Τάφος του Πλάτωνα: «Πολύτιμη ανακάλυψη – Mένει να συνεκτιμηθεί», λέει ο προεδρος των Αρχαιολόγων

Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου. Για την Ακαδημία Πλάτωνα είναι διπλά σημαντική. Ο χώρος δεν μπορεί να γίνει οικόπεδο για το Μουσείο, το Αλσος δεν μπορεί να καταστραφεί επειδή έτσι στοχεύουν φίλοι και χορηγοί της κυβέρνησης της ΝΔ. Το πρόγραμμα Μπακογιάννη-Μενδώνη πρέπει να καταργηθεί. Ο χώρος του Άλσους οφείλει να αναδειχθεί σε άλλες αρχές. Ως χώρος ελεύθερος, δημόσιος, πράσινος…

Aναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του cnn.gr. Γράφει η Διαλεκτή Αγγελή 

«Είναι ένα μικρό θαύμα» σχολιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Κώστας Πασχαλίδης για την ανακάλυψη Ιταλών ερευνητών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν το ακριβές σημείο όπου έχει ταφεί ο Πλάτωνας.

Η σπουδαία ανακάλυψη βασίστηκε σε αρχαίους παπύρους, τους οποίους οι ερευνητές κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν με τη χρήση ενός βιονικού ματιού.

«Το σημαντικότερο είναι ότι με τη χρήση νέων τεχνολογιών διαβάζονται οι απανθρακωμένοι πάπυροι από τη Βίλα των Παπύρων στο Ερκολάνο. Πρόκειται για μία αρχαία βιβλιοθήκη με απανθρακωμένους – και όχι αποτεφρωμένους – παπύρους τεράστιας σημασίας και ανυπολόγιστου γνωστικού πλούτου» επισημαίνει στο CNN Greece o Κώστας Πασχαλίδης.

«Έχει γίνει και στο παρελθόν απόπειρα ανάγνωσης των παπύρων και δυστυχώς θα αργήσει πολλά χρόνια ακόμη η ανάγνωση όλων των γραπτών της βιβλιοθήκης και μάλλον όχι στον χρόνο που ζούμε. Η φερόμενη ανάγνωση αρχαίου κειμένου που αναφέρεται στον τόπο ταφής του Πλάτωνα είναι πολύτιμη κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο έγινε. Διότι σαν πληροφορία, αν ρωτούσατε οποιονδήποτε κλασικό αρχαιολόγο, θα σας έλεγε ότι είναι πολύ πιθανό ο Πλάτωνας να ενταφιάστηκε όντως στην Ακαδημία όπου έζησε και δίδαξε», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος τονίζει πως «η εγκυρότητα των πληροφοριών είναι αντικείμενο συνεκτίμησης άλλων πηγών αλλά και της αρχαίας τοπογραφίας». Σε κάθε περίπτωση, λέει ότι η ανάγνωση κειμένου από τα έγγραφα της Βίλας των Παπύρων είναι «ένα μικρό θαύμα» πρωτίστως για τους φιλολόγους και δευτερευόντως για τους αρχαιολόγους.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τον εντοπισμό του σημείου βασίσθηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο, κοντά στην Νάπολη. Η μελέτη με υπεύθυνο τον Ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, δείχνει ότι ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών». Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οφείλεται σε μία νέα ανάγνωση ενός παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου που περιέχει την Ιστορία της «Ακαδημίας». Οι πάπυροι «αναγνώσθηκαν» από βιονικό μάτι, το οποίο κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει χίλιες νέες λέξεις σε σύγκριση με την προηγούμενη ανάγνωση του 1991, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο.

  • Η Βίλα των Παπύρων

Η βιβλιοθήκη των περίπου 1.100 παπύρων ανακαλύφθηκε γύρω στο 1750-1752 στι εσωτερικό μιας ρωμαϊκής βίλας που επικράτησε με το όνομα Βίλα των Παπύρων (Villa dei Papiri), στο Ερκολάνο, μια αρχαία ρωμαϊκή πόλη που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Σχολιάστε