Τι έγιναν κύριε Μπακογιάννη τα 3,9 εκατ. ευρώ του Πράσινου Ταμείου για τους Λαχανόκηπους στην Ακαδημία Πλάτωνα;

Ένα δημοσίευμα της “Καθημερινής” υπό τον τίτλο “Επανεκίνηση για το Πράσινο ταμείο” βάρεσε ηχηρό καμπανάκι για την Ακαδημία Πλάτωνα. Στο δημοσίευμα (παρακάτω μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο), υποστηρίζεται πως δόθηκαν στο δήμο Αθηναίων 3,9 εκατ. ευρώ για την απαλλοτροίωση των Λαχανόκηπων! Στη λεζάντα μάλιστα της φωτογραφίας της γνωστής μας περιοχής ως “Μαρούλια” γράφει επί λέξη: <<Οι «λαχανόκηποι», έκταση 9,5 στρεμμάτων στην Ακαδημία Πλάτωνος, αποκτήθηκαν με πόρους του Πράσινου Ταμείου>>. Αυτό που ΔΕΝ γνωρίζει η “Καθημερινή” είναι πως στις 31 Οκτωβρίου η διοίκηση Κώστα Μπακογιάννη εισηγήθηκε και αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με όλους δηλαδή τους συμβούλους της παράταξης του αλλά και των “συμμάχων” (Βουλγαράκης, κ.λ.π) την αναστολή των απαλλοτροιώσεων μεταξύ αυτών και στην Ακαδημία Πλάτωνα! Συγκεκριμένα, όπως γράφτηκε και στο blog μετά την καταγγελία της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Αθήνα υπό τη Ντίνα Ρέππα <<…στην Ακαδημία Πλάτωνος πρόκειται για μια έκταση 6 περίπου στρεμμάτων χαρακτηρισμένη ως κοινόχρηστος χώρος εδώ και 40 χρόνια, στη θέση «Λαχανόκηποι» απέναντι από το 162ο Δημοτικό Σχολείο και 115ονηπιαγωγείο…>>.
Θα λέγαμε πως και η διοίκηση Μπακογιάννη ακολουθεί μια χαρά τα χνάρια της διοίκησης Λαχανόκηποι-5Καμίνη και αφήνει την Ακαδημία Πλάτωνα χωρίς εφαρμογή του Ρυθμιστικού Σχεδίου στην περιοχή από το 1968!!!! Όμως τα λεφτά δόθηκαν (όπως λέει η Καθημερινή) από το Πράσινο Ταμείο για αυτόν ακριβώς το λόγο, για τους Λαχανόκηπους! Το 2017 μάλιστα η διοίκηση Καμίνη είχε προχωρήσει τη μελέτη (φωτογραφίες της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα).

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη(της 8.3.2017 με αριθμό Πρωτ.070377) είχε αποφασιστεί η Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτροίωσης σε τμήμα του Ο.Τ117/75 της περιοχής… Και μετά τα έφαγε όλα το βαθύ συρτάρι της δημοτικής αρχής. Επί Καμίνη και τώρα επί Μπακογιάννη. Το θέμα όμως είναι ότι ο δήμος πήρε τα 3,9 εκατ. ευρώ του Πράσινου Ταμείου. Το ερώτημα λοιπόν είναι ξεκάθαρο. Που πήγαν αυτά τα λεφτά; Και ακόμη, είναι “νόμιμο” να εξαφανίζεται κονδύλι του Πράσινου Ταμείου για απαλλοτροίωση σε άλλες δράσεις του δήμου Αθηναίων; Ποιός θα απαντήσει υπεύθυνα σε αυτά τα ερωτήματα; Μήπως οι δημοτικοί σύμβουλοι γείτονες της παράταξης Μπακογιάννη έχουν καμία ιδέα για όλα αυτά;

Το δημοσίευμα της Καθημερινής

Ρεπορτάζ: Γ. Λιάλιος

Επανεκκίνηση για το Πράσινο Ταμείο

Οι «λαχανόκηποι», έκταση 9,5 στρεμμάτων στην Ακαδημία Πλάτωνος, αποκτήθηκαν με πόρους του Πράσινου Ταμείου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η πλατεία Παπαφλέσσα βρίσκεται κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό, δίπλα στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου/Λυκείου Νέας Ιωνίας. Καθώς είναι από χρόνια «διαμορφωμένη», με ψηλά δέντρα, παρτέρια και παγκάκια, δύσκολα κανείς θα φανταζόταν ότι δεν ανήκει στον δήμο, αλλά ότι η τύχη της παρέμενε σε εκκρεμότητα.

Το ίδιο ίσχυε για τον λόφο Παιδιού στο Γαλάτσι, δίπλα στην Γκράβα, που είχε δεσμευθεί από το 1985 αλλά δεν είχε απαλλοτριωθεί. Οι δύο χώροι πρασίνου, μαζί με 20 ακόμη, ήταν οι πρώτοι που απαλλοτριώθηκαν με πόρους του Πράσινου Ταμείου το 2013.

Η χρηματοδότηση της απόκτησης κοινόχρηστων χώρων, ως μέσο εξισορρόπησης της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλείται από την αυθαίρετη δόμηση, ήταν ίσως η σημαντικότερη αποστολή του Πράσινου Ταμείου την εποχή που ιδρύθηκε. Στους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων υπάρχουν εκατοντάδες οικόπεδα που έχουν δεσμευθεί μέσω των γενικών πολεοδομικών σχεδίων ως κοινόχρηστοι χώροι, χωρίς ωστόσο να έχουν απαλλοτριωθεί.

Η εξασφάλισή τους είναι θεμελιώδους σημασίας, ιδίως σε πυκνοδομημένες περιοχές όπου οι χώροι αυτοί αποτελούν τη μοναδική διέξοδο πρασίνου.

Ομως, στην πορεία το Πράσινο Ταμείο κλήθηκε να σηκώσει το βάρος της υποχρηματοδότησης των δήμων, χάνοντας την αρχική του στόχευση (αφού κάθε έργο που οι δήμοι ζητούσαν να χρηματοδοτηθεί βαφτιζόταν «πράσινο»). Ετσι, στα 8 χρόνια λειτουργίας του αποκτήθηκαν μόλις 46 κοινόχρηστοι χώροι (δηλαδή ακόμη 24 μετά εκείνη την πρώτη μεγάλη «φουρνιά»), με συνολικό προϋπολογισμό 45,39 εκατ. ευρώ.

Χθες το Πράσινο Ταμείο ανακοίνωσε την «επανέναρξη» του προγράμματος απόκτησης ελεύθερων χώρων, καλώντας τους δήμους να υποβάλουν τις προτάσεις τους. «Θα διαθέσουμε 15 εκατ. ευρώ, συν 15 εκατ. ευρώ που έχουμε ως υπόλοιπο από την προηγούμενη χρονιά, για τους δήμους που έχουν ώριμες προτάσεις», λέει ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος. «Το πρόγραμμα αφορά μόνο κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και όχι κοινωφελείς χώρους, δρόμους, πεζοδρόμια και άλλες υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις».

Πάντως, ένα από τα βασικά ζητήματα που εμποδίζουν την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων είναι η συμμετοχή των παρόδιων ιδιοκτητών, αυτών των οποίων οι ιδιοκτησίες «βλέπουν» στον κοινόχρηστο χώρο. Αιτία, η αδυναμία των ιδιοκτητών να αντεπεξέλθουν, καθώς το ποσό της συμμετοχής τους μπορεί ανάλογα με την περιοχή να είναι ιδιαίτερα υψηλό. «Γνωρίζουμε το θέμα και συζητάμε με τους νομικούς μας το ενδεχόμενο να προτείνουμε στο υπουργείο νομοθετική ρύθμιση», καταλήγει ο κ. Σταθόπουλος.

Να σημειωθεί ότι από τους 46 κοινόχρηστους χώρους που έχουν αποκτηθεί από το Ταμείο, οι 23 βρίσκονται στην Αττική.

Το μεγαλύτερο ποσό διατέθηκε στον Δήμο Αθηναίων: 7,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση χώρου στον Ελαιώνα (μια απόφαση που δέχθηκε κριτική λόγω του πλήθους των αναγκών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές) και 3,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση χώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ακολουθούν το Περιστέρι (4,8 εκατ. ευρώ), που απέκτησε χώρο στη συμβολή των οδών Λάρνακος και Αναπαύσεως, το Χαλάνδρι (2,6 εκατ. ευρώ) για την απόκτηση της πλατείας Κιοσέ, η Καλλιθέα (2,2 εκατ. ευρώ) για χώρο στη συμβολή των οδών Δόξης και Λαμπράκη στον λόφο Σικελίας, η Πάτρα (2,1 εκατ. ευρώ) για χώρο στην περιοχή Ρομάντζα και η Νέα Ιωνία Αττικής (1,5 εκατ. ευρώ για χώρο στην περιοχή Ανθρακωρυχεία και 1,4 εκατ. ευρώ για την πλατεία Παπαφλέσσα).

Επιθεωρητές β΄ κατηγορίας

Οι «φτωχοί συγγενείς» των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών θα παραμείνουν, ως φαίνεται, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, η πιο «μάχιμη» υπηρεσία του ΥΠΕΝ. Με ρύθμιση στο φορολογικό σχέδιο νόμου, το οποίο συζητείται στη Βουλή, καταργείται το ελεγκτικό επίδομα που θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο… πριν να προλάβουν οι λιγοστοί υπάλληλοι της υπηρεσίας να το εισπράξουν έστω και μία φορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι με ρύθμιση στο ίδιο νομοθέτημα προβλέπεται η καταβολή αντίστοιχου επιδόματος στους ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος απαρτίζεται από περίπου 70 άτομα και είναι χωρισμένο στα δύο (Βορείου και Νοτίου Ελλάδας), καλύπτοντας τέσσερις νευραλγικούς τομείς: περιβάλλον, δόμηση, ενέργεια και μεταλλεία. Η θέσπιση επιδόματος θα λειτουργούσε ως κίνητρο υπέρ της προσέλκυσης δημοσίων υπαλλήλων στην υπηρεσία, η οποία «έμεινε εκτός» πέρυσι και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

2 Comments

  1. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 30/11, δεν ακούστηκε τίποτα για χρήματα από Πράσινο Ταμείο, όταν ψήφιζαν την αναβολή καταβολής των αποζημιώσεων για να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις.Αν ο δήμος τα έχει εκταμιεύσει επί προηγούμενης διοίκησης Καμίνη, όπως διατυμπάνιζαν σύμβουλοί του που ήθελαν ψήφους από τις γειτονιές μας, σαφώς και υπάρχει παρανομία αν δεν τα χρησιμοποίησαν για την απαλλοτρίωση. Η διοίκηση Μπακογιάννη οφείλει απάντηση, σαν “συνέχεια του κράτους”, ειδικά του “νόμου και της τάξης”.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...