Άλλα η Προγραμματική Μπακογιάννη-Μενδώνη, άλλα προβλέπει η απόφαση υπ.Πολιτισμού για την Ακαδημία Πλάτωνα

“Άκυρη”(;) θεωρείται η Προγραμματική σύμβαση που πέρασε χωρίς πλήρη ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων η δημοτική αρχή Μπακογιάννη για τη δήθεν ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνα. Η Προγραμματική σύμβαση με την οποία φρόντισε η παράταξη Μπακογιάννη να κοστολογήσει την κοπή 580 δέντρων στο πράσινο ελεύθερο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα στην οικονομική επιτροπή, δεν προβλέπει αυτά που ορίζει το υπουργείο Πολιτισμού!

Συγκεκριμένα με απόφαση του στο τέλος του περασμένου Ιουνίου για την “Έγκριση των μελετών α) του Δήμου Αθηναίων και β) της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος”, τίθενται σειρά από όρους, οι περισσότεροι των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονται στην Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟΑ – Δήμου Αθηναίων – Περιφέρειας Αττικής – “ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε.”.

Οι όροι περιλαμβάνονται σε τρεις (3) Ενότητες:

Α. Ως προς τον αρχαιολογικό χώρο στο σύνολό του

Β. Ως προς τη μελέτη του Δήμου Αθηναίων

Γ. Ως προς τη μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Οι σημαντικότεροι είναι

1. Να πραγματοποιηθεί πλήρης ανασκαφικός έλεγχος και καθαρισμός για την αποκάλυψη και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών καταλοίπων εντός των σκαμμάτων και στους δύο τομείς (Γυμνάσιο και Περιστύλιο).

Στην Προγραμματική Σύμβαση (Π.Σ.) γίνεται αναφορά για αρχαιολογικές ανασκαφές

2. Να αποκαλυφθούν τα όρια του Ιερού Περιβόλου στα ΒΑ της «Οικίας Ακάδημου» και της Ιεράς Οικίας και να επαναποδοθεί το αρχαίο ανάγλυφο με αποχωματώσεις και κατάλληλο χειρισμό της χλωρίδας στο άμεσο περιβάλλον αυτών. Ακολούθως, να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της αποκάλυψης και ανάδειξης της Ιεράς Οικίας, σε ενιαίο σύνολο με την «Οικία Ακάδημου» και ενδεχομένως με τον Περίβολο. (Δεν περιλαμβάνεται επίσης)

3. Να ενοποιηθούν τα επιμέρους τμήματα του αρχαιολογικού χώρου με την κατάργηση (και πεζοδρόμηση) των οδών Κρατύλου και Μοναστηρίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή. (Δεν περιλαμβάνεται με τον ίδιο ρητό τρόπο στην Π.Σ.)

4. Να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου!

Σε ότι αφορά τις εργασίες από την πλευρά του δήμου Αθηναίων, η απόφαση δεν αναφέρεται στην περίφημη επίστρωση με μάρμαρα της μεγάλης, χωμάτινης, στρογγυλής πλατείας, με είσοδο από Τριπόλεως.

Αντίθετα, όπως σημειώνει, ο δήμος έχει την υποχρέωση:

Να κατατεθεί μελέτη φωτισμού ανάδειξης του μνημείου με προδιαγραφές που θα συνταχθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Να εκπονηθεί μελέτη απορροής ομβρίων από το σύνολο του τομέα του Γυμνασίου.

Η Απόφαση δεν περιλαμβάνει μια σημαντική διαδικασία, προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι εργασίες που αφορούν το υφιστάμενο Πράσινο, κυρίως τα δέντρα. Επειδή πρόκειται για χώρο διαμορφωμένου πρασίνου, που ουσιαστικά αποτελεί Άλσος στη σημερινή μορφή του, απαιτείται η έγκριση των όποιων εργασιών βάσει διαχειριστικής μελέτης από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία.

1 Comment

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...