Στον υπουργό Περιβάλλοντος για το Μουζάκη

artume adacemy gardensΤον Μάϊο του 2016 η Επιτροπή κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα υπέβαλλε αναλυτικό υπόμνημα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού κ. Τσιρώνη και στις υπηρεσίες του υπουργείου. Παρά το γεγονός ότι αποδεικνυόταν πως το υπουργείο αθέτησε ακόμη και αυτή την ίδια την εισήγηση των δικών του υπηρεσιών επί κυβέρνησης Ν.Δ στο θέμα ανέγερσης του mall στο πρώην οικόπεδο Μουζάκη, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ απέρριψε 2 φορές το σχέδιο Π.Δ του υπουργείου επί κυβέρνησης Ν.Δ, παρά το γεγονός ότι η ανέγερση mall στην περιοχή παραμένει “παράτυπη”, το ΥΠΕΚΑ προώθησε πάλι σχέδιο Π.Δ στο ΣτΕ με εισήγηση προς όφελος της πολυεθνικής της Artume. Φυσικά το ΣτΕ και πάλι το απέρριψε, για 3η φορά, αυτή τη φορά με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι άρχισε η πίεση προς το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο δεν μπορούσε να πάρει πίσω την παλιά του εισήγηση, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οπότε μεταβίβασε την “αρμοδιότητα” στο ΚΑΣ. Και ως εκ του θαύματος το ΚΑΣ αποδέχθηκε μέχρι κεραίας -όπως δηλώθηκε ανοιχτά και δημόσια- το υποβληθέν σχέδιο της πολυεθνικής!

Η Επιτροπή Κατοίκων ξαναστέλνει το υπόμνημα στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος για να θυμίσει πάλι τα αυτονόητα.

ΘΕΜΑ: «ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧ. ΠΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ Ο.Τ. 124, 126, 127 & 128, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ»

Αξιότιμοι,

Σας παραθέτουμε τις θέσεις της Επιτροπής κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος για το θέμα.

Η Επιτροπή κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος συμφωνεί με τις απόψεις του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Γ.Δ. Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, όπως αυτές διατυπώνονται στο Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ/ΤΠΚΑΧΜΑΕΕ/72690/41010/3895/1071 έγγραφο και συγκεκριμένα για την «ένταξη του Ο.Τ. 124 στον τομέα ΙΙ, με σ.δ. 2,1 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 15 μ.». Την ίδια πρόταση διατυπώνουμε και για τα Ο.Τ. 126, 127 & 128.

Οι απόψεις των κατοίκων στις γειτονιές Ακ.Πλάτωνος, Κολωνού και Σεπολίων καθώς και των φορέων τους για την προστασία – ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου, την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένου του ΒΙΟΠΑ σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του συνολικού θεσμικού πλαισίου καθώς και του νέου Ρ.Σ.Α και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή, έχουν κοινοποιηθεί κατ΄ επανάληψη προς όλα τα αρμόδια υπουργεία ήδη από το 2008. Επίσης, περιλαμβάνονται αναλυτικά στην προσφυγή των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την οποία εκδόθηκε η 2261/2014 Απόφαση του Τμήματος Ε΄ του Δικαστηρίου, το πνεύμα της οποίας είναι σαφές και με το οποίο ζητάμε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση.

Επί πλέον, παρακαλούμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ακόλουθα:

  1. Το νέο ΠΔ με βάση το οποίο θα ρυθμιστούν οι όροι δόμησης στα εν λόγω Ο.Τ. που εξαιρέθηκαν από το Π.Δ. 29.04.2013/ΦΕΚ 165ΑΑΠ, δεν μπορεί παρά να εναρμονίζεται με αυτό, σύμφωνα με το οποίο μειώθηκαν οι σ.δ. και τα ύψη κατά ζώνες σε όλη την περιοχή που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο. Ειδικότερα, στο Ο.Τ. 124 με βάση το Π.Δ. 29.11.1978/ΦΕΚ 629Δ, ισχύουν σ.δ. 2,4 και ύψος 17.50 μ. Πρόταση για μεγαλύτερους όρους δόμησης (σ.δ. και ύψος) από αυτούς αποτελεί δυσμενέστερη παρέμβαση στην περιοχή και αντίκειται στο πνεύμα του από 29.04.2013 Π.Δ.

 

  1. Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, σύμφωνα με το Ν. 3057/2002 (άρθρο 80, παραγρ. 2α) προβλέπεται ύψος 18 μ.

 

  1. Στο υπ΄ αριθμ. πρωτ. 56099/11.12.2013 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γ.Δ. Πολεοδομίας, Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Τμήμα Α, αναφέρεται στο σημείο 4:

« Συμπερασματικά, μετά τα παραπάνω, θεωρούμε ότι για την άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων υλοποίησης του έργου (σ.σ. του Πολυκέντρου για το οποίο έγινε δυνατή θεσμικά και η κατά παρέκκλιση τοπική τροποποίηση του Γ.Π.Σ. του δήμου Αθηναίων), θα πρέπει να μειωθεί κατά το δυνατόν το μέγεθός του, προσαρμοζόμενο σε αυτό της υπόλοιπης περιοχής (δηλαδή με σ.δ. 2,1 και μέγιστο ύψος κτιρίου 15 μ.), έτσι ώστε σημείο αναφοράς στην περιοχή να είναι ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Αθηνών, και όχι το Πολυκέντρο που προορίζεται να τα εξυπηρετήσει».

Σημειώνουμε ότι η πιο πάνω άποψη του συγκεκριμένου εγγράφου της υπηρεσίας ισχύει, κατά τη γνώμη μας, για το σύνολο των προβλεπόμενων χρήσεων (πολεοδομικού κέντρου) στο Ο.Τ. 124 καθώς και στα υπόλοιπα τρία.

 

 

Με τιμή,

Επιτροπή κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος

Θηναίας 19 & Μοναστηρίου,

10142 Αθήνα

Τηλ. 6977746824

210 5141011

 

 

 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...