Ενημέρωση για την επιχείρηση “mall” στην Ακαδημία Πλάτωνος

img_8906Η εισήγηση της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα στη συγκέντρωση ενημέρωσης και δράσης την Κυριακή 23 Οκτωβρίου που οργάνωσαν η Επιτροπή Κατοίκων και η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων Ακαδημίας Πλάτωνα στην αίθουσα της 4ης δημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων

Πριν μιλήσουμε για το μείζον θέμα του σχεδίου κατασκευής mall-μεγαθηρίου στη γειτονιά μας εδώ και έξι χρόνια, ας θυμηθούμε ορισμένους σταθμούς της δράσης και των αγώνων μας στην περιοχή. Οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες τους ακυρώσαμε το 2008, το σχέδιο της τότε Νομαρχίας Σγουρού για την ανέγερση πολυώροφο κτιρίου γραφείων στην Άιμωνος και Ευκλείδου, απέναντι από 3 δημοτικά σχολεία. Κερδίσαμε τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου για ανέγερση δυο Νηπιαγωγείων και έχουμε τώρα την πληροφόρηση ότι το έργο δημοπρατείται ως το τέλος του έτους.

Το 2010 ακυρώσαμε την καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου από τη Reds(όμιλος Μπόμπολα) και πετύχαμε την αύξηση της περιοχής προστασίας προς τα νότια, στη Φαωνος. Αυτή η υπόθεση όμως δεν έχει τελειώσει γιατί το κράτος δεν προχώρησε στις απαλλοτριώσεις όπως προβλέπεται. Η Reds έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου.

Η αναφορά των δυο παραπάνω ζητημάτων της περιοχής και της δράσης της Επιτροπής Κατοίκων έχει διπλή σημασία: Αφενός οι αγώνες έχουν πάντα στο επίκεντρο τους την προστασία του αρχαιολογικού χώρου από την εμπορική εκμετάλλευση, τη διεκδίκηση καλύτερης ποιότητας ζωής στις γειτονιάς μας. Αφετέρου είναι φανερό πως τίποτε δεν μας χαρίζεται εάν δεν αγωνιστούμε .

Και για το mallτο περιεχόμενο και η αναγκαιότητα των αγώνων μας από το 2010 είναι η ίδια. Λέμε ΟΧΙ στο mall γιατί:

1ον. Μια πολυθενική, η Artume που πλέον ανήκει στην Black Rock, επιδιώκει την εμπορική εκμετάλλευση του αρχαιολογικού χώρου και του μελλοντικού Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Δεν είναι μόνο ο τίτλος του έργου «Akademy gardens» με το οποίο πλασάρεται ως σχέδιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντισταθμιστικά της εταιρείας προς το υπουργείο Πολιτισμού περιλαμβάνεται η «φιλοξενία αρχαιολογικών ευρημάτων» στο mall. Πρόκειται για κομμάτια από τις 350.000 αρχαιότητες που φιλοξενούνται στις αποθήκες της Γ εφορίας στη γειτονιά μας. Αυτή η επιδίωξη δεν είναι άσχετη και με τη στάση του σημερινού υπουργείου Πολιτισμού, όπου σε συνάντηση με την Επιτροπή Κατοίκων δήλωσαν άγνοια (!) για το νόμο που προβλέπει ανέγερση Μουσείου στο αρχαιολογικό χώρο, από τον υπουργό μέχρι και τον αρχαιολόγο διευθυντή του γραφείου.

2ον. Θα οδηγηθούν σε κλείσιμο εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις εμπορίου και αναψυχής σε μια πολύ μεγάλη περιοχή. Όχι μόνο στη δική μας. Κύριος στόχος είναι η εμπορική αγορά των δυτικών, πρώτα βέβαια του Περιστερίου. Οι εμπορικοί σύλλογοι εκτιμούν για επιπτώσεις από τη Νίκαια και το Αιγάλεω μέχρι το Ίλιον. Η εταιρεία από τη δική της πλευρά μιλάει για παροχή 1.600 θέσεων εργασίας. Οι εμπορικοί Σύλλογοι σύμφωνα με τις δικές τους μελέτης εκτιμούν απώλειες 6.500 θέσεων εργασίας. Τι σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη σήμερα ας το σκεφθεί ο καθένας μας.

Τι γίνεται σήμερα. Οι εξελίξεις δεν είναι όπως τις περιμέναμε και θετικές.img_8905

-Στο τέλος του 2015, το σημερινό υπουργείο Περιβάλλοντος στέλνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με όρους δόμησης, πάλι, χαριστικούς για την εταιρεία. Το ΣτΕ για τρίτη φορά απορρίπτει το σχέδιο Π.Δ. και το στέλνει πίσω στο υπουργείο.

Η Επιτροπή Κατοίκων που πληροφορήθηκε τις εξελίξεις από τις εφημερίδες, ζητάει και κάνει συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ όπου συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες και μια σύμβουλος. Υποβάλλει και αναλυτικό υπόμνημα για την υπόθεση. Δεν παίρνουν υπόψη τις απόψεις των κατοίκων και στέλνουν την εισήγησή τους στο Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έπρεπε να γνωμοδοτήσει για το θέμα, τους συντελεστές δόμησης δηλαδή.

-Στο υπουργείο Πολιτισμού η αρμόδια εφορία αποφαίνεται ότι ειδικά το ύψος του mall πρέπει να είναι στα 15 μέτρα. Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αντί να υιοθετήσει, όπως είχε την απόλυτη αρμοδιότητα να πράξει, το έγγραφο της υπηρεσίας της, μεθοδεύει την εισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ. Εκεί συμβαίνει το εξής μοναδικό. Η μεν υπηρεσία να εισηγείται περιορισμό στους όρους δόμησης και η πολιτική ηγεσία να εισηγείται τους όρους που προωθεί η πολυεθνική!

Μέλη της Επιτροπής Κατοίκων ήταν στη συνεδρίαση του ΚΑΣ και παρουσίασαν αναλυτικά τις θέσεις της με τα ανάλογα στοιχεία, εισηγήσεις και έγγραφα. Δεν τα έλαβαν υπόψη. Το ΚΑΣ, κατά πλειοψηφία, εγκρίνει μια καθαρά μεσοβέζικη απόφαση, η οποία όμως όπως μεταφέρθηκε ήταν και εισήγηση της πολυεθνικής. Το mall να έχει ύψος 18 μέτρα προς τον Κηφισό και 18 προς τα πίσω. Να σημειωθεί ότι με τους σημερινούς όρους δόμησης το επιτρεπόμενο ύψος στα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα είναι 17,5 μέτρα.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα επιτυχία της πολυεθνικής που κατόρθωσε να εξαφανίσει το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο που μέχρι τώρα αντιδρούσε, ακόμη από την διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Σήμερα έχουν εξασφαλίσει επικαιροποίηση της παλιάς θετικής γνωμοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος υπό τον αναπληρωτή υπουργό οικολόγο κ.Τσιρώνη και του υπουργείου Πολιτισμού.

-Η Επιτροπή Κατοίκων προχώρησε σε παράσταση στον υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Σκουρλέτη, από τον οποίο εξαρτάται εάν θα υπογραφεί το σχέδιο Π.Δ προς το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε στην ΕΚΑΠ ότι το σχέδιο Π.Δ που θα υπογράψει θα έχει όρους προστασίας για την περιοχή.

Βρισκόμαστε σε αυτό το κομβικό σημείο. Να συζητήσουμε όλοι μαζί πως πρέπει να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, ποιες μορφές αγώνα είναι αναγκαίες. Αρκεί ένα εκ νέου αίτυημα προς τον κ. Σκουρλέτη για να μας απαντήσουν από το ΥΠΕΚΑ αν και πότε θα προωθήσουν το σχέδιο Π.Δ; Ας κατατεθούν προτάσεις.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...