Το Υπόμνημα του Συντονιστικού στο ΥΠΕΝ

IMG_8339                                                                                               Αθήνα, 25 Απριλίου 2018

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Του Συντονιστικό Αγώνα για την αναβάθμιση των γειτονιών μας ενάντια στο mall στην Ακαδημία Πλάτωνα

 Προς υπουργό Περιβάλλοντος κον Γιώργο Σταθάκη
Κοινοποίηση: Περιφέρεια Αττικής, κα Ρένα Δούρου

Στις 8 Ιανουαρίου 2018 υπογράφηκε και δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο σας η «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ- ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για «Για την ανάπλαση και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της δημιουργίας του Πολυχώρου Πολιτισμού, αναψυχής, εμπορίου Academy Gardens», με την εταιρεία Artume SA.

Με την ενέργεια σας αυτή, όχι μόνο πετάξατε στα σκουπίδια τις πολιτικές θέσεις του κόμματος σας για το συγκεκριμένο έωλο έργο της εταιρείας αλλά επιπλέον δηλώνετε την πρόθεση να της χαρίσετε ως «αυλή» στο ιδιωτικών συμφερόντων εμπορικό κέντρο, τον παγκόσμιας φήμης ιστορικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Αγνοείτε επιδεικτικά τις αντιδράσεις των δήμων της Δυτικής Αθήνας για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στις τοπικές αγορές των όμορων δήμων Περιστερίου, Αιγάλεω, Ιλίου και άλλων.

Δείχνετε ύποπτη άγνοια για μια σειρά σημαντικών διευθετήσεων και απαιτούμενων ενεργειών από την πλευρά του υπουργείου σας/ της περιφέρειας προς την κατεύθυνση τήρησης της νομιμότητας και προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος.

Το Συντονιστικό για την αναβάθμιση των γειτονιών μας ενάντια στο mall στην Ακαδημία Πλάτωνα, έχει προειδοποιήσει πως η κατασκευή του mall στο οικόπεδο Μουζάκη θα έχει σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και στο κυκλοφοριακό, θα χτυπήσει σαρωτικά τις τοπικές αγορές σε Περιστέρι και Αιγάλεω. Έχει δηλώσει ότι μέσω των «αντισταθμιστικών» προσφέρεται σε πολυεθνικά συμφέροντα ως «αυλή» ενός εμπορικού κέντρου ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα. Πιστεύει ότι η μόνη λύση για την «ανάπτυξη» της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνα είναι η αναβάθμιση του ιστορικού αρχαιολογικού Πάρκου ως «κοινό» δημόσιο αγαθό για όλους τους κατοίκους της Αθήνας, η υλοποίηση του σχεδίου για την ανέγερση του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών ώστε και να αξιοποιηθούν τα πάνω από 350.000 ευρήματα που βρίσκονται κλειδωμένα σε αποθήκες και η ανάδειξη της περιοχής ως κέντρο πολιτιστικού τουρισμού.

Με βάση όλα τα παραπάνω ζητάμε την ακύρωση της “Διακήρυξης συνεργασίας” μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας και της Ανώνυμης Εταιρείας Artume.

Σας επισημαίνουμε ότι πέραν των γνωστών θέσεων και αιτημάτων κατοίκων και μικροεπαγγελματιών από τις γειτονιές της Αθήνας – Ακ. Πλάτωνος, Κολωνό, Σεπόλια καθώς και από τις περιοχές των επτά δήμων της Δυτικής Αθήνας, οι οποίες επανειλημμένα, εδώ και χρόνια, έχουν υποβληθεί στο υπουργείο σας σε σχέση με την αντίθεσή μας στην κατασκευή του mall, που τιτλοφορείται “Academy gardens”, στον κόμβο Κηφισού & Λένορμαν, υπάρχουν ειδικότεροι πολύ σοβαροί λόγοι.

 

Δεν έχει γίνει η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στα ΟΤ ιδιοκτησίας της εταιρείας. Η ιδιοκτησία είναι όμορη του Κηφισού και η τροποποίηση του σχεδίου απαιτεί την οριοθέτηση του Κηφισού σύμφωνα με τη νομοθεσία, διαδικασία που επίσης δεν έχει γίνει.

Η κυκλοφοριακή μελέτη που έχει εκπονήσει η εταιρεία αντιμετωπίζει ζητήματα εισόδου – εξόδου στο εμπορικό κέντρο και σε καμία περίπτωση δεν εξετάζει και αντιμετωπίζει τους κυκλοφοριακούς φόρτους που θα δημιουργήσει η λειτουργία του Mall στον κρίσιμο κόμβο της Λεωφ. Κηφισού με την οδική αρτηρία της Λένορμαν – Παν. Τσαλδάρη. Η Λεωφ. Κηφισού ανήκει στην αρμοδιότητα του ΥΠΟΜΕΔΙ και για την οδική αρτηρία της Λένορμαν – Παν. Τσαλδάρη αρμοδιότητα έχει η περιφέρεια Αττικής. Η κυκλοφοριακή μελέτη απαιτείται να εκπονηθεί για ευρύτερη περιοχή και όχι μόνον τοπικά. Με βάση αυτό, αρμόδιες για την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης και την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών είναι οι αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες.

Το έργο προωθείται με κατασκευή μεγάλου αριθμού υπόγειων χώρων, σε παρακηφίσια περιοχή, ενώ παράλληλα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας επιστημονικά στοιχεία ότι η περιοχή διαρρέεται από υπόγεια ρέματα. Η αρχή της Πρόληψης και αντιμετώπισης πλημμυρικών κινδύνων σε κατοικημένες περιοχές επιβάλλεται να τηρηθεί με αυστηρότητα από το υπουργείο, αρμόδιο να εξασφαλίσει την τήρηση των διαδικασιών που απαιτούνται.

Στο Ν. του ΡΣΑ Αθήνας – Αττικής 2021, προβλέπεται ότι «νέες περιοχές κεντρικών λειτουργιών με οργανωμένη μορφή είναι δυνατόν να χωροθετούνται μέσα στον αστικό ιστό ή και σε περιοχές απαξιωμένων/ανενεργών αστικών χρήσεων. Οι περιοχές αυτές θα αναπτυχθούν συμπληρωματικά ως προς τα πολεοδομικά κέντρα ανάλογα με τη θέση και τη δυναμικότητά τους. Τα μεγέθη ανάπτυξης αυτών των περιοχών θα προκύψουν μετά από εκτίμηση της συνολικής δυναμικότητας της περιοχής επιρροής, ώστε να μην υποθηκευτεί η βιωσιμότητα των υφιστάμενων κέντρων …». Ανάλογη μελέτη εκτίμησης σε σχέση με τη μη υποθήκευση του υφιστάμενου πυρηνικού κέντρου του Δήμου Περιστερίου και άλλων γειτονικών τοπικών κέντρων Δήμων, δεν έχει εκπονηθεί και εγκριθεί.

Τα πιο πάνω σημεία σε συνδυασμό με την πλήρη τροποποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου, που εκτός των άλλων πρέπει να ακολουθήσει και τη σχετική Γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ., επιβάλλουν νέα διαδικασία έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου σε συνέχεια δημόσιας διαβούλευσης σύμφωνα με τη νομοθεσία.

 

Τέλος, σημειώνουμε ότι η υπουργική υπογραφή σε μνημόνιο συνεργασίας, πριν και χωρίς να έχουν επιλυθεί εξαιρετικά σημαντικά θέματα, όπως τα πιο πάνω, δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν το έργο τους όπως οφείλουν και ανεπηρέαστες.

Σχολιάστε