ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » πρόσφυγες » Το τραγικό χρονικό ενός καθόλου τυχαίου θανάτου μετανάστη

Το τραγικό χρονικό ενός καθόλου τυχαίου θανάτου μετανάστη

Γράφει ο Θανάσης Βρεττός, αυτόπτης μάρτυρας, μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα- Σεπολίων

Από τη μία τα ξημερώματα αλληλέγγυος κόσμος είχε συγκεντρωθεί στην πύλη της προσφυγικής δομής του Ελαιώνα προκειμένου να αποτρέψει την επικείμενη εκκένωση, που φημολογείτο για ακόμα μία φορά ότι θα γίνει ξημερώματα Τρίτης με δυνάμεις των ΜΑΤ να εξαναγκάζουν τους πρόσφυγες να μπουν στο πούλμαν, όπως κατά την πρόσφατη εμπειρία της 22ας Αυγούστου. Θα επρόκειτο για ακόμα έναν αναγκαστικό διωγμό 47 ανθρώπων από τη δομή, που όσοι συγκεντρωθήκαμε στο σημείο γνωρίζαμε ακριβώς πώς επρόκειτο να διενεργηθεί: Όπως ακριβώς δηλαδή και το ξημέρωμα της 22ας Αυγούστου, όταν άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας εισέβαλαν μαινόμενοι με πρακτική στρατού κατοχής μέσα σε ένα camp με ευάλωτους ανθρώπους, έγκυες γυναίκες και παιδιά, πετώντας δακρυγόνα και κρότου λάμψης κατά προσφύγων και προσφυγισσών που εναντιώνονται στην εκκένωση και που βρίσκονταν στις πύλες με τα παιδιά τους καθώς και κατά αλληλέγγυου κόσμου που βρισκόταν στο σημείο για να εκφράσει την υποστήριξή του στους αγωνιζόμενους κατοίκους του camp.

Πράγματι, η εικόνα κατά τη μία η ώρα ήταν αυτή που περιμέναμε. Τρία περιπολικά πλησίον της δομής, διάσπαρτα αυτοκίνητα της ασφάλειας να επιτηρούν το δρόμο και μία κλούβα με άνδρες των ΜΑΤ να περιμένει εντολή στην Ιερά Οδό, την έξοδο του μετρό. Κατά τις δύο και μισή ένα πούλμαν πλησιάζει και παρκάρει κοντά στη δομή. Κατά τις τέσσερις, και ενώ περιμέναμε να δούμε τι θα συμβεί βλέπουμε να πλησιάζει ένα ασθενοφόρο και να ζητάει να ανοίξει η πύλη της δομής για να μπει. Ο κόσμος άρχισε να αναρωτιέται τι έχει συμβεί και να ρωτάει τους υπάλληλους security, που επιτηρούν την πύλη αν έπαθε κάποιος κάτι. Η απάντηση είναι ότι ένας πρόσφυγας έπασχε από κοιλόπονο. Λίγη ώρα αργότερα ένας κάτοικος της δομής μάς ενημερώνει ότι ένας άνθρωπος μέσα στη δομή πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Μετά από ώρα μαθαίνουμε πώς επρόκειτο για Πακιστανό μετανάστη, ονόματι Wares Ali, 40 χρονών, πατέρα τριών παιδιών.

Σε κοινέςΚατηγορίες

Ελαιώνας: Κυβέρνηση και Μπακογιάννης δολοφονούν

Νεκρός μετανάστης του Ελαιώνα από ανακοπή

Λίγο μετά το ασθενοφόρο καταφθάνει στο σημείο συνοδευόμενη από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας η διοικήτρια του camp, το πρόσωπο που εκτελεί κατά γράμμα κόντρα στην βούληση των κατοίκων της δομής τα σχέδια Μπακογιάννη-Μηταράκη. Οι πληροφορίες που μας έρχονταν από τους κατοίκους της δομής από αυτό το σημείο και πέρα ήταν καταιγιστικές. Ο άνδρας που έχασε τη ζωή του μέσα στο camp άρχισε ήδη από τις 2 τα ξημερώματα να νιώθει δυσφορία και ζήτησε από τους υπαλλήλους security που βρίσκονταν στην πόρτα να καλέσουν γιατρό. Μέχρι τις 3 π.μ. δεν είχε γίνει καμία ενέργεια και τότε ο άνθρωπος άρχισε να νιώθει πόνους στο στήθος. Καλείται ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο φθάνει κατά τις τέσσερις, τέσσερις παρά. Ο άνδρας είναι νεκρός.

Όταν η δομή λειτουργούσε κανονικά υπήρχε σταθερή παρουσία γιατρών και νοσηλευτών/τριών στο χώρο. Τώρα απομένουν μόλις δύο παθολόγοι και δύο νοσηλευτές, για πάνω από 600 άτομα

Το πρωί της ίδιας μέρας μαθαίνουμε ότι όταν η δομή λειτουργούσε κανονικά υπήρχε σταθερή παρουσία υγειονομικού προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών/τριών στο χώρο. Ύστερα από την παύση του προσωπικού και την διακοπή των παροχών στη δομή, προκειμένου οι κάτοικοι να εκβιαστούν και να οδηγηθούν σε οικειοθελή αποχώρηση από τη δομή, απομένουν στο camp μόλις δύο παθολόγοι και δύο νοσηλευτές. Ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι διαμένουν ακόμα στη δομή περισσότερα από εξακόσια άτομα. Το βράδυ της 31ης Αυγούστου δεν υπήρχε κανένας υγειονομικός να παράσχει στον Wares Ali την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα όταν άρχισε να διαμαρτύρεται για πόνους και δυσφορία ενώ κάλλιστα θα υπήρχε ο χρόνος, αφού μεσολάβησαν 2 ώρες από εκείνη τη στιγμή μέχρι τον θάνατό του.

Η παύση των υγειονομικών, ψυχοκοινωνικών και νομικών υπηρεσιών και η ελλιπής παροχή φαγητού και νερού ήδη από τον Ιούνιο μεθοδεύτηκε από τη δημαρχία Μπακογιάννη, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και εκτελέστηκε εξόχως από την Διοικήτρια της δομής του Ελαιώνα, ως ο ενδεδειγμένος τρόπος ώστε ευάλωτοι άνθρωποι για τους οποίους αυτές είναι υπηρεσίες ζωτικής σημασίας να οδηγηθούν σε στραγγαλισμό, να εκβιαστούν και άρα να εγκαταλείψουν ακουσίως τη δομή. Φυσικά, η τρομοκρατία δεν σταματάει εκεί αφού δεν λείπουν και περιστατικά όπως η σύλληψη προσφύγων στην πύλη επειδή διαμαρτύρονται ή η απαγωγή ενός πρόσφυγα από άνδρες της ομάδας ΟΠΚΕ την ώρα που έκανε τα ψώνια του στην υπαίθρια αγορά του Ελαιώνα και η μετέπειτα εξαφάνιση του για ώρες, καθώς του είχε απαγορευτεί οποιαδήποτε επικοινωνία ακόμα και με δικηγόρο. Εν ολίγοις, ο Wares Ali έπεσε νεκρός λόγω των μεθοδεύσεων της δημοτικής Αρχής Μπακογιάννη, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της διοικήτριας της δομής που εξόχως εφάρμοζε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Την ίδια στιγμή κυκλοφορεί ως είδηση από αστικά έντυπα ότι οι περισσότεροι διαμένοντες στη δομή επιθυμούν τη μετακίνηση τους αποκρύπτοντας ότι οι περισσότεροι κάτοικοι εναντιώνονται καθώς αυτή θα σήμαινε μετοίκηση τους σε κλειστή δομή, μακριά από τον αστικό ιστό, την ίδια στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται στην πόλη, ενώ τα παιδιά τους παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία της γειτονιάς.

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ένας κάτοικος της δομής «η ζωή προσφύγων/ισσών, αιτούντων/αιτουσών άσυλο, μεταναστών, μεταναστριών είναι ένας πονοκέφαλος. Να βρεις φαΐ, νερό και λεφτά για την οικογένειά σου κάθε μέρα από την αρχή. Δεν υπάρχει χώρος στο κεφάλι για άλλη σκέψη». Σ’ αυτή τη συνεχή ανασφάλεια η δημοτική αρχή Μπακογιάννη προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια κατασκευής του parking του γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, πρόσθεσε την καθημερινή απειλή εκκένωσης με όρους απαγωγής από δυνάμεις των ΜΑΤ σαν δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων της δομής. Τα βράδια πρόσφυγες και μετανάστες στον Ελαιώνα κοιμούνται με το άγχος ότι θα ξυπνήσουν υπό τον ήχο χειροβομβίδων κρότου λάμψης και θα απαχθούν προς μετοίκηση σε μία κλειστή δομή παρά τη θέληση τους. Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί στη πύλη συνεχώς και αγωνίζονται και τραγουδούν «Elaionas no close» με τον αλληλέγγυο κόσμο να απαντά «Solidarite avec les immigres».

Ντόπιοι και μετανάστριες ζούμε και δουλεύουμε μαζί και μαζί θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους μας και τα περιβάλλοντα μέσα στα οποία ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.

Η μόνη μετοίκηση, που θα ήταν αποδεκτή από τους κατοίκους της δομής, θα ήταν αυτή σε διαμερίσματα. Οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση όπως για παράδειγμα η μεταφορά τους σε κλειστές δομές εκτός αστικού ιστού συνιστά χειροτέρευση της ζωής τους και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Επομένως, να παύσουν άμεσα τα σχέδια εκκένωσης του Ελαιώνα και οι διάφορες μεθοδεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση γιατί αποδεικνύεται πλέον ότι κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Ή αξιοπρεπέστερη διαβίωση ή ανοιχτός και λειτουργικός Ελαιώνας. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Απόψε η δομή του Ελαιώνα είχε έναν νεκρό με ονοματεπώνυμο, Wares Ali και αυτός ο θάνατος έχει υπευθύνους.


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: