Στοπ στα σχέδια τσιμεντοποίησης του Άλσους από κατοίκους στην Ακαδημία Πλάτωνα

Ηχηρό μήνυμα στην παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη που μπήκε με μπουλντόζα στο Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα με πρόσχημα ότι θα κάνει έργα, όπως η παιδική χαρά, παγκάκια, κ.λ.π. Αυτό που δεν είπε είναι πως η χάραξη των νέων μονοπατιών περιλαμβάνεται στο σχέδιο Μενδώνη-Μπακογιάννη για την δήθεν ανάπλαση του Άλσους και στη β΄φάση θα κοπούν-σύμφωνα με τις δηλώσεις των ιδίων των υπηρεσιών του δήμου Αθήνας- 314 δέντρα. Θυμίζουμε πως η δημοτική αρχή Μπακογιάννη ψήφισε το 2021 στην Οικονομική επιτροπή την κοστολόγηση κοπής συνολικά 580 δέντρων. Προφανώς αυτά τα δυο χρόνια λόγω των αντιδράσεων, μειώθηκε ο αριθμός κοπής δέντρων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ίδιες οι υπηρεσίες του δήμου δηλώνουν πως μόνο 24 δέντρα θα μεταφυτευτούν! Στις 7 Μάη στο Αλσος πραγματοποιήθηκε η Γιορτή προστασίας του πράσινου ελεύθερου Πάρκου που διοργάνωσαν μαζί η Πρωτοβουλία Αγώνα, η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακ. Πλάτωνα- Σεπολίων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών “Ο Αριστοτέλης”! Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά της φωτογράφου © Πηνελόπη Θωμαΐδη / Hans Lucas. 

Διαβάζουμε:

Tην Κυριακή 7 Μάη το αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα γέμισε με κόσμο από τη γειτονιά, αλλά και από τις γύρω περιοχές της Αθήνας, κόσμο έτοιμο να υπερασπιστεί αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου/κάτοικο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δήμου Αθηναίων 264 υγιή δέντρα και 50 “ξερά”, 314 συνολικά, θα απομακρυνθούν από το αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα ΑΜΕΣΑ. 72 ακόμη θα κοπούν στη 2η φάση, ανεβάζοντας τον αριθμό των δέντρων που θα χάσει η Αθήνα σε 386 και αυτά μόνο για την ανάπλαση που αφορά την ενοποίηση των σκαμμάτων. Περισσότερα ακόμη δέντρα θα θυσιαστούν για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Αθήνας, που έχει χωροθετηθεί εντός του πάρκου, αντί της θάλασσας τσιμέντου και αδόμητων χώρων στα δυτικά του αρχαιολογικού χώρου.

Την Κυριακή ο αγώνας ενάντια στο σχεδιασμό της εκτεταμένης αυτής αποψίλωσης έγινε γιορτή. Μουσικά σχήματα, παιδαγωγικά εργαστήρια με θέμα τη φύση, περιηγήσεις στο πάρκο με υπόδειξη των σημείων προς παρέμβαση, συνολική ενημέρωση για την επικείμενη ανάπλαση και μια πορεία – πομπή με μουσική και τους έρωτες των Εξαρχείων, ένα ακόμα σύμβολο του αγώνα για τους δημόσιους χώρους, έγινε μέσα από το απειλούμενο άλσος.

Το άλσος της Ακ. Πλάτωνα έχει χαρακτήρα υπερτοπικό. Είναι γοητευτικό χάρη στο φυσικό του ανάγλυφο και ζωντανό λόγω της εκτεταμένης δημόσιας χρήσης του. Είναι φορέας ιστορίας και πολιτισμού, σημαντικότατος όμως και ως χώρος πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Στην προγραμματιζόμενη ανάπλαση το έργο χωρίζεται σε 2 μέρη:

α. Για τη διάνοιξη των μονοπατιών και την ενοποίηση των σκαμμάτων -και μόνο στην πρώτη φάση- θα απομακρυνθούν άμεσα 314 ώριμα δένδρα από το πιο πυκνό τμήμα του αρχαιολογικού άλσους. Θα ακολουθήσουν κι άλλα μαζί με εκτεταμένες αποχωματώσεις. Στην τελική φάση αυτού του τμήματος του έργου θα πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών σκαμμάτων, αποδίδοντας έναν χώρο αποκομμένο από τη δημόσια χρήση, μη προσβάσιμο και πλήρως αποψιλωμένο. 

β. Το νέο μουσείο χωροθετείται εντός του αρχαιολογικού άλσους αποστερώντας πολύτιμο δημόσιο χώρο, δέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις. Αποστερεί επίσης την οποιαδήποτε πιθανότητα το άλσος να επεκταθεί στα δυτικά προς το ΒΙΟΠΑ, αυτόν το μη τόπο με τις αλάνες, τις αποθήκες, τις παράνομες χωματερές και τα σκραπατζίδικα, όλα εν δυνάμει φιλέτα real estate εν όψει της σχεδιαζόμενης ανάπλασης. Καμία δημόσια διαβούλευση δεν έχει γίνει από το δήμο, παρά τις επιτακτικές εκκλήσεις των κατοίκων.

Στις 4 Μάη συνεργείο εργοληπτικής εταιρείας με εκσκαφέα επιχείρησε να ξεκινήσει τις εργασίες, όμως αναγκάστηκε να διακόψει μετά από επίμονες αντιδράσεις των κατοίκων. Οι εργαζόμενοι παραδέχτηκαν το αναπόφευκτο της κοπής στον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον εργολάβο του έργου, εντολέας είναι το Ίδρυμα Ωνάση και υπήρξε από μεριάς του καθολική άρνηση στην προσκόμιση οποιασδήποτε άδειας εργασιών. Το ΑΤ Κολωνού -κατά την προσφιλή του τακτική- αρνήθηκε να ελέγξει τη νομιμότητα των εργασιών και κανένας σχετικός έλεγχος δεν έγινε για την παραμονή των μηχανημάτων εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Στα σχέδια τους απαντάμε συλλογικά, με καλέσματα προς όλους και όλες όσους και όσες δεν βασίζονται σε μηχανάκια καθαρισμού αέρα για να αναπνεύσουν. Διεκδικούμε μια ήπια ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων όπου η βλάστηση θα συνυπάρχει και θα εμπλουτίζει τα ευρήματα. Διεκδικούμε την επαναχωροθέτηση του μουσείου δίπλα στο πάρκο και όχι μέσα σε αυτό. Η ανέγερση του μουσείου στην γειτονιά μας να γίνει με γνώμονα και την ευημερία των κατοίκων και όχι μόνο για την εξυπηρέτηση του τουριστικού κεφαλαίου και του real estate. Η Αθήνα με 0.96 m2/κάτοικο δεν έχει την δυνατότητα να χάνει ελεύθερους χώρους και ώριμα δένδρα. Απαιτούμε απαλλοτριώσεις στην πρώην βιομηχανική περιοχή, νέες φυτεύσεις και επέκταση του πάρκου προς τα δυτικά.

Το κίνημα διεκδίκησης των δημόσιων χώρων στην Αθήνα είναι ένα εννιαίο μέτωπο αγώνα για το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο και το περιβάλλον. Από το λόφο Στρέφη και την πλατεία Εξαρχείων, στο πάρκο Δρακοπούλου και το λόφο του Φιλοπάππου, το πάρκο Τρίτση και το Κύπρου & Πατησίων, μέχρι το αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα και το ρέμα της Ραφήνας, είναι οι ίδιες πολιτικές που εφαρμόζονται λεηλατώντας τη φύση και τις ελευθερίες μας.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν: Η Ανοιχτή Ορχήστρα, ακροβάτες και ακροβάτισσες, η ομάδα Unima (Union International de la Marionnette), οι εκπαιδευτικές ομάδες Σκασιαρχείο, Η Παρέα του Δάσους και το Σπορείο, οι μουσικές ομάδες Τέττιγες, το Πολυφωνικό Καφενείο, τα Κρουστά της Τάκη και η Περπερούνα, οι Οιστρογόνες, η Ανοιχτή Φεμινιστική Συνέλευση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...