Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη ξεπερνάει τα όρια ευτελισμού στη θεσμική διαχείριση της Ανάπλασης του Αρχαιολογικού Άλσους Ακαδημίας Πλάτωνος

Αναδημοσίευση από το blog της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα

Άρθρο από τη Ματίνα Παπαχριστούδη, μέλος Συντονιστικού της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, μέλος της “Πρωτοβουλίας Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα”.

Έναν χρόνο πριν, στα μέσα του Απριλίου 2021, η δημοτική αρχή Μπακογιάννη πέρασε στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας με τις ψήφους της ακροδεξιάς παράταξης την περίφημη Προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνα με συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες και με πλήρη αδιαφάνεια, ανάμεσα στον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Το “έργο” με το οποίο το αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα από 100 και πλέον στρέμματα ελεύθερου δημόσιου πράσινου χώρου, ένας πραγματικός πνεύμονας ζωής στο κέντρο της Αθήνας, μειώνεται σε 20-30 στρέμματα προς χάριν των αθέατων αφανών χορηγών Μπακογιάννη-Μενδώνη, δεν τέθηκε ποτέ σε δημόσιο διάλογο. Δεν έγιναν ποτέ διαγωνισμοί και μελέτες. Στα μουλωχτά η δημοτική αρχή ενέκρινε στην Οικονομική Επιτροπή, στο τέλος Απριλίου 2021, την κοστολόγηση εργασιών με την οποία εξαφανίζονται από το αρχαιολογικό άλσος 580 μεγάλα δέντρα, υποσχόμενη πως κάποια “θα μεταφερθούν αλλού” και θα φυτευτούν άλλα, δηλαδή χαμηλοί θάμνοι… Τον Ιούνιο του 2021 κι αφού η Προγραμματική είχε εγκριθεί ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο (πως;;), δημοσιεύεται η Απόφαση των δύο αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί και από το δημοτικό συμβούλιο!

Απόφαση που θέτει πολύ συγκεκριμένους όρους προκειμένου να προχωρήσει οποιοδήποτε έργο, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του αρχαιολογικού Άλσους, την ενοποίηση των δυο πράσινων Πάρκων με κατάργηση της οδού Δράκοντος, την αναγκαιότητα κυκλοφοριακών μελετών. Στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού κατατέθηκε μια “μελέτη” με σκαριφήματα και σκίτσα στην οποία στηρίχτηκε η έγκριση και υπογραφή της Προγραμματικής σύμβασης. Κανείς από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη δεν είπε στο δημοτικό συμβούλιο πως στις 9 Απριλίου 2021 το Ίδρυμα Λεβέντη “ενημέρωσε” πως αποδέχεται να είναι “δωρητής” της μελέτης Δοξιάδη. Μελέτη που ο δήμος έστειλε ως “δική του” κι έτσι εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, στις 8 Απριλίου, μια ημέρα πριν!

Αυτή η δήθεν μελέτη αποκαλύφθηκε από τις συλλογικότητες της περιοχής που αντέδρασαν έντονα στο σχέδιο, αφού ο δήμος δεν την έδωσε ούτε καν σε άλλες δημοτικές παρατάξεις. Στις αρχές Αυγούστου 100 και πλέον κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνα ζητάνε με την υπογραφή τους να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη παραβιάζει τον Κανονισμό και δεν έφερε το θέμα προς συζήτηση, αποδεικνύοντας και με αυτή την πράξη της πως ουδόλως ενδιαφέρεται για τους κατοίκους της περιοχής και τις απόψεις τους.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, αποκαλύπτεται η θεσμική παρωδία της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη. Τα σκαριφήματα και τα σκίτσα θα γίνουν “ανάθεση μελέτης στο γραφείο Δοξιάδη” τον Απρίλιο του 2022 από το Ίδρυμα Λεβέντη στο πλαίσιο του σχεδίου “Υιοθέτησε την πόλη σου”!

Στο Ίδρυμα, μέγα χορηγό του δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Πολιτισμού, η δημοτική αρχή Μπακογιάννη ανέθεσε την “υιοθεσία” ενός αρχαιολογικού χώρου παγκόσμιας εμβέλειας και σημασίας, παραβιάζοντας κατάφωρα κάθε γραμμή και αρχή του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002 για την προστασία και τις διαδικασίες έργων σε αναγνωρισμένους αρχαιολογικούς χώρους! Το ανέθεσε στο πλαίσιο του προγράμματος- πλυντήριο των επιχειρηματιών , λες και ο Αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα, χώρος σύμβολο για την πόλη της Αθήνας, είναι ένα απλό “Πάρκο τσέπης” για τους χορηγούς της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η θεσμική εκτροπή αποκαλύπτεται σε κάθε βήμα των θεσμικά κατοχυρωμένων διαδικασιών. Το Ίδρυμα Λεβέντη, που αποδέχθηκε την “υιοθεσία” της Ακαδημίας Πλάτωνα στα κρυφά τον Απρίλιο του 2021, ενημέρωσε επίσημα πλέον στις 9 Απριλίου 2022 ότι “αποδέχεται να είναι δωρητής του έργου Ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνα” και στο πλαίσιο αυτό “ανέθεσε στο μελετητικό γραφείο «DOXIADIS PLUS-ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΠΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» και σε συνεργάτες του την δημιουργία Μελέτης Ήπιων Επεμβάσεων στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος”. Στο κόλπο θεσμικής συμπαιγνίας μετέχει και η Περιφέρεια Αττικής, η οποία στις 9 Μαρτίου 2022, δηλαδή ένα μήνα πριν την επιστολή Ιδρύματος Λεβέντη για την ανάθεση μελέτης, στις 9 Μαρτίου, γνωμοδότησε θετικά για αυτήν!

Αν δεν ήταν τόσο σοβαρά εξόφθαλμη η γελοιοποίηση των θεσμικών διαδικασιών του δικού τους κράτους από την δημοτική διοίκηση Μπακογιάννη θα γελούσαμε με τις νομιμοφανείς ακροβασίες της.

Η παρωδία διοίκησης από τον κ. Μπακογιάννη στο δήμο Αθήνας όμως έχει και τα όρια της. Θεωρεί πως με δωροθεσίες και υιοθεσίες ιδιωτικών χορηγών και Ιδρυμάτων μπορεί να καταργήσει κάθε έννοια έννομου δημόσιου συμφέροντος και να ξεπεράσει όρους προστασίας που θέτουν αρχαιολογικοί νόμοι και θεσμικές διαδικασίες. Ο δήμαρχος που θα κάνει πικ νικ στο Αρχαιολογικό Πάρκο, την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, δεν τηρεί τις διαδικασίες των νόμων για την εκπόνηση μελέτης για έναν ιστορικό χώρο παγκόσμιας εμβέλειας.

Το ερώτημα είναι: Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η υπουργός Λίνα Μενδώνη γνώριζε τον Ιούνιο του 2021 τις θεσμικές αυτές εκτροπές; Συμφώνησε η υπουργός να δοθεί για “υιοθεσία” στο Ίδρυμα Λεβέντη ο χώρος του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα; Γνώριζε πως δεν υπάρχει ανάθεση μελέτης από το δήμο Αθήνας στο γραφείο Δοξιάδη; Κι αν τα γνώριζε όλα αυτά, αποδέχθηκε την ωμή παραβίαση προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και των όρων του νόμου 3028/2002 “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”;

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...