ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Home » "Academy Gardens" » Ο Σταθάκης υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Artume για το εμπορικό κέντρο “Academy Gardens”!

Ο Σταθάκης υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Artume για το εμπορικό κέντρο “Academy Gardens”!

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από κυβερνητική ανακοίνωση

To Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η νέα ρύθμιση λαμβάνει υπόψη:

– τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες από τη μη ρύθμιση του ζητήματος τις οποίες έχει επισημάνει στις αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και την επισήμανση του ΣτΕ ότι η προτεινόμενη ρύθμιση πρέπει να προκύψει από την συνεκτίμηση των πολεοδομικών αναγκών και της ανάγκης για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

– τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ επί των προτεινόμενων σχεδίων Π.Δ

– τις εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Ενέργειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η μακέτα του εμπορικού κέντρου “Academy Gardens”.

Η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της «Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume A.E.)». Στο Μνημόνιο Συνεργασίας θα αναφέρονται:

α) οι πρωτοβουλίες και δράσεις του Υπουργείου για την αρμονική ένταξη του έργου Academy Gardens στον αστικό ιστό και για την άμεση δημιουργία και απόδοση στην κοινή χρήση ζώνης πρασίνου και δικτύου πεζοδρόμων, πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και

β) η δέσμευση της Artume Α.Ε. για συμβολή στην υλοποίηση των εν λόγω δράσεων και για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και τη διασύνδεσή της με τον αρχαιολογικό χώρο επ’ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.


2 Comments

 1. Β. Β. says:

  Το ΚΥ.Σ.ΟΙ. Π υπό τον Δραγασάκη και η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα πρέπει να καταγραφεί με τον τίτλο
  “Δώστα όλα στο κεφάλαιο”, από το εφοπλιστικό μέχρι το χρηματιστικό και τις εταιρείες του, τύπου ARTUME. Ποια τρόϊκα τους “έδεσε τα χέρια” και αποφασίζουν ξεδιάντροπα να περάσουν σαν οδοστρωτήρας πάνω από αγώνες χρόνων, όπως στην Ακαδημία Πλάτωνος; Αγώνες που τους έδωσαν εκατοντάδες κάτοικοι και μικρομαγαζάτορες στις γειτονιές μας και το Περιστέρι, όπου συμμετείχαν και δεκάδες μέλη, φίλοι και οπαδοί τους; Τα μέτρα εξόντωσής μας που θα ψηφίσουν “δεν τα θέλουν και τους τα επιβάλλουν οι κακοί δανειστές”. Το να βαφτίζουν “ανάπτυξη” , “προστασία” και “αναβάθμιση” το Mall μιας πολυεθνικής, 500 μ από τον αρχαιολογικό χώρο, δίπλα σε περιοχές κατοικίας, σε απόσταση αναπνοής από την αγορά του Περιστερίου, ποιος τους το επιβάλλει; Κανείς. Είναι επιλογή τους να εξυπηρετούν τους “επενδυτές” , τους σκοπούς και τα κέρδη τους, προσφέροντας στην κυριολεξία “γη και ύδωρ”. Και ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο μεθόδευσης με το “μνημόνιο συνεργασίας” που θα υπογράψει το υπουργείο με την εταιρεία για να εξασφαλίσουν ότι το Mall θα “τηρήσει τους όρους”, θα κατασκευάσει πεζόδρομους και θα εκμεταλλεύεται ανεμπόδιστα τον αρχαιολογικό χώρο. Όσοι αγωνιστήκαμε και πολύ περισσότεροι, να τους επιστρέψουμε την κοροϊδία που μας πετάνε κατάμουτρα. ΩΣ ΕΔΩ!

  Like

 2. N. A. says:

  Απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης για τη συνάντηση με το δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας, που κατέληξε και σε υπόσχεση χρηματοδότησης για το άλσος
  “Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου και σεβασμού κάθε διαφορετικής άποψης, αλλά και σταθερούς μηχανισμούς που θα αποδίδουν στις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο τα αναπόφευκτα βάρη, αλλά και τα αντίστοιχα οφέλη από κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις, οι επενδύσεις και τα έργα έχουν τα μέγιστα αποτελέσματα όταν είναι προϊόν δημοκρατικής διαβούλευσης και απαντούν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, όχι όταν επιβάλλονται αυταρχικά αγνοώντας τις προσδοκίες της πλειονότητας των πολιτών και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
  Ο συγκεκριμένος υπουργός, όταν ψήφιζε στο ΚΥΣΟΙΠ την έγκριση για το MALL της ARTUME στην Ακαδημία Πλάτωνος, αυτά τα όμορφα λόγια ειδικά περί “αυταρχικής επιβολής” τα ξέχασε; Τελικά, το MATRIX που λειτουργεί; στις ιδιαίτερες συναντήσεις ή στο ΚΥΣΟΙΠ;

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: