ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Home » Αρχαιολογία » Όταν η Λίνα Μενδώνη απαντούσε άλλα στην Όλγα Κεφαλογιάνη για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Όταν η Λίνα Μενδώνη απαντούσε άλλα στην Όλγα Κεφαλογιάνη για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Ήταν γνωστό πως η βουλευτής της κυβέρνησης Όλγα Κεφαλογιάννη είχε προεκλογικά εκπονήσει ένα σχέδιο για την Ακαδημία Πλάτωνα. Ωστόσο δεν επιλέχθηκε για τη θέση του υπουργείου Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η βουλευτής της Ν.Δ στις αρχές του 2020 κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το τι σκοπεύει να κάνει στην “ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνα”.

Το τι ακριβώς τελικά σκοπεύει να κάνει το μάθαμε από την Προγραμματική Σύμβαση με το δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής και την εταιρεία Ανάπλαση ΑΕ.

Θα κόψουν 580 δέντρα στο μεγάλο Πάρκο, για να “ξεσκονίσουν” τα αρχαιολογικά σκάμματα στο αρχαιολογικό Άλσος. Τον Φεβρουάριο του 2020 πάντως η υπουργός άλλα απαντούσε στη βουλευτή του κόμματος της Ν.Δ. Η απάντηση της που αναρτάται στις φωτογραφίες, όπου μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά, εστίαζε στα πραγματικά προβλήματα. Απαντούσε: <<Η περιοχή της Ακαδημίας παρουσιάζει πολλά προβλήματα, χωροταξικά, πολεοδομικά και οικονομικά, η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση>>. Τελικά η αντιμετώπιση είναι μόνο για το Πάρκο, τίποτε άλλο.

Απαντούσε: <<Σχετικά με την χρήση της περιοχής ως «Βιοτεχνικού Πάρκου» (ΒΙΟ.ΠΑ.), που έχει καθοριστεί με το ΓΠΣ του 1985

για όλο το παρά το δυτικό όριο του Αρχαιολογικού Χώρου, αποδείχθηκε ότι δεν διασφαλίζει την επιθυμητή ηπιότητα γύρω από το άλσος, ενώ, αντίθετα, εξαιτίας της θεσμοθέτησής της ανέκυψαν σοβαρά προβλήματα στην προστασία του χώρου, η αντιμετώπιση των οποίων απαίτησε πολύχρονες διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες. Η κατάργησή του αποτελεί προϋπόθεση για την θέσπιση δραστηριοτήτων και χρήσεων ηπιότερων και περισσότερο συμβατών με τον Αρχαιολογικό Χώρο.

Επίσης, η ενοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου θα επιτευχθεί με την κατάργηση της οδού Δράκοντος, η οποία διασπά τον Αρχαιολογικό Χώρο σε δυτικό και ανατολικό σκέλος>>.

Όπως ήδη γνωρίζουμε καμία κατάργηση της Δράκοντος δεν προβλέπεται. Ούτε φυσικά ανακοινώθηκαν οποιαδήποτε μέτρα για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης πέριξ του Πάρκου. Εδώ ένα σχέδιο Πόλης δεν εφαρμόζει ο δήμος Αθηναίων από το 1968, με πολύ πρόδηλο στόχο…

Βέβαια στην απάντησή της η νυν υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε το στόχο από τότε. Μια Προγραμματική σύμβαση με το δήμο Αθηναίων. Πλέον οι κάτοικοι γνωρίζουν τι ακριβώς περιλαμβάνει…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: