ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Home » "Academy Gardens" » Εκτός από τα Paradise Papers, υπάρχουν τα LuxLeaks και η… Ακαδημία Πλάτωνος!

Εκτός από τα Paradise Papers, υπάρχουν τα LuxLeaks και η… Ακαδημία Πλάτωνος!

“Οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν χτες για τα Paradise Papers επιβεβαιώνουν την άδικη, παράλογη, τραγική πραγματικότητα του κόσμου μας. Η παγκόσμια ελίτ αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους, αποφεύγοντας συστηματικά τον έλεγχο και την φορολόγηση των οικονομικών της δραστηριοτήτων.Και αυτό, την στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και της ασύδοτης εκμετάλλευσης”. 

Η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για τα Paradise Papers, δεν χωράει καμία αμφισβήτηση.  Θα  “συνεχίσουμε στη χώρα μας, ακόμα πιο αποφασιστικά το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης” υπογράμμισε “για να εδραιωθεί επιτέλους στην Ελλάδα ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών.”.

Πριν από τα Paradise Papers, υπήρξαν μεταξύ άλλων και τα LUXLEAKS, στην οποία υπάρχει ειδική αναφορά για την περίπτωση του Fund  MPGA, για τη μέθοδο της διπλής φοροαποφυγής, η οποία ενδιαμέσως εξαγοράστηκε από τον όμιλο BlackRock. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει περιγραφεί αναλυτικά σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” με την υπογραφή  του Χάρη Καρανίκα του δημοσιογράφου που κάνει την ανάλυση για τα Paradise Papers.

Η εταιρεία μέσω της οποίας επιχειρείται η διπλή φοροαποφυγή, όπως περιγράφεται, από τα ρεπορτάζ, είναι η θυγατρική στην Ελλάδα, Artume. Οι εκπρόσωποί της στην Ελλάδα, με το επιχείρημα της “ανάπτυξης”, είναι συνομιλητές του υπουργείου Περιβάλλοντος και προηγουμένως του υπουργείου Πολιτισμού, εξασφαλίζοντας αποφάσεις, ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή του Εμπορικού Κέντρου.

Δεν έχει καταγραφεί η θέση του υπουργείου Οικονομικών, ούτε είναι γνωστό αν έχει ζητηθεί η συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ώστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει με την εταιρεία.  Υπάρχει φοροαποφυγή ή …”ανάπτυξη”.

 

Υ.Γ. Ακόμη να “παγώσει” το έργο του εμπορικού κέντρο όπως έγραφε πριν από ένα μήνα ο δημοσιογράφος του Capital, δημιουργώντας κλίμα πιέσης και προς την κυβέρνηση.

Για να ξέρουν και οι ιθύνοντες για την αξιοπιστία των εμπλεκομένων…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: