Kυβέρνηση ΝΔ και πολυεθνική Hines ασελγούν πάνω στον αρχαιολογικό χώρο της Ακ Πλάτωνος

IMG_6186Ισοπεδώνουν την Ακαδημία Πλάτωνα προς χάριν του νέου “οράματος” της κερδοσκοπικής ανάπτυξης τους. Η πολυεθνική Hines κατάφερε τελικά να πάρει αυτό που ήθελε με την κυβέρνηση της Ν.Δ και την ηγεσία του υπ. Πολιτισμού μέσω του ΚΑΣ, να εγκρίνει την είσοδο των αυτοκινήτων στο “εμπορικό” της πολυεθνικής στο πρώην οικόπεδο Μουζάκη μέσω της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνα. Ως το Περιστύλιο φθάνουν-σύμφωνα με πληροφορίες-τα σχέδια της εταιρείας για την κυκλοφορία των χιλιάδων οχημάτων που θα έρχονται στο νέο εμπορικό κατάστημα. Η προηγούμενη απόφαση του ΚΑΣ (αποσπάσματα της συζήτησης μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που αναρτούμε), της 28 Μάϊου 2019, ανατράπηκε με πραξικοπηματικό τρόπο. Η απόφαση έλεγε πως οφείλουν να αλλάξουν την κυκλοφοριακή μελέτη και να υπάρχει είσοδος στο εμπορικό μόνο από τον Κηφισσό για “προστασία του αρχαιολογικού χώρου”. Με αυτό το επιχείρημα μόλις άλλαξε η σύνθεση του ΚΑΣ με την κυβέρνηση της Ν.Δ, η πολυεθνική έκανε ένσταση και ομόφωνα(!) το αρχαιολογικό όργανο αποδέχθηκε την εκτροπή των αυτοκινήτων μέσα από την Ακαδημία Πλάτωνα!

Ο κυκλοφοριακός φόρτος που οι ίδιοι ομολογούν κατά την παρουσία τους στο ΚΑΣ, φορτώνεται στην Ακαδημία Πλάτωνα επειδή δεν ήθελαν να αλλάξουν την κυκλοφοριακή μελέτη και τα σχέδια τους. Και τα όργανα της κυβέρνησης της Ν.Δ τα αποδέχθηκαν όλα! Όσα έχουν πει για την ιστορική περιοχή αποδεικνύονται φούμαρα για εύπιστους ψηφοφόρους. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η πολυεθνική με τις πλάτες της κυβέρνησης επιχειρεί και δεύτερη υπέρβαση. Αντί για ένα πολυκατάστημα, το Leroy Merlin, όπως δήλωσε, θέλει πλέον να κατασκεύασει “εμπορικό Πάρκο”, πολλά καταστήματα δηλαδή. Και για αυτό καταθέτει αίτημα για αναθέωρηση της οικοδομικής άδειας! Επιπλέον καταθέτει περιβαντολλογική μελέτη μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Είναι φανερό πως για να διευκολυνθεί η πολυεθνική της Hines η κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα της κάνουν όλα τα χατήρια σε βάρος των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα. Θα καταστραφεί μια ολόκληρη περιοχή γιατί μια πολυεθνική δεν αλλάζει την είσοδο των οχημάτων στο εμπορικό της Πάρκο!

Υπενθυμίζουμε τα όσα κατήγγειλε πριν μερικούς μήνες η Λαική Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων για τα σχέδια της πολυεθνικής:

Το “Μεγάλο Κουτί” για την εγκατάσταση της Leroy Merlin, εγκρίθηκε σαν αρχιτεκτονική μελέτη με την Απόφαση της υπουργού Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφηκε στις 5/7/2019 και δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια. Έχει εμβαδόν 9.200 τμ, ύψος 16,50 μ περίπου και ένα parking στην οροφή ισογείου τμήματος του κτιρίου ενώ τοποθετείται κοντά στην παλιά βιομηχανία Λαναρά, που είναι χαρακτηρισμένη σαν διατηρητέο μνημείο. Δεν έγινε δεκτή από το προηγούμενο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η απαίτηση της εταιρείας για δημιουργία πρόσβασης αυτοκινήτων από την οδό Αντιγόνης, δηλ. μέσα από περιοχή κατοικίας και σε επαφή με το όριο του αρχαιολογικού χώρου. Ποιος εγγυάται ότι, σε περίοδο που δίνεται γη και ύδωρ από την κυβέρνηση της ΝΔ σε κάθε επενδυτή, δεν θα βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί αυτός ο όρος;
Πέρα από την καταστροφική αυτή πιθανότητα για τον αρχαιολογικό χώρο και τη γειτονιά, η εγκατάσταση παρόμοιας χρήσης στον ήδη επιβαρυμένο κόμβο Λένορμαν – Κηφισού – Π. Τσαλδάρη με τα συγκεκριμένα κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις μετακινήσεις χιλιάδων εργαζόμενων και κατοίκων, ενώ η κυκλοφοριακή επιβάρυνση θα έχει σαν άμεση συνέπεια την επιβάρυνση και της ατμόσφαιρας καθώς και την επιδείνωση της υποβάθμισης των συνθηκών κατοικίας και από τις δυο πλευρές της Λένορμαν.
Ας μην ισχυριστούν ότι ήταν βιομηχανικός χώρος και τώρα θα “αναβαθμιστεί” με το εμπόριο. Άλλη πόλη ήταν προπολεμικά που εγκαταστάθηκε ο Μουζάκης, άλλη πόλη είναι το 2019. Αυτή η πόλη δεν αντέχει νέες επεκτάσεις αυτών των χρήσεων πάνω στους κρίσιμους άξονες κυκλοφορίας ούτε οι κάτοικοι αντέχουν νέα φράγματα που τους κλείνουν τη ζωή σαν φυλακές. Από τη Λ. Αθηνών μέχρι τη Δυρραχίου μετράμε ένα συνεχές φράγμα που το “σπάει” η Λένορμαν, με τα γνωστά σε όλους προβλήματα.
Το “Μεγάλο Κουτί” δεν έχει καμιά σχέση με το όποιο πρόγραμμα πολεοδομικής αναβάθμισης της παρακμασμένης βιομηχανικής περιοχής που περικλείει τον αρχαιολογικό χώρο, ακόμη κι έτσι όπως το περιγράφει το μνημονιακό Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής του 2014. Πόσο μάλλον, που σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα κτιστούν και νέα “κουτιά” στην έκταση της Hines για την εγκατάσταση και άλλων υπεραγορών – ήδη ακούγεται για το Lidl, διαμορφώνοντας το στίγμα για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων σε μια περιοχή που αποτελεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες βελτίωσης του οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Αθήνας και της ζωής των κατοίκων.
Οι διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για την Ακαδημία Πλάτωνα
Τι άφησε πίσω του το “όραμα” της δημοτικής διοίκησης Καμίνη και τριών κυβερνήσεων (Παπαδήμου, Σαμαρά – Βενιζέλου, ΣΥΡΙΖΑ); Η παρελθούσα νεοφιλελεύθερη δημοτική διοίκηση από πολιτική επιλογή εγκατέλειψε τις λαϊκές γειτονιές και τις ανάγκες των κατοίκων τους, ενώ ταυτόχρονα ενέργησε ως διαμεσολαβητής ιδιωτικών, κερδοσκοπικών συμφερόντων στο όνομα της “αναβάθμισης” τους. Άνοιξε την Κερκόπορτα, υπογράφοντας το αναγκαίο μνημόνιο της συμφωνίας της το 2012 για να κρυφτεί στη συνέχεια πίσω από τις μακέτες και να μην προωθήσει τη λύση σε κάποιο –έστω– από τα οξυμένα προβλήματα των γειτονιών μας.
Χιλιόμετρα αδιάνοικτων δρόμων, έλλειψη αποχετευτικού δικτύου, παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, φτώχεια και ανεργία στις γειτονιές μας (πρώτη φιγουράρει η 4η δημοτική κοινότητα στους δείκτες), όλα αυτά τα σημαντικά προβλήματα, που θα τα έλυνε το Mall και γι αυτό οι ίδιοι δεν χρειαζόταν να κάνουν οτιδήποτε, είναι η σημερινή σκληρή πραγματικότητα.
Όλες οι ρυθμίσεις που προώθησαν οι κυβερνήσεις από το 2011 μέχρι το 2018 για να επιτραπεί η χρήση του Mall, να δοθούν ευνοϊκοί όροι δόμησης και να ανατραπούν οι αντιρρήσεις υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, με αποκορύφωμα το μνημόνιο συνεργασίας Σταθάκη – πολυεθνικής, χρησιμοποίησαν το επιχείρημα της “τοπικής ανάπτυξης” με 1600 θέσεις εργασίας και της “αναβάθμισης” του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και της γύρω περιοχής με “αντισταθμιστικά” οφέλη.
Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις χωρίς κανένα πλέον «αντιστάθμισμα», έμειναν ως μεγάλη προίκα στο οικόπεδο και το νέο ιδιοκτήτη του. Για θέσεις εργασίας δεν τολμά κανείς να μιλήσει πλέον (ούτε τα φιλοεπενδυτικά μέσα που προβάλλουν τα γενικότερα σχέδια της Hines). Για τον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω υποβαθμισμένη περιοχή δεν ψιθυρίζεται καν κάτι, όχι μόνον από την κυβέρνηση της ΝΔ, που τα δίνει όλα για το “εμβληματικό” επενδυτικό σχέδιο του καζίνο και των ουρανοξυστών στο Ελληνικό, αλλά ούτε από τη νεοεκλεγμένη διοίκηση Μπακογιάννη που οργάνωσε τη φιέστα της ορκωμοσίας στο Πάρκο.

 

 

1 Comment

  1. Πάνω από όλα ο “σεβασμός” στους νόμους. όπως διατυμπανίζει πρωθυπουργός, κυβέρνηση, ΝΔ αλλά και άλλα κόμματα του δημοκρατικού κοινοβουλευτισμού. Οι εκσκαφές, τα θεμέλια και τα μπετά, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο οικόπεδο, έγιναν βάσει άδειας δόμησης που χορήγησε η Υπηρεσία Δόμησης δήμου Αθηναίων. Ακόμη και για τα αρχικά 9.500 τμ, που υπήρχε έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το ΚΑΣ, ήταν απαιτητή η έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων πριν τη χορήγηση άδειας δόμησης. Πως δόθηκε; ποιος φέρει την ευθύνη; ποιος ελέγχει τους ελεγκτές μιας δημόσιας υπηρεσίας;

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...