόληπτους πολιτικούς (με δική τους ευθύνη η ανυποληψία κι όχι ευφημισμός).

Σας παρακαλώ, ξεπεζέψτε κι ελάτε κάτω για να κατανοήσετε το μέγεθος της μπαλταδιάς που αμολήσατε πάνω από τον όμορφο Πλάτωνα (Ακαδημία Πλάτωνος) και τον Κολωνό (κύριε Μπαλτά, δόκτωρ Φιλοσοφίας, γνωρίζετε «Ευίππου ξένε… στον αργήτα Κολωνόν… κ.λπ.» τον ύμνο για τη γειτονιά του, του Σοφοκλή) και πάνω από τα κεφάλια μας με πρόσχημα την ανάπτυξη (βλέπε ξεπούλημα).

Μια ανάπτυξη ασιατικού τύπου αποικιακής αισθητικής, που θέλει υπνωτισμένους (σαν τους παίκτες του Πόκεμον) μαζανθρώπους, καταναλωτές, γαϊδούρια φοροείσπραξης και όχι πολίτες.

Κύριε Μπαλτά, ένας είναι ο δρόμος της ανάπτυξης γι’ αυτόν τον όμορφο τόπο. Η κατασκευή στον χώρο της Ακαδημίας του μουσείου της Αθήνας και γύρω από αυτό να «χτιστεί» η αναγέννηση της ντόπιας αγοράς και της ευημερίας των κατοίκων πολιτών του Κολωνού και της Ακαδημίας.

Χιλιάδες τα ευρήματα στις αποθήκες της Αρχαιολογικής στον Πλάτωνα. Ομορφος ο Κολωνός, αναξιοποίητος (ελάτε μια Κυριακή και διαβάστε τα βιβλία μου), ειδυλλιακό άλσος η Ακαδημία.

Μπραντ νέιμ και τα δυο τους με παγκόσμια φήμη (για να χρησιμοποιήσω τη χυδαία και αγοραία γλώσσα τής κατ’ ευφημισμόν ανάπτυξης) κι εσείς όλον αυτόν τον πλούτο τον παραδίδετε για μια ασιατικού τύπου κατασκευή, που σε λίγα χρόνια θα είναι κουφάρι ξανά άδειο (δίπλα από τα άλλα κουφάρια των παλιών εργοστασίων), μια και ο τόπος εδώ δεν αντέχει τα ογκώδη και τα γιγαντιαία.

Είναι μικρός και όμορφος και από τους θεούς με χαρισμένο το μέτρο, τον πολίτη, κι όχι τον μαζάνθρωπο, και χωρίς ιδιότητες καταναλωτή.

Εδώ ο τόπος ακόμη πιστεύει πως η πατούσα στον βράχο του Κολωνού, δίπλα από το μνημείο του Λενορμάν, είναι της κόρης του Οιδίποδα (δες «Τα φίδια στον Κολωνό») και στην Ακαδημία τα βράδια παλεύουν ο Αντέρως με τον Ερωτα και πως πράγματι ο Λάκης ο παίκτης έφερε στη σειρά δεκατρείς φορές εξάρες.

Στον τόπο του ζωντανού μύθου θέλετε να ορθώσετε μνημείο της Λήθης, κύριε Μπαλτά; Τινάζετε στον αέρα όλα τα συγγράμματα κι όλα τα ωραία που ρίξατε με αφθονία σε σελίδες να διαβάσουμε. Δηλαδή, η καρέκλα και το νιτερέσο σάς έσβησε από δόκτορα και σας έριξε στον λάκκο της Λήθης κι εσάς και την για πρώτη φορά Αριστερά;

Εμείς του Κολωνού αρνιόμαστε τη Λήθη. Επιμένουμε να είμαστε πολίτες και όχι νεόβλακες χρήστες ασιατικών μεγεθών κουτόχορτου.

Τα ευρήματα, οι επιγραφές είναι εδώ, ο Κολωνός εδώ, η Ακαδημία εδώ, απαιτούν κι από εσάς εκεί να φερθείτε ως πολίτες κι όχι ως εξαρτήματα μηχανής πολτού και μάζας.

Με τον Λεωνίδα τον Τζεφρώνη τα λέγαμε αυτά (για τον άνθρωπο-πολτό που έρχεται). Και θυμάμαι ακόμη ως παιδί τη σύλληψη του Πλουμπίδη εδώ στη γειτονιά και τον Πέτρο της ΕΠΟΝ, τον Μίμη Δεσποτίδη που ερχόταν να πιει καφέ στον Κολωνό κι είχε όνειρα για μια αλλιώς Αριστερά, αριστερά πολιτισμού κι όχι πολτοποίησης.

Ανθρώπων πολιτών κι όχι υπνωτισμένων καταναλωτών, γαϊδουριών για το υπερεθνικό κράτος μπαταχτσή. Εγώ δεν ξεχνώ. Παραμένω τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος.


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: