Καταργούνται τα γήπεδα ποδοσφαίρου-μπάσκετ στην Ακαδημία Πλάτωνα!

Μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις του σχεδίου δήμου Αθήνας-υπουργείου Πολιτισμού-εταιρείας Ανάπλαση και Περιφέρειας Αττικής είναι η κατάργηση των δυο γηπέδων, του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Χώροι τους οποίους χρησιμοποιούν δεκάδες αθλητικοί σύλλογοι και ερασιτεχνικές ομάδες ενώ αποτελούν δυο από τα λιγοστά γήπεδα στην 4η δημοτική Κοινότητα.

Το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι και σήμερα δεν αποδέχεται το πάγιο αίτημα κατοίκων και Συλλογικοτήτων να μεταφερθεί ο χώρος για την ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών στο πρώην οικόπεδο της Reds, χώρος περίπου 60 στρεμμάτων ο οποίος εντάχθηκε στον αρχαιολογικό χώρο μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων την περίοοδο 2010-2012 επί υπουργίας Παύλους Γερουλάνου. Μέχρι και σήμερα δεν είχε γίνει η απαλλοτροίωση του οικοπέδου, ωστόσο φέτος εγκρίθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια και η εταιρεία Reds θα πάρει τα εκατομμύρια της αποζημίωσης για το οικόπεδο που εντάχθηκε στον αρχαιολογικό χώρο.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως το πρώην οικόπεδο της Reds έχει ήδη ανασκαφεί, τα αρχαία που βρέθηκαν εκεί μεταφέρθηκαν και άρα είναι “άδειο” από αρχαιότητες. Σε αντίθεση με τους χώρους των γηπέδων που ουδέποτε έγινε ανασκαφή και άρα κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάτι από κάτω, σε απόσταση σχεδόν αναπνοής από την Ιερά Οικία του Ακάδημου. Τον χώρο της Ιεράς Οικίας “απέκοψε” από το σώμα του Πάρκου, το υπουργείο Πολιτισμού επί κυβέρνησης Σαμαρά, η Ιερά Οικία θάφτηκε ως “αρχαιολογική λύση” σωτηρίας και ο χώρος έκλεισε με επιπλέον περίφραξη.

Ο χώρος του πρώην οικοπέδου της Reds για την ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών είναι ο μόνος χώρος που μπορεί “να σώσει” τα δυο γήπεδα εφόσον το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πρόγραμμα και σκοπό συνολικών ανασκαφών στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα. Έτσι και τα γήπεδα θα παραμείνουν στο Πάρκο και ο ελεύθερος χώρος για τους κατοίκους θα σωθεί.

Για το θέμα έγινε ήδη καταγγελία από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” (παρακάτω η ανακοίνωση της). Η παράταξη ωστόσο δεν θέτει το ζήτημα της επαναχωροθέτησης του Μουσείου σε άλλο χώρο, εκτός των γηπέδων.

Η ανακοίνωση της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης

Με την ψήφιση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων για την «Ανάπλαση του χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα» καταργείται το ένα (1) από τα συνολικά τρία (3) γήπεδα ποδοσφαίρου που εξυπηρετούν τα ερασιτεχνικά σωματεία της Αθήνας.

Η δημοτική Αρχή που κομπάζει για τη συμβολή της στη λύση του γηπέδου προβλήματος μιας ΠΑΕ (Παναθηναϊκού), όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τη λύση των προβλημάτων των σωματείων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και την εξεύρεση χώρων για τη δημιουργία νέων ποδοσφαιρικών γηπέδων, αλλά αντίθετα, με την υπογραφή της στην Προγραμματική Σύμβαση, πετάει στο δρόμο 7 ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας καταψήφισε την Προγραμματική Σύμβαση και καλεί τα αθλητικά σωματεία να αγωνιστούν για τη δημιουργία νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου πριν την καταστροφή του υπάρχοντος, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

Σχολιάστε