Με αφορμή την επιγραφή “Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω”  στο αρχαιολογικό Άλσος που θέλουν να λεηλατήσουν Μπακογιάννης-Μενδώνη…

Με αφορμή την επιγραφή “Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω”που ανάρτησαν στην είσοδο του αρχαιολογικού άλσους της Ακ.Πλατωνα ο σύλλογος Η Ακαδήμεια σε εκδήλωση της στις 13-14 Μαη

Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μοι την θύρα“, λοιπόν. Η φράση αυτή ανήκει στον Πλάτωνα, ο οποίος προφανώς δεν εννοούσε ότι . . . «απαγορεύει την είσοδο σ΄ όποιον δεν ξέρει γεωμετρία», αλλά ότι απαιτεί απ΄ τους συνομιλητές του… να έχουν  αναλυτικό και επαγωγικό τρόπο σκέψης,  αυστηρότητα στην κρίση του και στην διατύπωση συμπερασμάτων, απόλυτη ακρίβεια και σιγουριά στην επιλογή της αλήθειας απ΄ το ψέμα, του σωστού απ΄ το λάθος.

Ποιος είναι στ’ αλήθεια αγεωμέτρητος; Και πού δεν μπορεί να εισχωρήσει; Αγεωμέτρητος κατά τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους είναι αυτός που δεν κατέχει επαρκώς τις έννοιες της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Ακρίβειας. 

Μερικές σκέψεις για τη σημερινή πραγματικότητα και την επιγραφή που πρέπει να κοσμεί την είσοδο του αρχαιολογικού άλσους. 

Αυτοί που σήμερα δεν έχουν θέση  και δεν πρέπει  να εισχωρήσουν στο χώρο της Ακ.Πλατωνα  είναι ο αλάζονας- ψεύτης Μπακογιαννης που σαν πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Δήμου έχει υπογράψει για την κοπή και εκρίζωση εκατοντάδων δέντρων και το όραμα του για το χώρο της Ακ.Πλατωνα μας  το περιέγραψε στις 8 Ιουνίου 2022, όταν υπέγραφε τη προγραμματική συμφωνία για την Ακαδημία Πλάτωνος, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και της Ακαδημίας Αθηνών, ο δήμαρχος Αθηναίων αποκάλυψε με σαφήνεια σε ποιούς απευθύνεται η «ανάδειξη»: «Ο μέσος όρος παραμονής ενός τουρίστα στην Αθήνα, δεν ξεπερνά τις δύο με δυόμισι ημέρες. Στοίχημα για εμάς αποτελεί η επιμήκυνση αυτού του χρονικού διαστήματος, ώστε να φτάσει στα τρία ή και τέσσερα 24ωρα. Για να το πετύχουμε όμως, θα πρέπει να δώσουμε νέους προορισμούς μέσα στον ιστό της πόλης. Ένας από αυτούς είναι η Ακαδημία Πλάτωνος. Εκεί αρχίζουν οι εκσκαφές, με τις μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά σε μερικές εβδομάδες». 

Η υπουργός Πολιτισμού Μενδώνη  και ο Δήμαρχος Αθηναίων  Μπακογιάννης έχουν από καιρό δρομολογήσει το project «ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος», υποτίθεται για να την αναμορφώσουν ως έναν ενιαίο αρχαιολογικό χώρο και να κατασκευάσουν  σε επόμενη φάση το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών κάνοντας οικόπεδο 30 στρέμματα αρχαιολογικού χώρου, παγκόσμιου Μνημείου, καταργώντας παράλληλα δύο γήπεδα και ζωτικό χώρο πρασίνου και ελεύθερης χρήσης, αντί για το γειτονικό πρώην οικόπεδο της Reds, τις αποθήκες της αρχαιολογίας αλλά και τα τεράστια γειτονικά οικόπεδα.

Δ.Κ.

Στην πραγματικότητα, από τον σχεδιασμό που μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστός, όχι μόνο δεν προκύπτει ενιαίος αρχαιολογικός χώρος, αλλά επιπλέον απειλείται ο πιο σημαντικός χώρος αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου για το δυτικό κομμάτι του Δήμου Αθηναίων.

Το project «ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος», με τα επί μέρους έργα, τις αδιαφανείς διαδικασίες και τις μεθοδεύσεις, με ποια δικαιοδοσία και μέσα από ποια διαδικασία εμπλέχθηκε, άραγε, στην υπόθεση αυτή και το αδηφάγο Ίδρυμα Ωνάση;  Δεν του φτάνει η ανάμιξή του στις «αναπλάσεις» και τις τσιμεντοστρώσεις στην Ακρόπολη; Θέλει τώρα να «βάλει πόδι» και στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα;  

Όλα αυτά δεν αφορούν εμάς σαν  κατοίκους και την απόδοση ενός αναβαθμισμένου χώρου πρασίνου και πολιτισμού, αλλά είναι το νέο όραμα κυβέρνησης-δημάρχου- επιχειρηματιών  για νέους χώρους που το κεφάλαιο θα λεηλατήσει βγάζοντας υπεραξίες μέσα από το realestate φτιάχνοντας νέα  διασκεδαστήρια και   την ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση, διώχνοντας τους κατοίκους, τις νέες/ους, τους μετανασ(ρι)ες, με την αύξηση των ενοικίων.

  Η δική μας σύγχρονη επιγραφή που σέβεται το χώρο της Ακ.Πλάτωνα που θα κοσμεί την είσοδο του αρχαιολογικού άλσους και με τους αγώνες μας θα κάνουμε πράξη είναι 

Απαγορεύεται η είσοδος στις μπουλντόζες Μπακογιάννη-Μενδώνη.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...