Ο όρος της Ακαδημίας και το Academy Gardens

akadimiaOrosΤης Βούλας Μπαρδάνη

Τον Νοέμβριο του 1966, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε σωστική ανασκαφή (έργα ΔΕΗ) στην οδό Αίμονος, βρέθηκε κατά χώραν (στην αρχική της θέση) στήλη γομφωμένη στη βάση της, με την επιγραφή ΗΟΡΟΣ ΤΕΣ ΗΕΚΑΔΕΜΕΙΑΣ (ὅρος τῆς Ἑκαδημείας), που από τη μορφή των γραμμάτων χρονολογήθηκε γύρω στο 500 π.Χ. Όρος, όριον της Ακαδημείας, από δω και πέρα είναι η Ακαδήμεια. Ήταν το πρώτο σταθερό σημείο για την τοπογραφία της αρχαίας Ἀκαδημείας. Την εποχή που χρονολογείται ο όρος, Ἀκαδήμεια ήταν ο τόπος, το ιερό άλσος και ένα από τα τρία γυμνάσια της πόλης των Αθηνών· η σχολή του Πλάτωνα ιδρύθηκε πολύ αργότερα.

Οι Αθηναίοι της εποχής ήξεραν βεβαίως πολύ καλά πού ήταν η Ακαδήμεια, επομένως ποιός ο λόγος της ίδρυσης του όρου, ή μάλλον, των όρων (δεν θα ήταν μόνον ένας); Τέτοιοι όροι στήνονταν για την οριοθέτηση ειδικών περιοχών, εντός των οποίων υπήρχε ιερά ή δημόσια γη, για να προστατεύονται από την καταπάτηση των ιδιωτών.

Το 2018 μ.Χ., ο Δήμος Αθηναίων και η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων, ετοιμάζονται να στήσουν τον δικό τους όρο, αυτόν που θεωρούν ότι οριοθετεί, χαρακτηρίζει και προστατεύει τη σημερινή περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, που εντάσσεται στο στενό αστικό περιβάλλον, είναι τόπος ιστορικός (και μόνο η τοπωνυμία είναι δηλωτική), κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, εντός του οποίου έχει χωροθετηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών, και τέλος πνεύμονας πρασίνου (130 στρέμμ. αρχαιολογικού πάρκου): το μνημείο που θα ιδρυθεί είναι ένα mall (πολυχώρος εμπορίου – αναψυχής, υπέργειου εμβαδού 55.000 τ.μ.), με την επωνυμία “Academy Gardens” (εδώ είναι οι κήποι, το άλσος της Ακαδημίας).
Είδατε τί σημαίνει ανάπτυξη, μετά από 2.500 χρόνια, και μάλιστα στην Ελλάδα της κρίσης; Πώς προστάτευε τότε ο δήμος ο Αθηναίων τη γη από τις ορέξεις των ιδιωτών και με ποιές χρήσεις σήμερα οριοθετεί ένα ιστορικό τόπο παγκόσμιας ακτινοβολίας;

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...