ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ἀρχή » Αρχαιολογία » Το βραβείο για το Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνα ανακοίνωσε παράτυπα ο αρχιτέκτονας, η Ανάπλαση ΑΕ και το υπουργείο σιωπούν…

Το βραβείο για το Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνα ανακοίνωσε παράτυπα ο αρχιτέκτονας, η Ανάπλαση ΑΕ και το υπουργείο σιωπούν…

Αναδημοσιεύουμε από τα “Νέα” και θα επανέλθουμε αναλυτικά για την ανακοίνωση -μέσω του face book- του βραβείου στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Ανάπλασης ΑΕ για το Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνα. Οι μακέτες που φτιάχτηκαν επάνω στα σχέδια χάρτη του 1968, όταν εντός Πάρκου υπήρχαν ακόμη σπίτια και δρόμοι που δεν διανοίχτηκαν ποτέ, δείχνουν ένα κτίσμα σαν το Μουσείο της Κοπεγχάγης. Κανείς δεν καταλαίνει πόσο χώρο καταλαμβάνει και που ακριβώς γίνεται. Αυτά έχουν οπι μακέτες που στηρίζονται σε fake χάρτες. Η Ανάπλαση ΑΕ όπως όφειλε ΔΕΝ ανακοίνωσε τον νικητή. Το άφησε στον ιδιώτη αρχιτέκτονα, νέα μέθοδος κι αυτή στην πολιτική τους, παραβιάζουν τους όρους που ισχύουν για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Διαβάζουμε το ρεπορτάζ από τα “Νέα” για να πάρουμε την πρώτη ιδέα…Και βάζουμε ορισμένες από τις μακέτες όπως τις δημοσίευσε το ίδιο το γραφείο στα fb του.

Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του αρχιτεκτονικού διδύμου (Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ – Αλέξανδρος Τομπάζης) που θα αναλάβει το έργο της αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου – τα σχέδια του οποίου ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστούν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου -, ένα άλλο πολυαναμενόμενο μουσείο, εκείνο που έχει χωροθετηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος, κάνει ένα βήμα προς την υλοποίησή του, καθώς ανακοινώθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη που πήρε το πρώτο βραβείο ύστερα από πανελλήνιο ανοιχτό διαγωνισμό.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών θα υλοποιηθεί βάσει των σχεδίων που υπέβαλε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Τσολάκη. Πρόκειται για ένα υπόσκαφο κατά κύριο λόγο κτίριο, όπως εξηγεί ο αρχιτέκτων στο «Νσυν», με εμβαδόν 13.660 τ.μ., εκ των οποίων 5.400 τ.μ. θα είναι εκθεσιακοί χώροι και 3.500 τ.μ. αποθήκες., ενώ 650 τ.μ. θα είναι αφιερωμένα σε εκπαιδευτικές δράσεις και 780 σε εργαστήρια. «Σχεδιάσαμε ένα κτίριο που να βρίσκεται σε διάδραση με το φυσικό περιβάλλον και η κάτοψή του, που έχει τη μορφή μιας σπείρας, να συνδέει τον επισκέπτη με την εξέλιξη της πόλης. Στόχος μας είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός αρχαιολογικού μουσείου αφήνοντας το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα», επισημαίνει ο Γ. Τσολάκης. 

Τα εκθέματα

Το νέο μουσείο πρόκειται να ανεγερθεί σε έκταση που παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού από την Ακαδημία Αθηνών και θα στεγάσει ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και τις ανασκαφές του μετρό. Η δημιουργία του μουσείου, στις προθήκες του οποίου θα βρουν θέση αντικείμενα από τους προϊστορικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους, είναι ένα πάγιο αίτημα κυρίως της αρχαιολογικής κοινότητας, καθώς εκτιμάται ότι οι ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών έχουν φέρει στο φως περισσότερες από 140.000 αρχαιότητες – ορισμένες εκ των οποίων εξαιρετικά σημαντικές -, που ωστόσο παραμένουν αθέατες στις ασφυκτικά γεμάτες αποθήκες των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων και προκηρύχθηκε τον Αύγουστο, ενώ το αποτέλεσμα έγινε γνωστό μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αρχιτεκτονικού γραφείου Tsolakis Architects, το οποίο έχει αναλάβει και τη μετατροπή του Silo στον Πειραιά σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

«Η αρχιτεκτονική προσέγγιση δίνει έμφαση στην τοπογραφία, την πολεοδομία και τη δημόσια αρχαιολογία, αφού ενσωματώνει δημιουργικά τόσο τους άξονες του τοπίου όσο και τη δομή της πόλης, ενώ αγκαλιάζει αφενός τα αρχαιολογικά ευρήματα και ταυτόχρονα συνδιαλέγεται με τη σχέση ανοικτού και κλειστού, δημόσιου και ιδιωτικού», επισημαίνεται στο σκεπτικό της πρότασης, που υπογράφουν επίσης οι Ελένη Λάγκαρη, Μιγκέλ Μουνιόθ, Κωνσταντίνος Κοσμάς, Μιχάλης Φουντουκλής και Γιάννα Παπαπαύλου.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα μεταφέρονται οι υφιστάμενες αθλητικές δραστηριότητες (γήπεδα καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου) με αναβαθμισμένες υποδομές (κερκίδες, κρήνες, καθιστικά, φωτιστικά στοιχεία), ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση υπόγειου χώρου στάθμευσης εμβαδού 2.500 τ.μ.

Το δεύτερο βραβείο πήρε η ομάδα των Μ. Γρηγοριάδου, Δ. Πολυχρονόπουλου και Α. Ρόδη και το τρίτο η ομάδα που αποτελείται από τους Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο, Κλίμη Ασλανίδη, Χρήστο Βουτσά, Κωνσταντίνο Ξανθόπουλο και Μικελίνα Καρύδη.


Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: