ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Home » Νέα » Κούλογλου για δίκη LuxLeaks: Μισή νίκη, αλλά σημαντική νίκη!

Κούλογλου για δίκη LuxLeaks: Μισή νίκη, αλλά σημαντική νίκη!

Στην Ευρώπη ψάχνουν τις εταιρείες που φοροδιαφεύγουν και φοροαποφεύγουν
Δελτίο Τύπου

Με την άρση των κατηγοριών από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, εις βάρος του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, Αντουάν Ντελτούρ, που είχε καταδικαστεί για την αποκάλυψη του σκανδάλου LuxLeaks, γράφτηκε σήμερα η επόμενη σελίδα της υπόθεσης. Παρόλα αυτά, ο δεύτερος whistleblower, Ραφαέλ Αλέ, δεν είχε την ίδια τύχη. Για «μικρή αλλά σημαντική νίκη», έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ανέτρεψε την απόφαση του Εφετείου, σημειώνεται ότι ο Ντελτούρ αναγνωρίζεται ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, καθώς έδωσε στοιχεία μέχρι πριν άγνωστα, ενώ ο Αλέ όχι καθώς τα στοιχεία που έδωσε «δεν προσέφεραν τίποτα άγνωστο, που να μπορούσε να ανοίξει εκ νέου την συζήτηση για την φοροδιαφυγή». Με αυτή την λογική το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την ποινή του, και ο ίδιος πλέον δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στο άκουσμα της απόφασης έκανε την εξής δήλωση:

«Χρειάστηκαν χρόνια δικαστικών αγώνων μέχρι η λουξερμουργιανή δικαιοσύνη να καταλήξει στο αυτονόητο: ότι o Αντουάν Ντελτούρ ήταν μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος όταν αποκάλυπτε πως το Μεγάλο Δουκάτο λειτουργούσε ως φορολογικός παράδεισος.

Αντιθέτως, για τον Ραφαέλ Αλέ, τον δεύτερο whistleblower της υπόθεσης, η απόφαση με την οποία επικυρώνεται η ποινή του είναι σουρεαλιστική. Το Ανώτατο Δικαστήριο εκτίμησε ότι οι πληροφορίες που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Αλέ «δεν προσέφεραν τίποτα άγνωστο μέχρι τότε, που να μπορούσε να ανοίξει εκ νέου την συζήτηση για την φοροδιαφυγή». Ή, κατά το σκεπτικό της απόφασης, κάθε επόμενος πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει πρώτα να ζητά την γνώμη του δικαστηρίου εάν οι πληροφορίες του είναι αποκλειστικές ή όχι!

Ο Ραφαέλ Αλέ, που θα συνεχίσει τον αγώνα του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, έχει την στήριξή μας. Μετά την μικρή αλλά σημαντική νίκη του Αντουάν Ντελτούρ, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για μια ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Σημειώνεται, πως στις 30 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου διοργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες μια σημαντική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στον απόηχο της αποτρόπαιης δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου, Ντάφνι Γκαλιζία, με θέμα την προστασία των whistleblowers και των δημοσιογράφων. Μάλιστα ύστερα από πρόταση του ευρωβουλευτή, θα θεσπιστεί και ένα βραβείο που θα αποδίδεται σε whistleblowers για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: